Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta6524.02.20155
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta7303.03.20153

6104-2009 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; "Fortuna kortteli" (VII) 7 kaupunginosa (os. Linnankatu 12-18, Aurakatu 2-4) (20/2009) (Ks)

Tiivistelmä:

Fortunakortteliin Aurajoen varrelle, Aurakadun ja Linnankadun kulmaan on laadittu asemakaavanmuutosehdotus. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan korttelin historiallisen miljöön säilyminen taloineen ja pihoineen. Kaupungintalon edusaukion reunaan, Linnankadun varteen mahdollistetaan uudisrakennuksen rakentaminen. Korttelin sisäpihat avataan jalankulkualueeksi ja kytketään toisiinsa. Apteekkimuseo säilyy nykyisellä paikallaan.

Ksylk § 65

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Paula Keskikastari 12.2.2015:

(VII) 007 kaupunginosan korttelin 1 tonteille 5, 6, 8 ja 9 (1-4) sekä Auran puistoon ja Linnankadun katualueen osalle noin 1,5 hehtaarin alueelle on laadittu 18.12.2014 päivätty ja 12.2.2015 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Kaava-alue on suurelta osalta Turun kaupungin omistuksessa ja aloite kaavan laatimiseen on kaupungin oma.

Tavoitteena on ollut säilyttää korttelin historiallinen miljöö taloineen ja pihoineen ja mahdollistaa sen toiminnallisuuden parantaminen niin, että alueelle muodostuisi kaupallisesti vireä kokonaisuus ja kaupunkilaisten olohuone, joka tarjoaa asukkaille ja matkailijoille kulttuurillisia ja matkailullisia elämyksiä.

Asemakaava toteuttaa kaupungin strategisia tavoitteita mm. tukemalla keskustan vetovoimaisuutta, vanhan ja uuden yhdistämistä rakentamisessa sekä elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksien parantamista.

Selostuksessa on kuvattu kaavaratkaisun taustat, perustelut ja mm. vaihtoehtojen vertailu.

Asemakaavan kuvaus

Korttelin arvokkaat historialliset rakennukset on suojeltu ja valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY) koskevat erityiset tavoitteet rakennetun ympäristön vaalimisesta toteutuvat.

Kaavanmuutos mahdollistaa alueen täydennysrakentamisen ja alueen elävöittämisen rakennuskannan uutta käyttöä edistämällä.

Kaava-alueen kokonaisrakennusoikeus on noin 18000 k-m², josta 3369 k-m² on uutta rakennusoikeutta.

Fortuna-korttelissa on K-1 korttelialueen lisäksi museorakennusten YM-korttelialue sekä asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta AL-1, jonne voi sijoittua noin 2000 k-m² asumista.

Alueella on yhteensä 15 suojeltua rakennusta, niistä kuusi katujen varsilla sijaitsevaa vanhaa rakennusta on sr-1 -merkinnällä vahvimmin suojeltuja.

Linnankadun varteen sijoittuva uudisrakennus luo toiminnalliset ja taloudelliset puitteet korttelin uudistushankkeelle. Rakennuksen korkeus on määritelty kadunvarren uusrenessanssitalojen mukaan ja kaupungintalonaukion reunalla matkailutoimiston rakennusten mukaisesti.

Uudisrakennuksen korkeus sekä kulman muotoilu on kaupunkikuvallisesti merkittävä tehtävä ja koko korttelin houkuttelevuuden kannalta ratkaisevaa. Parhaan ratkaisun löytämiseen arkkitehtikilpailun järjestäminen olisi erittäin sopiva keino.

Maanalaisilla pysäköintitiloilla (85 ap) korvataan maanpäältä poistuvia autopaikkoja ja mahdollistetaan maanpäällisen alueen vapauttaminen autoista sekä uudisrakennuksen vaatimien autopaikkojen sijoittaminen kortteliin. Ajo pysäköintiin tapahtuu Linnankadulta.

Kaavaprosessin vaiheet

Kaavaprosessin vaiheet ja prosessin aikana saadut mielipiteet on esitetty kaavaselostuksessa. Asemakaavanmuutosehdotuksesta jätetyt lausunnot sekä kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikön vastineet niihin on esitetty kaavaselostuksen kohdassa 4.5. Kaavaehdotukseen on tehty muutoksia lausuntojen perusteella.

Seuraavaksi kaavaehdotus asetetaan nähtäville kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymässä muodossa, jonka jälkeen se etenee kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksymiskäsittelyyn.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Fortuna kortteli"

Liite 2Tilastolomake "Fortuna kortteli"

Liite 3Kartta "Fortuna kortteli"

Oheismateriaali 1Muistio viranomaisneuvottelusta 2.6.2009

Oheismateriaali 2Museokeskuksen arvio Fortuna-korttelin kultuuurihistoriallisista arvoista 16.11.2009

Oheismateriaali 3Selvitys liikennemelusta 9.2.2015

Oheismateriaali 4Fortuna-korttelin kehittämissuunnitelman lyhennelmä 28.9.2010

Oheismateriaali 5Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 18.12.2014 päivätty ja 12.2.2015 muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Fortuna kortteli” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 73

Pöydältä 24.2.2015 § 65.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Mustonen, Muurinen, Van Ooik, Ruohonen, Röberg ja Säteri.

Sandelin teki Heikkilän kannattamana palautusehdotuksen.

Sandelinin palautusehdotus oli seuraava:

Asemakaavamuutosehdotus on pääpiirteiltään hyvä ja kannatettava, mutta ehdotusta on parannettava Konsulintalon ja siihen liittyvän uudisrakennuksen osalta. Kaava palautetaan valmisteluun siten, että Konsulintalon kolmas kerros säilytetään eikä rakennusta koroteta ehdotuksessa esitetyllä tavalla. Konsulintalon liittyvän uudisrakennuksen korkeus tulee määrittää siten, että kokonaisuus säilyy tasapainoisena.

Perustelu:

Konsulintalon korottaminen kaavaehdotuksessa esitetyllä tavalla ei tue kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttämistä.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 65
Liite 1:Selostus "Fortuna kortteli"
Liite 2:Tilastolomake "Fortuna kortteli"
Liite 3:Kartta "Fortuna kortteli"

Ksylk § 73
Liite 1:Selostus "Fortuna kortteli"
Liite 2:Tilastolomake "Fortuna kortteli"
Liite 3:Kartta "Fortuna kortteli"