Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta37602.12.201416

11918-2014 (614)

Rakennuskiellon määrääminen koskien VI ja VII kaupunginosien kallioresurssia (Ks)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 376

Ympäristötoimiala, ympäristölakimies Nina Mattila ja kaavoitusarkkitehti Paula Keskikastari 27.11.2014

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 38.1 §:n mukaan kunta voi määrätä alueelle rakennuskiellon, kun yleiskaavan laatiminen tai muuttaminen on pantu vireille. MRL:n 38.2 §:n mukaan rakennuskielto on voimassa enintään viisi vuotta. Päätösvaltaa ei ole johtosäännöllä delegoitu, joten toimivalta rakennuskiellon määräämiseen on valtuustolla.

Koko kaupungin yleiskaavan 2029 laatiminen on vireillä. Yleiskaavan perusselvitys ja tavoiteraportti on hyväksytty kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa sekä kaupunginhallituksessa. Yleiskaavaa varten on valmisteltu kolme eri kehityskuvamallia. Yhteenveto kehityskuvien vaikutusten arvioinnista on valmisteilla. Syksyllä 2015 on tarkoitus valmistella yleiskaavaluonnos, jossa keskustan osalta on osayleiskaavatasoinen tarkastelu.

Yleiskaavatyön yhteydessä voidaan alustavasti selvittää alueet, joiden asemakaavoituksessa tulisi erityisesti ottaa huomioon kallioresurssien hyödyntäminen ja soveltuvuus maanalaiseen rakentamiseen. Tilojen tarkempi toteuttaminen ja käyttötarkoitus tutkitaan asemakaavoituksen yhteydessä. Rakennuskieltoa esitetään asetettavaksi, jotta kaupungin maanalaista kalliotilaa voidaan hyödyntää rakentamisessa myös tulevaisuudessa. Maan alle voidaan sijoittaa esimerkiksi vesi- ja energia huollontunneleita, väestönsuojelu-, pysäköinti- ja varastotiloja sekä liikennetunneleita.

Rakennuskielto kohdistetaan sellaisille VI ja VII kaupunginosan alueille, joilla on tarkoituksenmukaista varata mahdollisuus maanalaiseen kalliorakentamiseen, esimerkiksi maanalaisiin pysäköintitiloihin ja niihin johtaviin ajoväyliin.  Aluerajaus käsittää Puolalanmäen ja sitä ympäröivän kallioharjanteen Puistokadulta Kutomonkadulle, ulottuen ydinkeskustan kohdalla Eerikinkadulle asti.

Rakennuskielto koskee ainoastaan toimenpiteitä, jotka kohdistuvat kallioperään normaalia rakentamista syvemmälle. Tällainen kiellon piiriin kuuluva toimenpide on esimerkiksi lämpökaivojen poraaminen.

Rakennuskieltoa ehdotetaan asetettavaksi viiden vuoden ajaksi. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta tai toimialajohtaja voi myöntää kiellosta poikkeamisen erityisestä syystä. Myönteisestä poikkeamispäätöksestä veloitetaan hakijalta 800 euroa ja kielteisestä 400 euroa.

Liite 1Rakennuskieltokartta 136

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että valtuustolle esitetään seuraavaa: 

Kaupunginvaltuusto määrää liitteen 1 karttaan rajatulle alueelle rakennuskiellon, joka koskee kallioperän poraamista edellyttävää rakentamista siltä osin kuin se ylittää normaalin voimassa olevassa asemakaavassa sallitun kellarirakentamisen.

Kielto on voimassa viiden vuoden ajan ja tulee voimaan, kun siitä on kuulutettu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 376
Liite 1:Rakennuskieltokartta 136