Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta2220.01.20153
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3227.01.20155

6664-2014 (615)

Lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle poikkeamishakemuksesta; Raumanpääntie, uuden lomarakennuksen ja talousrakennuksen rakentaminen, Satava (P 2014-760) (Ks)

Tiivistelmä:

Hakemus koskee uuden lomarakennuksen ja talousrakennuksen rakentamista ennestään rakentamattomalle Satavan länsiosassa sijaitsevalle rakennuspaikalle. Poikkeamista on haettu kahden uuden rantarakennuspaikan muodostamiseksi. Hakemusta ehdotetaan puollettavaksi ehdollisena, koska yhden uuden rantarakennuspaikan myöntämistä voidaan pitää perusteltuna kaavoituksen keskeneräisyydestä huolimatta.

Ksylk § 22

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 12.1.2015:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Erottamaton määräala Brinkalan (407) kylän tiloista Paavola rek.nro 1-447 ja Paavola II rek. nro 1-498. Määräalan pinta-ala n. 8600 m2.

Osoite: Raumanpääntie.

Rakennushanke

- Lomarakennus 150 m2, I kerros.

- Talousrakennus 60 m2, I kerros.

Hakija

Heikki ja Jaakko Anttila

Kaavoitustilanne

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (YM 23.8.2004), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Aluetta kuuluu maakuntakaavassa valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai seudullisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen.

Suunnittelumääräys: Suunnitelmien ja toimenpiteiden alueella tulee olla maiseman arvoja turvaavia ja edistäviä.

Rakentamisen tulee kohdistua aukeamien reunoille olemassa olevaan rakenteeseen tukeutuen.

Suunnittelu- ja rakentamistoimenpitein tulee edistää peltojen, niittyjen ja muiden avoimien maisematilojen säilymistä.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

- Rakennuskielto (MRL 38 §).

Naapureiden ja osallisten kuuleminen

Hakija on toimittanut selvityksen naapurikiinteistöjen omistajien/haltijoiden kannasta poikkeamishakemukseen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Hakemus koskee uuden lomarakennuksen ja talousrakennuksen rakentamista ennestään rakentamattomalle Satavan länsiosassa sijaitsevalle rakennuspaikalle. Hakijat ovat hakeneet poikkeamista kahden uuden rantarakennuspaikan muodostamiseksi omistamilleen tiloille 853-407-1-447, 853-407-1-498 ja 853-506-1-234. Hallintolain 25 §:n mukaan viranomaisen on pääsääntöisesti valmisteltava asiat yhdessä ja ratkaistava samalla kertaa, jos viranomaisessa tehtävä päätös saattaa merkittävästi vaikuttaa muun samassa viranomaisessa samanaikaisesti vireillä olevan asian ratkaisemiseen. Näin ollen hakemuksia käsitellään yhdessä.   

Satava-Kakskerran alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen. Yleiskaava voidaan laatia siten, että sitä tai osaa siitä voidaan käyttää rakennusluvan myöntämisen perusteena rantavyöhykkeellä. Nyt valmisteilla olevasta osayleiskaavasta ei ole ainakaan näillä näkymillä tarkoitus tehdä sellaista. Kumottua Satava-Kakskerran osayleiskaavaa varten on tehty rantavyöhykkeiden kantatilaselvitys, jonka perusteella osayleiskaavaan oli merkitty sallitut uudet rakennuspaikat. Vaikka aiemmin valmisteltu osayleiskaava on kumottu, sen pohjana ollutta kantatilatarkastelua voidaan käyttää maanomistajien tasapuolista kohtelua arvioitaessa. Selvityksen mukaan ennestään rakentamattomalle tilalle 1-447 (muodostettu vuonna 1968) voidaan muodostaa yksi uusi rakennuspaikka. Hakemuksen 2014-760 mukainen etelänpuoleinen rakennuspaikka tukeutuu paremmin alueella jo sijaitsevaan loma-asutukseen. Koska tilat ovat jo olleet pitkään rakentamatta, yhden uuden rakennuspaikan puoltaminen on kaavoituksen keskeneräisyydestä huolimatta perusteltua. Hakemusta 2014-759 ei ehdoteta puollettavaksi, koska ei ole erityisiä maankäyttöön liittyviä syitä, miksi tiloille pitäisi puoltaa kahta uutta rantarakennuspaikkaa.

Koska rakennuspaikka sijaitsee maakuntakaavassa osoitetulla arvokkaalla maisema-alueella, hakemusta ehdotetaan puollettavaksi ehdollisena. Hankkeesta tulee pyytää kaupunkikuvaneuvottelukunnan lausunto rakennuksen maisemaan soveltuvuutta koskien ennen rakennusluvan myöntämistä. Olemassa oleva suojaava puusto tulee myös säilyttää.

Asemapiirroksen mukaan wc:n jätevedet johdetaan umpitankkiin ja harmaat vedet käsitellään 2-osastoisen suodatuskaivon kautta hiekkasuodatuskenttään ja imeytetään maastoon. Talousvesi hankitaan porakaivosta. Hakijan tulee toimittaa rakennuslupavaiheessa yksiselitteiset suunnitelmat sisältäen selvityksen talousjätevesijärjestelmästä, asemapiirroksen, josta käy ilmi jätevesijärjestelmän sijainti purkupaikkoineen sekä järjestelmää koskevat LVI-suunnitelmat.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 20.3.2014

Liite 2Sijaintikartta

Oheismateriaali 1Hakijan vastine 28.12.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää Varsinais-Suomen ELY-keskukselle annettavana lausuntonaan, että hakemuksen ja 20.3.2014 päivätyn asemapiirroksen mukaisten poikkeusten myöntämistä puolletaan seuraavin ehdoin:

- Rakennuksessa ei saa olla suuria yhtenäisiä lasipintoja, joiden korkeus on yli 3 metriä.

- Rakennuksen ja rannan väliin tulee jättää suojaavaa puustoa.

- Hankkeesta tulee pyytää kaupunkikuvaneuvottelukunnan lausunto rakennuksen maisemaan soveltuvuutta koskien ennen rakennusluvan myöntämistä.

- Hakijan tulee toimittaa rakennuslupavaiheessa yksiselitteiset suunnitelmat sisältäen selvityksen talousjätevesijärjestelmästä, asemapiirroksen, josta käy ilmi jätevesijärjestelmän sijainti purkupaikkoineen sekä järjestelmää koskevat LVI-suunnitelmat.

PäätösAsia pantiin pöydälle Muurisen Hellsténin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti Muurisen Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti pitää katselmuksen rakennuspaikalla sekä tutustua samalla Hirvensalon uusiin pientaloalueisiin. Katselmukselle lähdetään klo 13.30 Puolalankadulta.

Ksylk § 32

Pöydältä 20.1.2015 § 22.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 9-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Ekroth, Hellstén, Hilli, Hyyppä, Mattila, Muurinen, Peltola, Säteri ja Vierimaa.

Van Ooikin Sundqvistin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Heikkilä ja Sandelin.

Van Ooikin muutosehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää Varsinais-Suomen ELY-keskukselle annettavana lausuntonaan, että hakemuksen mukaista poikkeusta ei myönnetä. Perustelu: Poikkeaminen ei saisi aiheuttaa haittaa kaavoitukselle. Alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen ja rakennuspaikkojen osoittaminen aiheuttaisi haittaa kaavoitukselle. Lisäksi, kun otetaan huomioon, että maanomistajia pitäisi kohdella tasapuolisesti rakennusoikeutta jaettaessa, ei ole syytä puoltaa poikkeusta.

Rakennuspaikalla suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat


Liitteet:

Ksylk § 22
Liite 1:Asemapiirros 20.3.2014
Liite 2:Sijaintikartta

Ksylk § 32
Liite 1:Asemapiirros 20.3.2014
Liite 2:Sijaintikartta