Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta813.01.20158

13328-2011 (746)

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hallintopakkopäätös öljyisen separointijätteen toimittamisesta asianmukaiseen käsittelyyn (Ys)

Tiivistelmä:

ELY-keskus on määrännyt sakon uhalla Ekoport Turku Oy:n toimittamaan ulkona kahdella kiinteistöllä Turussa, Pansiossa varastoimansa öljyisen separointijätteen käsiteltäväksi ympäristönsuojelulain edellyttämällä tavalla.

Ksylk § 8

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt 12.12.2014

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on määrännyt Ekoport Turku Oy:n toimittamaan ulkona kahdella kiinteistöllä Turussa, Pansiossa varastoimansa öljyisen separointijätteen käsiteltäväksi ympäristönsuojelulain edellyttämällä tavalla yhtiön suunnitelman mukaisesti siten, että

  1. toimipisteen alakentältä toimitetaan käsiteltäväksi 270 konttia 31.1.2015 mennessä,
  2. toimipisteen alakentältä toimitetaan käsiteltäväksi loput 200 konttia 31.3.2015 mennessä ja
  3. loput konteista (n. 250 kpl) toimitetaan käsiteltäväksi 30.6.2015 mennessä.

ELY-keskus on asettanut jokaisen velvoitteen noudattamiseksi uhkasakon, joka voidaan tuomita jos velvoitteita ei noudateta.

Tausta

Ekoport Turku Oy harjoittaa Pansion kaupunginosassa Turussa ympäristöluvanvaraista pilssivesien ja –öljyjen käsittelyä Turun kaupungilta vuokraamallaan alueella (kiinteistöllä). Toiminnassa syntyvää pastamaista, öljynsekaista separointijätettä on ollut varastoituna epäasianmukaisesti ja ympäristöluvan vastaisesti ko. kiinteistöllä sekä sen naapurikiinteistöllä, jonka kaupunki myös omistaa.

ELY-keskus on vuoden 2013 aikana tiedustellut yritykseltä minne ja kuinka pian separointijäte aiotaan toimittaa. Yritys on esittänyt suunnitelmia jätteen käsittelemiseksi tai hävittämiseksi ja toimittanut tietoja käsittelyyn ohjattujen jätteiden määristä samana vuonna. ELY-keskus on 20.11.2013 kehottanut yritystä siirtämään toimipisteen kiinteistöllä ja sen naapurikiinteistöllä epäasianmukaisesti varastoituna olevat öljyistä separointijätettä sisältävät muovikontit 31.3.2014 mennessä pois joko asianmukaiseen varastoon tai käsiteltäväksi laitokseen, jolla on em. jätteen käsittelyyn oikeuttava lupa. ELY-keskuksen 19.3.2014 suorittamassa jälkitarkastuksessa on todettu, että kehotusta ei ole noudatettu.

Yritys on 15.8.2014 toimittanut ELY-keksukselle suunnitelman sepraointijätteen käsittelemiseksi. Suunnitelman mukaan laitosalueella on tuolloin ollut varastoituna yhteensä 720 konttia (á 1 tonni) separointijätettä, jotka aiotaan viedä jatkokäsittelyyn kolmessa erässä siten, että toimenpide on suoritettu kokonaisuudessaan 30.6.2015 mennessä.

Ennen määräyksen antamista, ELY-keskus on varannut yritykselle tilaisuuden antaa selitys asiassa ja kuullut hallintopakkopäätöksen kohteena olevien kiinteistöjen omistajaa, Turun kaupunkia. Kiinteistöliikelaitos on lausunnossaan mm. todennut, että maanvuokrasopimuksissa on sovittu, että vuokranottaja on velvollinen suorittamaan viranomaisen vaatimat maaperä ym. tutkimukset. Näiden perusteella vuokranottaja on velvollinen suorittamaan vaadittavat toimenpiteet alueen saattamiseksi hyväksyttävään kuntoon. Mikäli vuokra-alue tai sen osa on vuokra-aikana pilaantunut, vuokranottaja on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta. Lisäksi kiinteistöliikelaitos on todennut, että osa konteista sijaitsee maanvuokrasopimuksien ulkopuolisilla alueilla ja kaikki yrityksen harjoittama toiminta tulee siirtää vuokra-alueiden sisäpuolelle. Turun kaupunki maanomistaja varaa oikeuden tarvittaessa vaatia maaperätutkimuksista ja mahdollisesta maaperän kunnostamisesta aiheutuvat kustannukset Ekoport Turku Oy:ltä.

Asian käsittelyyn liittyvät seikat ovat kokonaisuudessaan luettavissa oheismateriaalina olevasta hallintopakkopäätöksestä.  

Oheismateriaali 1Hallintopakkopäätös VARELY/534/07.00/2010

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä ELY-keskuksen päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.