Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta37302.12.201413

833-2008 (235, 021)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Turun Sataman Pansion öljy- ja junalauttasataman hallintopakkoasiassa (Ys)

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt Turun Sataman valituksen, jossa oli kyse Turun Sataman Pansion öljy- ja junalauttasataman meluhaittaa koskevasta hallintopakkopäätöksestä. Vaasan hallinto-oikeuden päätös kumotaan siltä osin kuin hallinto-oikeus on muuttanut ELY-keskuksen päätöstä.

Ksylk § 373

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 18.11.2014:

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi 29.6.2012 (dnro VARELY/894/07.00/2010) päätöksen hallintopakkoasiassa, jossa Turun Satamalta edellytettiin toimenpiteitä melutasojen raja-arvojen saavuttamiseksi ja varmistamiseksi Pansion öljy- ja junalauttasatamassa. Meluhaittojen vähentämiseksi annetut kolme määräystä koskivat toimenpidesuunnitelman mukaisen meluaidan rakentamista, ahtausoperoinnin aikarajoittamiseen liittyvien neuvottelujen jatkamista ahtausliikkeen ja varustamon kanssa sekä melumittausten tekemistä meluntorjuntatoimien riittävyyden varmistamiseksi.

Vaasan hallinto-oikeus muutti lupamääräystä 2 siten, että ahtausoperointia eli satamaan tulevien laivojen purkausta tai satamasta lähtevien alusten lastausta sekä tavaroiden siirtoa ei saa harjoittaa poikkeustilanteita, kuten pilaantumisvaarassa olevan lastin käsittelyä lukuun ottamatta, klo 22.00 ja klo 6.30 välisenä aikana. Meluaidan rakentamiselle annettiin aikaa 30.6.2014 asti. Aikarajoituksen antamista hallinto-oikeus perusteli sillä, että satamatoiminnasta aiheutuva melutaso ympäristössä voi ylittää öisin ja aamuisin ympäristöluvassa määrätyt enimmäismelutasot.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös

Korkein hallinto-oikeus hyväksyi 10.11.2014 antamallaan päätöksellään Turun Sataman valituksen em. päätöksestä ja kumosi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen siltä osin kuin hallinto-oikeus on muuttanut ELY-keskuksen päätöksen 2 kohtaa. ELY-keskuksen seuraava määräys saatetaan voimaan:

Hallinto-oikeuden päätös kumotaan myös siltä osin kuin Turun Satama on velvoitettu korvaamaan Wahlbeckille meluselvityksen laatimisesta aiheutuneet kulut.

Lisäksi korkein hallinto-oikeus hylkäsi Wahlbeckin valituksen ja eikä hallinto-oikeuden päätöstä Wahlbeckin valituksesta muuteta.

Korkein hallinto-oikeus on perustellut päätöstään mm. sillä, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston 19.10.2010 antaman ympäristölupapäätöksen oikeuskäsittely on edelleen vireillä Vaasan hallinto-oikeudessa. Koska kysymys on hallintopakon käyttämisestä, asiassa on otettava huomioon, että sataman ympäristöluvan meluun liittyvät määräykset ovat mahdollisesti muuttumassa.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 10.11.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.