Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34318.11.20143

2153-2014 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos "Tallimäenkenttä" (IX) 009 kaupunginosa (os. Hansakatu, Malminkatu) (8/2014) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan päiväkodin rakentaminen Tallimäenkentälle.

Ksylk § 343

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Outi Sarjakoski 7.11.2014:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 6.11.2014 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee Kakolanmäen juurella ja sitä ympäröivät Polttimonkatu, Hansakatu ja Malminkatu sekä Kakolanmäen ensimmäiset vielä osittain rakenteilla olevat asuinkerrostalot. Alueen vastapäisenä naapurina ovat Polttimonkadun varrella jätevedenpuhdistamo, Hansakadun varrella on Topeliuksen koulun eri-ikäisiä rakennuksia ja Malminkadun varrella vanhoja asuinpuutaloja. Paikka on kaupunkikuvallisesti näkyvä Kakolanmäelle vievän pääkadun Michailowinkadun alussa.

Tallimäenkenttä toimii osittain monitoimikenttänä, mutta se on ollut viimevuosina erilaisten väliaikaisten rakennusten sijoituspaikkana, tällä hetkellä siellä on viereisen rakennustyömaan parakkeja. Kenttäaluetta ympäröivät lehtipuurivit Polttimonkadun ja Malminkadun varrella ja kookkaiden vanhojen kuusien rivistö uusia kerrostaloja vasten. Hansakadun varrella on muutamia yksittäisiä lehtipuita. Hansakadun katurakentaminen uudelle paikalleen on valmistumassa.

Alueen alla kulkee jätevedenpuhdistamon maanalaisia tiloja, tunneleita ja johtoja. Malminkadun ja Hansakadun kulmassa sijaitsee Turku Energia Oy:n muuntamorakennus ja alueella on myös jonkin verran pienehköjä sähkökaapeleita.

Alueella on sijainnut vanha kolerahautausmaa, joten ennen rakentamista siellä on varauduttava muinaismuistolain mukaisiin arkeologisiin kaivauksiin.

Suunnittelutilanne

Alue on 28.7.2001 vahvistuneessa yleiskaavassa julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta PY ja 8.10.2001 hyväksytyssä asemakaavassa Tallimäenkenttä-nimistä puistoaluetta VP.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaava laaditaan kaupungin aloitteesta. Päiväkodista on tarkoitus tulla Sofiankadun huonokuntoista päiväkotia korvaava päiväkoti, hankesuunnitelma päivätty 9.5.2012. Asemakaavan muuttamisesta on tiedotettu kaavoituskatsauksessa keväällä 2014.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 19.8.2014 § 237.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa saatiin yksi mielipide paikallista nappulaliigaa edustavalta taholta, ja siinä pahoiteltiin kentän lopullista poistumista kakkosharjoituskenttäkäytöstä ja toivottiin korvaukseksi nykyisen kentän keinonurmettamista, kun kentän käyttökin vielä tulee lisääntymään lähialueiden täydennysrakentamisen myötä.  

Asemakaavanmuutosluonnos

Asemakaavanmuutosluonnos on pyritty tekemään mahdollisimman väljäksi sallimaan hyvinkin erilaiset päiväkotiratkaisut.

Luonnos on laadittu hankesuunnitelmassa esitetyistä lähtökohdista. Luonnosvaihetta edelsi arkkitehti Iiro Juntin kaupungin palveluksessa samoista lähtökohdista tekemä 25.9.2013 päivätty diplomityö Oulun yliopiston arkkitehtiosastolle, joka havainnollistaa projektia osaltaan.

Luonnoksessa kortteli, pinta-ala 4674 m2, on esitetty palvelurakennusten korttelialueeksi P-1. Alueelle saa rakentaa lasten päiväkodin, rakennussuunnittelussa on kiinnitettävä huomiota rakennuksen sopeutumiseen ympäristöön Kakolanmäelle johtavan pääväylän varrella. Kerrosluku on korkeintaan II ja rakennusoikeus hankesuunnitelman mukainen 2250 k-m2. Pysäköintipaikkoja vaaditaan 1 ap /150 k-m2 ja ne voidaan toteuttaa tontille joko Polttimonkadun varteen tai tontin Kakolanmäen puoleiselle rajalle puuistutuksin eroteltuna. Korkeintaan puolet tontista saa käyttää rakentamiseen ja pihasuunnittelussa on kiinnitettävä huomiota turvalliseen kulkuun autopaikoilta päiväkodin leikkipihalle. Nykyisen muuntajan säilyttäminen tai integroiminen päiväkotirakennukseen ja maanalaisia johtoja varten tarvittavien rasitteiden perustaminen kortteliin on myös sallittava.

Liite 1Luonnoskartta 6.11.2014

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipide 25.9.2014

Oheismateriaali 2Kuvia arkkitehti Iiro Juntin diplomityöstä 25.9.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 6.11.2014 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavanmuutosehdotuksen ”Tallimäenkenttä” pohjaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 343
Liite 1:Luonnoskartta 6.11.2014