Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta37002.12.201410

12003-2014 (232)

Kalastuslupien myynnin siirtäminen internetiin ja hintojen tarkistaminen (Ys)

Tiivistelmä:

Kalastuslupien hintoja on viimeksi tarkistettu vuonna 2010.

Ksylk § 370

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 26.11.2014:

Turun kaupunki myy vesialueen omistajana kalastuslupia omistamilleen vesialueille virkistyskalastusta ja ammattikalastusta varten.

Virkistyskalastuslupia myydään useilla eri kalastustavoilla tapahtuvaan kalastukseen. Kaupungin yleiskalastuslupa koskee mm. uistimen heittoa tai vetoa, tuulastusta tai mateenpyyntiä jäältä pohjakoukuilla.

Lisäksi kaupunki myy verkkokalastusta varten lupia kahdeksalle erilliselle verkkokalastusalueelle (Pitkäsalmi, Vepsä, Maisaari, Pähkinäinen, Nötö, Rahi sekä Ruissalo 1 ja 2 (Pohjoissalmi)). Myös pitkäsiimalla ja katiskalla tapahtuvaan kalastukseen on omat lupansa.

Kaupunki on hoitanut myös niiden kalastusosakaskuntien (8 kpl) lupamyynnin, joissa kaupunki on itse osakkaana.

Myytyjen yleiskalastuslupien määrä romahti 1990-luvun loppupuolella noin kymmenesosaan parhaiden vuosien tasosta, kun Suomessa otettiin käyttöön läänikohtainen viehekelastusta koskeva lupakäytäntö. Myös myytyjen verkkolupien määrä on laskenut selvästi 1990-luvun alun vuosien tasosta.

Kalastuslupia myytiin vuosia ympäristönsuojelun palvelupisteessä, josta myynti siirrettiin vuonna 2012 Turku-pisteeseen. Vuoden 2014 alusta lupia on myyty ympäristötoimialan asiakaspalvelussa, joka sijaitsee rakennusvalvonnassa. Lupamyynti on ajoittain ruuhkauttanut muutenkin kiireistä asiakaspalvelupistettä. Lisäksi osa asiakkaista on ollut tyytymättömiä järjestelmään, jossa luvat joutuu käymään uusimassa viraston tiskillä.

Kaikkien virkistyskalastuslupien myynti olisi ajanmukaista ja kustannustehokasta hoitaa olemassa olevien internetlupamyyntipalveluiden kautta. Palveluntarjoajat pidättävät kaupungilta komission jokaisesta myydystä luvasta ja perivät loppuasiakkaalta toimituskulun, jonka suuruus riippuu luvan toimitustavasta.

Kaupunki myy ympäristönsuojelujohtajan päätöksellä erillisestä hakemuksesta myös ammattikalastuslupia omistamilleen vesialueille.

Kaupungin kalastuslupien hintoja on tarkistettu viimeksi vuonna 2010. Liitteessä on ympäristönsuojelun esitys uudeksi kalastuslupien taksaksi 1.1.2015 alkaen.

Kaupungin kalastusmääräyksillä säädellään kaupungin vesialueilla tapahtuvaa kalastusta. Määräyksiä tullaan tarkistamaan vuoden 2015 aikana siten, että ne vastaavat uutta kalastuslakia, jonka on määrä astua voimaan vuoden 2016 alusta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan johtosäännön 2 §:n 7 kohdan mukaan lautakunnan erityiseen toimivaltaan kuulu huolehtia riistan- ja kalavesien hoitoon, metsästykseen ja kalastukseen liittyvistä asioista kaupungin kokonaan tai osittain omistamilla maa- ja vesialueilla sekä suorittaa metsästyslain ja kalastuslain mukaista valvontaa näillä alueilla.

Liite 1Kaupungin kalastuslupien hinnat 1.1.2015 alkaen.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset hinnat kaupungin kalastusluville ja siirtää virkistyskalastuslupien myynnin Internetiin 1.1.2015 alkaen. Ympäristönsuojelu valtuutetaan hoitamaan lupamyynnin siirtäminen Internetiin ja hoitamaan siihen liittyvä riittävä tiedottaminen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Heikkilän kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki esitteli asiaa kokouksessa.


Liitteet:

Ksylk § 370
Liite 1:Kaupungin kalastuslupien hinnat 1.1.2015 alkaen.