Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta37202.12.201412

10437-2012 (231, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan jätteenkuljetuspäätöksestä (Ys)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut jätehuoltolautakunnan päätöksen alueen jätteenkuljetusjärjestelmistä siltä osin, kuin siinä on päätetty jätteen kuljetuksen järjestämisestä jätelain 37 §:n mukaisena kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Ehdotuksen mukaan hallinto-oikeuden päätös merkitään tiedoksi.

Ksylk § 372

Ympäristönsuojelu, vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki 25.11.2014:

Turun hallinto-oikeus on käsitellyt valitukset, jotka tehtiin Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnan päätöksestä 29.5.2013 (§ 31) koskien alueen jätteenkuljetusjärjestelmiä. Päätöksessään 7.11.2014 (päätösnumero 14/0318/1) hallinto-oikeus on kumonnut jätehuoltolautakunnan päätöksen siltä osin, kuin siinä on päätetty jätteen kuljetuksen järjestämisestä jätelain 37 §:n mukaisena kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Hallinto-oikeudenpäätös on oheismateriaalina.

Perusteluissaan hallinto-oikeus on korostanut, että uusi laki on tiukentanut kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen edellytyksiä ja että kiinteistön haltijan järjestämään jätteenkuljetukseen voidaan siirtyä vain laissa asetettujen edellytysten täyttyessä. Asiaa koskevan päätöksen tulee näin ollen perustua näiden laissa sille asetettujen edellytysten täyttymisen tarkasteluun.

Hallinto-oikeuden mukaan lautakunnan päätöksen perusteluiden perusteella ei voi todeta, että kaikki uuden jätelain mukaiset kiinteistön haltijan järjestämän jätteenkuljetuksen edellytykset kuntakohtaisesti täyttyvät.  Muutoinkaan ei ole selvitetty, että kyseiset kunnat olisivat jätelaissa tarkoitetulla tavalla varmistuneet vastuulleen säädetyn jätteen osalta jätteenkuljetuspalvelujen saatavuudesta, laadukkuudesta ja toimivuudesta.

Oheismateriaali 1                Turun hallinto-oikeuden päätös 7.11.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi. Samalla lautakunta päättää ettei päätös anna aihetta muutoksenhakuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.