Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta35325.11.20147

3504-2014 (667, 021, 232)

Kirjallisen vastineen antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle valituksen johdosta; vesilain mukainen lupa koskien laituria (Ys)

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt vesilain mukaisen luvan olemassa olevan laiturin pysyttämiseksi. Päätöksestä on valitettu ja aluehallintovirasto on varannut Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle mahdollisuuden vastineen antamiseksi valitukseen.

Ksylk § 353

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 12.11.2014:

Asian aiemmat käsittelyvaiheet

Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalossa asemakaavoittamattomalla alueella Nepontien päässä tilalla 853-467-1-70 ja yhteisellä vesialueella 853-467-876-1. Hirvensalon alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 29.4.2014 § 141 päättänyt antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle lausunnon, jossa on todettu, että annetun selvityksen mukaan kyseessä olevalla paikalla on sijainnut laituri 1920-luvulta lähtien. Lausunnossa on yhdytty ELY-keskuksen kantaan, jonka mukaan kuluneen ajan huomioiden laiturista ja sen käytöstä on alueella muodostunut ns. pysyvä tila. Laituri ei lausunnon mukaan myöskään sijaitse luonnonsuojelualueiden läheisyydessä eikä muutoinkaan aiheuta ympäristönsuojelullista haittaa. Aluehallintovirasto on 12.9.2014 antamallaan vesilain mukaisella päätöksellään 151/2014/2 myöntänyt Jukka Haahtille ym. luvan laiturin pysyttämiseksi.

Valitus ja vastinepyyntö

Nepontie 39 a:n ja Nepontie 60 as 1 omistajat ovat valittaneet Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja vaatineet mm. luvan kumoamista, laiturin poistamista ja esittäneet korvausvaatimuksen. Lisäksi he ovat mm. tuoneet esille, että laiturilla ei ole rakennuslupaa ja vaatineet veneiden talvisäilytyksen kieltämistä. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on varannut Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle vesilain 15 luvun 3 §:n mukaisesti mahdollisuuden kirjallisen vastineen antamiseen koskien tehtyjä valituksia. Vastine on pyydetty toimittamaan aluehallintovirastoon 28.11.2014 mennessä ensisijaisesti sähköisesti. Vastineessa on ilmoitettava asian diaarinumero ESAVI/ 184/04.09/2013. Asia voidaan ratkaista Vaasan hallinto-oikeudessa, vaikka määräaikaa ei noudatettaisi.

Ehdotus annettavaksi vastineeksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena ilmoittaa aluehallintovirastolle vastineenaan valitukseen seuraavan:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta toistaa vastineenaan lausunnossa esitetyt näkökohdat ja toteaa, että paikalla on sijainnut laituri jo pitkään, sekä hakijoiden että valittajien mukaan ainakin 1960-luvulta lähtien. Lupapäätöksessä on annettu tarpeelliset määräykset hankkeesta ja sen toteuttamisesta aiheutuvien haittojen välttämiseksi. Korkeimman hallinto-oikeuden tapaus 7.9.2012 2366/12, johon valituksessa on viitattu, koskee vesilain mukaista hallintopakkoasiaa. Nyt käsiteltävänä oleva tapaus koskee myönnettyä vesilain mukaista lupaa.

Hakijan ja naapurin selvitykset ovat ristiriitaisia koskien nykyisen laiturin rakentamisajankohtaa. Voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 126 a §:n 1 momentin 5) kohdan mukaan suurehkon laiturin, sillan tai muun vesirajaa muuttavan tai siihen olennaisesti vaikuttavan rakennelman, kanavan, aallonmurtajan tai vastaavan rakentaminen (vesirajalaite) edellyttää toimenpideluvan hakemista. Luvan tarve tulee ratkaista laiturin rakentamisajankohdan ja tuolloin voimassa olleiden säännösten mukaan. Turun kaupungissa ei ole käytössä MRL:n 129 §:n mukaista ilmoitusmenettelyä. MRL 169.1 §:n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset asiat voidaan tarvittaessa saattaa rakennusvalvontaviranomaisen ratkaistavaksi. Asian ratkaiseminen ei kuulu siltä osin Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimivaltaan. 

Oheismateriaali 1Valitus 2.10.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yllä olevan ehdotuksen mukaisen vastineen. Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastEtelä-Suomen aluehallintovirasto