Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3127.01.20154

2021-2011 (613, 627)

Asemakaavan- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus "Korkkisvuorenpuistikko", Ruohonpään kaupunginosa (os. Korkkisvuorenkatu ja Nuppulantie) (1/2014) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaavanmuutosalue sijaitsee n. 3 km Kauppatorilta luoteeseen. Asemakaavanmuutoksessa Korkkisvuorenkadun katualue, joka voimassa olevassa kaavassa on osoitettu Teräsrautelan koulutontin ja Korkkisvuorenpuistikon väliselle alueelle, siirretään sen maastossa jo olemassa olevalle paikalle käyttäen hyväksi toteuttamattoman Korkkisvuorenpuistikon aluetta.

Ksylk § 31

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavasuunnittelija Marja Westerlund 20.1.2015:

Ruohonpään kaupunginosan korttelin 17 tonttien 11 ja 12, korttelin 24 tontille 7 ja Korkkisvuorenkadun ja Nuppulantien katualueiden osille sekä Korkkisvuorenpuistikon virkistysalueelle on laadittu 21.11.2014 päivätty ja 19.1.2015 lausuntojen johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Korkkisvuorenpuistikko” (1/2014).

Lähtökohdat

Kiinteistöliikelaitos on 24.2.2009 tehnyt aloitteen kaavan muuttamisesta, koska Korkkisvuorenkadun peruskorjaustarpeen myötä on käynyt ilmeiseksi, että ei ole perusteltua syytä siirtää katua sen nykyiseltä paikalta voimassa olevan kaavan mukaiselle paikalle. Varsinkaan koska toteuttamattomalla 648 m2:n suuruisella Korkkisvuorenpuistikon virkistysalueella ei ole eikä ole nähtävissä yleistä virkistyksellistä merkitystä.

Suunnittelualuetta hallitsee n. +30 m:n tasolle kohoava metsäinen mäki, jonka laella toimii Teräsrautelan koulu. Kaupunki omistaa kaavanmuutosalueen lukuun ottamatta korttelin 17 omakotitontteja 11 ja 12. Pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Korkkisvuorenpuistikosta on tontin 12 yhteyteen vuokrattu nykyisen Korkkisvuorenkadun ja tontin väliin jäävä osa.

Voimassa olevassa kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaava 2020:ssä kaavanmuutosalue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP), jossa aluetta varataan pääasiassa pientalovaltaiselle asumiselle, ympäristöön soveltuvien työtilojen, virkistyksen, palvelujen ja alueelle tarpeellisen yhdyskuntateknisen huollon sekä liikenteen käyttöön.

Alueella on voimassa neljä asemakaavaa, jotka on esitetty kaavakartalla. Niiden tarkemmat kuvaukset löytyvät selostuksen sivulta 5 alkaen.

Kaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavaehdotuksen valmistelun käynnistyttyä Kiinteistöliikelaitoksen kanssa on sovittu, että tarpeellisin osin kaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytetään myös sitovat tonttijaot.

11.2.2014 § 55 kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi kaavanmuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedokseen. Osallisille asemakaavanmuutoksen vireilläolosta tiedotettiin kirjeitse 19.2.2014, lisäksi kaavanmuutoksen vireilläolosta kuulutettiin 22.2.2014.

Marraskuun 2014 loppuun mennessä varsinaisia mielipiteitä jätettiin kaksi. Niissä esitettyjä näkökohtia pyrittiin ottamaan ehdotuksessa huomioon sikäli kuin ne olivat kaavoituksen keinoin ratkaistavissa. Kaavaselostuksen sivulta 7 alkaen löytyy tiivistelmä mielipiteistä ja niiden vastineista.

21.11.2014 päivätty asemakaavanmuutosehdotus pidettiin julkisesti nähtävillä 1.12.2014 - 16.1.2015. Muistutuksia ei jätetty. Samaan aikaan nähtävillä olon kanssa kaavaehdotuksesta myös pyydettiin lausunnot. Tiivistelmät niistä ja niiden vastineista ovat luettavissa selostuksen sivulta 8 alkaen.

Lausuntojen johdosta kaavanmuutokseen tehtiin seuraavat muutokset:

Vesiliikelaitos:

- lisättiin Korkkisvuorenkadun varrelle muodostettavalle tontille 14 johtorasite ja poistettiin ko. tontin osalta istutettavan alueenosan merkintä.

Rakennusvalvonta:

- muutettiin Iu½ kaavamääräyksen sanat ”ullakon tasolla” sanaksi ”ullakko”, jotta rakennuksessa sallittavien kerrosten määrä on yksiselitteinen eli että rakennuksessa saa olla vain yksi kerros ja ullakko.

Lausuntojen johdosta tehtyjen muutosten vuoksi asemakaavanmuutosta ei ole tarpeen asettaa uudelleen julkisesti nähtäville sillä nähtävillä olon aikana kiinteistönomistajille on tiedotettu muodostettavalle tontille 14 lisätystä johtorasitteesta eikä heillä ollut asiasta muistutettavaa.

Asemakaavan kuvaus ja sen toteuttamisen vaikutukset

Muutoksen kohteena oleva Korkkisvuorenkadun katualueen osa osoitetaan 11 m leveänä sen maastossa olevaa linjausta mukaillen käyttäen hyväksi voimassa olevassa kaavassa olleen, mutta toteuttamattoman Korkkisvuorenpuistikon aluetta. Kadun siirrosta johtuen erillispientalojen korttelialueen pinta-ala kasvaa 291 m2, opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue 329 m2 ja katualue 28 m2.

Erillispientalojen korttelialueen (AO-1) pinta-ala on 0,2288 ha ja sen rakennusoikeus teholuvulla e = 0,24. Korttelialue koostuu kahdesta tontista, joiden rakennusoikeutta nostetaan vastaamaan paremmin nykyajan asumisväljyystarpeita. Muilta osin kaavamääräykset noudattavat pitkälti alueella vallitsevaa tilannetta.

Korkkisvuorenkadun ja Nuppulantien risteykseen rajautuvan tontin 12 rajat säilyvät ennallaan ja sen kokonaisrakennusoikeus on 260 k-m2.

Tontti 11 muuttuu asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksyttävällä tonttijaonmuutoksella tontiksi 14, koska osa Korkkisvuorenpuistikon virkistysalueesta liitetään siihen. Tontin 14 kokonaisrakennusoikeus on 290 k-m2, mikä on 30 k-m2 suurempi kuin naapuritontin 12 rakennusoikeus johtuen tonttien kokoerosta.

Kummallekin tontille saa rakentaa 40 k-m2:n suuruisen yksikerroksisen talous- tai autotallirakennuksen. Autopaikkoja tulee osoittaa kaksi asuntoa kohti.

Opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueen (YO) pinta-ala on 1,4635 ha. Voimassa olevan kaavan teholuvulla e = 0,30 laskettuna sen rakennusoikeudeksi muodostuu 4400 k-m2. Korkkisvuorenkadun paikan siirtäminen muuttaa tontin rajoja, mistä johtuen kaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään tonttijaonmuutos, jolla nykyinen tontti 7 muuttuu tontiksi 8.

Tontin kerrosluku II säilyy ennallaan, mutta tontin rakennusalarajoja on tarkistettu tontin pohjoisosan metsäisen rinnealueen osalta sekä siten, että ne kattavat kaikki tontilla olevat rakennukset.

Tontin pohjoisosan metsäinen rinnealue on lähiympäristönsä tärkeä maisemallinen ja viihtyisyyttä edistävä elementti ja siksi se on määrätty säilytettäväksi luonnontilaisena ja sillä sallitaan ainoastaan luonnon ja maiseman hoidon kannalta tarpeelliset toimenpiteet. Lisäksi siirtolohkare, joka on osittain tontin ja osittain Korkkisvuorenkadun puolella, on määrätty säilytettäväksi (s-1).

Asemakaavan tarkempi kuvaus on luettavissa selostuksen sivulta 9 alkaen.

Kaavan toteuttamisella ei tule olemaan juurikaan vaikutusta kaupunkikuvaan tai rakennettuun ympäristöön. Tosiasialliset vaikutukset kohdistuvat olemassa olevalle Korkkisvuorenkadun katualueelle ja ilmenevät vasta Korkkisvuorenkadun perusparannuksen valmistuttua.

Seuraava vaihe

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavan ja päätöksen valitusajan umpeuduttua kaava kuulutetaan voimaan tulevaksi.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §, 65 §, 66 § ja 82 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Korkkisvuorenpuistikko"

Liite 2Tilastolomake "Korkkisvuorenpuistikko"

Liite 3Kartta "Korkkisvuorenpuistikko"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 21.11.2014 päivätyn ja 19.1.2015 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Korkkisvuorenpuistikko”. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos: RUOHONPÄÄ 17.-14 ja 24.-8.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedJantunen Teemu
tiedMäentaka Kari-Matti
tpvKiinteistöliikelaitos
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 31
Liite 1:Selostus "Korkkisvuorenpuistikko"
Liite 2:Tilastolomake "Korkkisvuorenpuistikko"
Liite 3:Kartta "Korkkisvuorenpuistikko"