Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34925.11.20146

10189-2013 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos "TYKS U2" (I) 1 kaupunginosa, Kupittaa, Itäharju, Nummi (os. Hämeentie, Kiinamyllynkatu, Savitehtaankatu) (34/2013) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan TYKS:n sairaala-alueen kehittäminen, uuden T3-sairaalan, sairaalan pysäköintitalon ja lääketieteellisen tiedekunnan laajennuksen, Medisiina D:n, rakentaminen sekä liike- ja toimistorakentaminen vanhan Kupittaan aseman tontilla.

Ksylk § 349

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi 18.11.2014:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 6.11.2014 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne ja suunnittelutilanne sekä suunnittelun vaiheet ja osallistuminen sekä asemakaavanmuutosluonnoksen tarkempi sisältö on kuvattu luonnosvaiheen selostuksessa.

Asemakaavanmuutoksen keskeiset suunnittelukysymykset

Asemakaavanmuutosta on suunniteltu kiireellisenä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin T3-sairaalahankkeen ja Medisiina D-hankkeen tavoiteaikataulun mukaisesti. Kaava-alueeseen kuuluu myös Kupittaan vanhan aseman tontti ja Helsingin valtatie Suntiontien risteyksestä Kalevanramppiin.

Sairaalan toimintaedellytysten turvaaminen on kaavan tärkein tavoite. Sairaalatoimintaan kuuluu myös lääketieteellinen opetus sekä tutkimus. Kaupunkisuunnittelun kannalta liikenneympäristön toimivuus on keskeinen keino taata sairaalan hyvä saavutettavuus.

T3-sairaalaa suunnitellaan T-sairaalan jatkoksi tie- ja rata-alueen päälle rakennettavalle kannelle. Kannesta muodostuu tunneli, mikä edellyttää Liikenneviraston suunnitteluperusteitten mukaista toimenpideselvitystä. Tunnelin rakentamisoikeutta rajoitetaan muutoksella.

Asemakaavanmuutoksen merkittävin ristiriita on ratkaisu U-sairaalan säilymisestä osana valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Kulttuurihistoriallisesti modernistinen sairaala on kiistatta merkittävä osa sairaalahistoriaa ja kaupunkikuvallisesti se on merkkirakennus. Sen rakenne estää rakennuksen korjaamisen sairaalaksi. Sen suuri pinta-ala rajoittaa tarkoituksenmukaisen käytön löytymistä ja rakennuksen huono kunto edellyttäisi sen rakenteiden purkamista runkoon asti. Sairaanhoitopiiri ei ole valmis luovuttamaan rakennusta ja sen rakennuspaikkaa pysyvästi muuhun käyttöön. 

Asemakaavanmuutoksen luonnos 6.11.2014

YS-1, YS-2/RKY

Sairaalan ja Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan muodostama kokonaisuus merkitään samalla käyttötarkoitusmerkinnällä YS, sairaalatoimintaa ja siihen liittyvää tutkimusta, opetusta, liike- ja majoitustoimintaa sekä pysäköintilaitoksia. YS-1 käsittää T-sairaalan tontin ja pienen tontin, joka muodostuu kansirakenteesta rata-alueen vierelle. Kantasairaalan ja lääketieteellisen tiedekunnan korttelialue YS-2 / RKY osoittaa sen olevan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Sairaala-alueen historiallinen rakennuskanta on merkitty suojelluksi. U-sairaalan rakennusala toteaa sillä olevan kaupunkikuvallisesti merkittävän rakennuksen. Rakennusta ei kaavaluonnoksessa merkitä suojelukohteeksi, mutta kaava ei edellytä rakennuksen purkamista.

Lääketieteellisen tiedekunnan tonttiin liitetään Kiinamyllynkadun pääte, pysäköintialueen kohta ja osa Kupittaan vanhan aseman tonttia.

YS-3, Savitehtaankadun päälle rakentaminen

Tunnelin turvallisuusvaatimukset kasvavat kohtuuttomiksi hallita, kun tunnelin pituus lähenee 500 m:ä. Tämän takia radan ja Helsingin valtatien päälle voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu kannen rakentamisoikeus rajoitetaan. Pysäköintirakennus esitetään rakennettavaksi T-sairaalan tontilta Savitehtaankadun yli nykyiselle lääkehuollon tontille Kalevantien varrella. Pysäköintirakennuksen alimpiin kerroksiin voidaan sijoittaa muusta sairaalatoiminnasta sopivaa toimintaa, esim. liiketilaa kuten potilashotelli.

K-1 korttelialue on kaavassa mukana vain sen takia, että siihen kuuluu uloke (pysäköintitaso) Helsingin valtatien päälle. Kaavan sisältö ei muutu.

K-2 Kupittaan vanhan aseman tontti

Tontin asemahistoriaan kuuluva rakennuskanta, asemarakennus sekä asemapäällikön ja ratavahdin asuinrakennukset pihapiireineen suojellaan. Pysäköintikenttänä oleva tontin osa osoitetaan rakennusalaksi liike- ja toimistorakennuksia varten (13000 k-m2). Sille saa rakentaa myös asuntoja 3000 k-m2 verran.

Asemakaava-alueen kokonaispinta-ala on 27 ha.

 

Korttelialue

YS-1

uloke

YS-2/RKY

YS-3

K-1

K-2

pinta-ala ha

5,8725

1,2247

7,3831

0,6322

0,3507

0,8544

muutos

+0,1000

 -0,8592

+0,3748

    -1388

kerrosala

161310

136365

    8300

  12200

  16709

lpa k-m2

21150

12000

  3400

  2800

kerrosala muutos

+66916

+27265

     -943 käyttöt.

+11709 käyttöt.

yht. +104 947

Rakennusoikeudet on kuvattu yllä olevassa kaaviossa. Rakennusoikeus lisääntyy kaavanmuutoksessa noin 105 000 k-m2.

Liikenne

Kaupungin aloitteesta Helsingin valtatie muutetaan Helsinginkaduksi. Tavoitteena on jatkaa katualuetta aina Vasaramäkeen asti. Valtatien muuttaminen kaduksi palvelee Itäharjun vanhan teollisuusalueen kaupunkimuutosta. Valtakunnallinen tie E18 kulkee Ohikulkutietä satamaan.

Liikenteen toimivuudesta on tehty tarkastelu tunnelirakentamisen toimenpideselvitystä varten. Suunniteltu joukkoliikenteen runkolinja kulkee Joukahaisenkatua Kiinamyllynkadun kautta Hämeenkadulle. T3-sairaalaan tullaan Savitehtaankadulta. Joukahaisenkadulta on jalankulkuyhteys sekä Kupittaan aseman laituritasolle että sairaalan kannelle ja edelleen T-sairaalan tontille. Autopaikkojen sijoittamista lääketieteellisen tiedekunnan tontille on syytä rajoittaa siinä vaiheessa, kun Joukahaisenkadulla on merkittävä joukkoliikenteen vaihtopysäkki. Tarvittavat autopaikat on osoitettava alueen pysäköintilaitoksista. Joukkoliikenteen reitti kulkee vielä pitkään Sirkkalankadulta Joukahaisenkadun kautta Tykistökadulle ja edelleen Kalevantielle. Tykistökadun risteyksen kaistajärjestely ei ole tarkoituksenmukainen. Kaavassa on varauduttu erilliseen oikealle kääntyvään kaistaan leventämällä katualuetta 3,5 m K-2 tontin reunasta.

Sairaalatoiminnan korttelialueille ei ole luonnosvaiheessa määritelty autopaikkavaatimusta. Pysäköintipaikkojen tarjoaminen on osa sairaalan toiminnallisuutta. Sairaanhoitopiirillä on vireillä koko alueen pysäköinnin siirtäminen operaattorin hoidettavaksi.

Liite 1Luonnoskartta 6.11.2014 "TYKS U2"

Liite 2Luonnoksen selostus "TYKS U2"

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Rakennushistoriallinen selvitys sairaala-alueesta, Kaupunkisuunnittelu, Samuli Saarinen, 2014

Oheismateriaali 3Rakennushistoriallinen selvitys U-sairaalasta, Arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen, 2014

Oheismateriaali 4U-sairaalan talotekninen selvitys, VSSHP / konsultit, 2002

Oheismateriaali 5VSSHP:n tyhjenevien tilojen toimenpidesuunnitelma 2010, VSSHP

Oheismateriaali 6Tiivistelmä U-sairaalan korjauskelpoisuudesta sairaalakäyttöön, VSSHP, Timo Seppälä

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 6.11.2014 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”TYKS U2” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi esitteli asiaa kokouksen alussa.

Mäenpää kuunteli Paasikiven esittelyn.

 


Liitteet:

Ksylk § 349
Liite 1:Luonnoskartta 6.11.2014 "TYKS U2"
Liite 2:Luonnoksen selostus "TYKS U2"