Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3527.01.20158

674-2015 (231)

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista 2014 (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelussa on vuoden 2014 aikana tehty yhdeksän päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ja annettu asiaan liittyen viisi lausuntoa. Puhdistamisen käytännön toteutusta on valvottu työmaakäynnein ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Lisäksi ympäristönsuojelu on jatkanut maaperän tilan tietojärjestelmän päivittämistä.

Ksylk § 35

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt, ympäristötarkastaja Virpi Laine 21.1.2015:

Tausta

Ympäristöministeriö on päätöksellään YM2/464/2009 siirtänyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle (nykyinen kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta) toimivallan käsitellä Turun kaupungin alueella olevat, nykyisen ympäristönsuojelulain 14 luvussa mainitut pilaantunutta maaperää koskevat asiat 1.5.2010 alkaen. Lautakunta on delegoinut asiaa koskevan päätösvallan ympäristönsuojelujohtajalle. Päätöksessään ympäristöministeriö on edellyttänyt, että lautakunnantulee toimittaa vuosittain ympäristöministeriölle yhteenveto käsitellyistä ilmoituksista ja ympäristöluvista, niiden lukumääristä, käsittelyajoista, käsittelymaksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Ehdotus annettavasta yhteenvedosta pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista vuonna 2014

Vuoden 2014 aikana ympäristönsuojelu teki yhteensä 9 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Kaikki puhdistamispäätökset on julkaistu Turun kaupungin internet -sivuilla. Maaperän puhdistamista koskevat asiat ratkaistiin ilmoitusmenettelyllä, koska pilaantuneen alueen laajuus ja maaperän pilaantumisen aste oli kohteissa riittävästi selvitetty, puhdistamisissa noudatettiin yleisesti käytössä olevia hyväksyttäviä puhdistusmenetelmiä eikä toiminnasta aiheutunut ympäristön muuta pilaantumista. Kaikki kohteet kunnostettiin tai tullaan kunnostamaan ns. massanvaihtomenetelmän avulla.

Puhdistamisilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2014 oli 14 päivää ja ilmoitusten käsittelymaksut olivat 900 euroa / ilmoitus.

Ympäristönsuojelu antoi kaksi lausuntoa koskien maaperän kunnostuksen toteutusta ja yhden lausunnon maaperän kunnostuksen loppuraportista sekä pinta-, orsi- ja pohjaveden tarkkailusuunnitelmasta.  Lisäksi ympäristönsuojelu antoi yhden lausunnon maaperän haitta-ainetutkimuksesta sekä yhden lausunnon ympäristöteknisiä mittauksia koskevasta yhteenvetoraportista.

Ympäristönsuojelu valvoi puhdistamispäätösten käytännön toteutusta suorittamalla työmaakatselmuksia kunnostuskohteisiin ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Tulosalue valvoi myös useita maaperän kunnostustyömaita, joissa rakentamisen yhteydessä jouduttiin ennalta arvaamattomasti poistamaan haitta-ainepitoisia maa-ainesjätteitä. Lisäksi ympäristönsuojelu tarkasti liittyykö vireillä oleviin kaavoihin ja kaivulupahakemuksiin mahdollisesti pilaantuneita maa-alueita.

Syksyllä 2014 Turun kaupungin alueella sattui kaksi merkittävää öljyvuotoa (Lentoaseman ja Majakkarannan ympäristössä), joiden torjuntatoimien yhteydessä ympäristönsuojelu valvoi mm. maaperän ja pohjaveden puhdistamista sekä hyväksyi osaltaan tarvittavat jälkitarkkailutoimet.

Tiedot kohteista, joissa on tehty maaperätutkimuksia tai -kunnostuksia, on merkitty maaperän tilan tietojärjestelmään, jota päivitetään säännöllisesti.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää toimittaa edellä olevan ehdotuksen mukaisen yhteenvedon ympäristöministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvYmpäristöministeriö