Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta36902.12.20149

11749-2014 (230, 010)

Ympäristönsuojelumääräysten päivittäminen (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelumääräykset on tarpeen päivittää, sillä voimassa olevat määräykset on annettu vuonna 2006. Tämän jälkeen mm. lainsäädäntö on muuttunut ja kaupungin organisaatio on uudistettu. Saatujen kokemusten perusteella myös tiettyjä kohtia ympäristönsuojelumääräyksissä on uudistettu tai täsmennetty. Keväällä 2013 tehtiin laaja lausuntokierros ja ehdotus uudistetuiksi määräyksiksi oli nähtävillä kuntalaisten osallistumisen mahdollistamiseksi. Lausuntojen perusteella määräyksiä muokattiin ja päivittämisestä kuulutettiin uudelleen. Muutetut ympäristönsuojelumääräykset viedään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Ksylk § 369

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Jaana Gustafsson 19.11.2014

Ympäristönsuojelu on valmistellut ympäristönsuojelumääräysten päivittämistä. Keväällä 2013 muutosehdotus oli nähtävillä, siitä tiedotettiin kaupungin verkkosivuilla ja ehdotus lähetettiin lausunnolle toimialoille ja Turku konsernin yhtiöille, naapurikuntiin sekä asukas- ja ympäristönsuojelujärjestöille. Uusi ympäristönsuojelulaki tuli voimaan 1.9.2014. Määräysten valmistelussa on huomioitu uuden lain määräykset ja lakipykälät.

Kaikkiaan määräyksistä annettiin 15 lausuntoa, näistä seitsemällä lausunnon antajalla ei ollut huomautettavaa määräyksistä.

Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kaarinan kaupunki

Naantalin kaupunki

Raision kaupunki

Paraisten kaupunki

Ruskon kunta

Liedon kunta

Turun kiinteistöliikelaitos

Kulttuurilautakunta

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Turun seudun puhdistamo Oy

Turun seudun jätehuolto Oy

Varsinais-Suomen Omakotiyhdistys ry

MTK-Varsinais-Suomi

Turun luonnonsuojeluyhdistys ry

Varsinais-Suomen liitto ja Varsinais-Suomen poliisilaitos ilmoittivat, etteivät anna lausuntoa

Lausuntojen ja mm. muiden suurten kaupunkinen kokemusten perusteella luonnokseen tehtiin muutoksia, minkä vuoksi luonnos oli uudelleen nähtävillä 19.12.2013–20.1.2014. Nähtävilläolon aikana saapui yksi kuntalaisen esittämä mielipide, joka koski hevostallien etäisyyttä vesistöistä.

Ympäristönsuojelumääräyksiin on tehty teknisluonteisia korjauksia lainsäädännön muutosten ja kaupungin organisaatiouudistuksen vuoksi sekä kieliasuun liittyviä korjauksia. Alla on esitetty muut keskeiset muutokset perusteluineen.

Keskeiset muutokset perusteluineen

1. Luku Yleiset määräykset

Taajaan rakennetun alueen kartta on jatkossa tarkoitus päivittää myös määräysten voimassaoloaikana, sillä yhdyskuntarakenne muuttuu nopeammin kuin määräyksiä muutoin on tarpeen päivittää.

2 Luku Jätevedet

Työmaavesistä on annettu uusi määräys, sillä mm. lämpökaivojen porauksessa syntyy lietteitä sisältäviä vesiä, jotka on tarpeen käsitellä ennen viemäriin johtamista.

3. Luku Jätteet ja kemikaalit

Jätteiden sijoittamisesta maahan on annettu uusi määräys. Vaikka jätteiden sijoittaminen maahan on yleensä kielletty, tiettyjä jätteitä voidaan hyödyntää maarakentamisessa. Tämä edellyttää kuitenkin, että ns. MARA-asetuksessa asetetut ehdot täyttyvät. Puhdasta kaivettua maa-ainesta ei pidetä jätteenä, jos sen hyödyntämisestä on varmuus ja se tehdään suunnitelmallisesti.

Öljysäiliöiden määräaikainen tarkastusvelvollisuus on poistettu hälyttävällä vuodonilmaisimelle varustetuilta kaksivaippaisilta tai suoja-altaassa olevilta öljysäiliöiltä. Vuodonilmaisujärjestelmä ehkäisee riittävästi säiliön syöpymisestä aiheutuvaa onnettomuusriskiä.

Velvollisuus poistaa tarpeeton öljysäiliö maaperästä, jos se on ennen vuotta 2001 puhdistettu ja täytetty hiekalla. Ennen ensimmäisten ympäristönsuojelumääräysten voimaan tuloa öljysäiliöiden jättämien maaperään oli sallittua ja näiden säiliöiden poistaminen voi osoittautua kohtuuttomaksi.

Maalämpöjärjestelmien sijoittamisesta ja lämmönsiirtoaineista on annettu määräyksiä. Maalämpölaitteistot ovat yleistyneet eikä näitä laitteistoja koskevia määräyksiä ole aiemmin ollut.

Lumensijoitusalueita koskevia määräyksiä on tiukennettu, sillä toiminta näillä alueilla voi aiheuttaa häiriötä lähistöllä asuville. Sulamisvedet voivat aiheuttaa vesistöjen vedenlaadun heikkenemistä.

4. Luku. Ilmansuojelu

Lehtipuhaltimien käytön kieltämisestä hiekanpoistossa on luovuttu ja edellytetään vain, että kunnossa- ja puhtaanapitotöissä pölyäminen pyrittävä estämään. Määräystä on käytännössä ollut mahdotonta valvoa ja lehtipuhaltimia koskevat valitukset ovat yleensä koskeneet melua eikä pölyämistä.

6. Luku. Eläinten pito ja lannan käsittely sekä varastointi

Määräyksiä on karsittu lainsäädännön tarkentumisen vuoksi, lannan käsittelyä ja varastointia koskevat määräykset ovat kuitenkin edelleen tarpeen paikallisten olosuhteiden vuoksi.

Hevosten ja ponien talleista sekä ulkotarhoista on tarpeen antaa ympäristöhaittoja ehkäiseviä määräyksiä, sillä näiden määrä Turussa on lisääntynyt.

Liite 1Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginvaltuustolle esitetään seuraavaa:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki esitteli asiaa kokouksessa.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 369
Liite 1:Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset