Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32404.11.20144
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta33211.11.20144

8900-2013 (613, 627)

Asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotus; "Jaakkoo-Taara", Iso-Heikkilä (os. Ruissalontie 4-6) (21/2013) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella luodaan mahdollisuus laajentaa tontilla 28-9 toimivaa teollisuuslaitosta viereisille tonteille 4 ja 5. Rakennusoikeutta osoitetaan rakentamiseen yhteensä 11 025 k-m2. Kaavamuutoksella esitetään tontilla 28-5 sijaitsevat rakennukset purettaviksi.

Ksylk § 324

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Laurent Druey 27.10.2014:

Iso-Heikkilän kaupunginosan korttelin 28 tonteille 4, 5 ja 9 on laadittu 4.6.2014 päivätty ja 24.10.2014 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus. Asemakaavanmuutos laaditaan Turun kaupungin / Kiinteistöliikelaitoksen aloitteesta.

Nykytilanne

Tontilla 28-9 toimii Jaakkoo-Taara -niminen teollisuuslaitos, joka valmistaa pakkaamiseen ja mainospainotuotteisiin liittyviä tuotteita. Yritys työllistää nykyään 115 työntekijää. Nykyisten rakennusten yhteenlaskettu kerrosala on noin 5400 k-m2. Asemakaavan mukainen yleinen pysäköintialue on pääosin Jaakkoo-Taaran henkilökunnan ja vieraiden käytössä.

Asemakaava

Voimassa olevassa asemakaavassa muutosalue on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi. Yhteenlaskettu rakennusoikeus koko alueella on 12 635 k-m2 ja sallittu kerrosluku IV. Tontin 9 rakennusoikeus on 8194 k-m2.

Yleiskaava

Voimassa olevassa Linnakaupungin osayleiskaavassa alue on työpaikkojen, palvelujen ja asumisen aluetta, johon saa sijoittaa enintään VIII-kerroksisia rakennuksia. Tontin 5 itäisessä kulmassa oleva vanha teollisuusrakennus on osoitettu suojeltavaksi.

Asemakaavanmuutosprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Osallisille on lähetetty 4.2.2013 laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Suunnittelualueen viereisessä puutalokorttelissa 28-6 sijaitsevan Asunto Oy Rajakatu 8:n edustaja esitti osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta suullisen huomautuksen. Hän kertoi asukkaiden olevan huolissaan viereisen teollisuuslaitoksen laajentamisen myötä lisääntyvästä auto- ja kuorma-autoliikenteestä, josta voi aiheutua vaaratilanteita lähinnä korttelissa asuville lapsille.

10.1.2014 osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on muutettu kaavan valmistelua koskevaa osaa siten, että on lisätty luonnosvaihe, jossa esitellään kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle kaksi vaihtoehtoa, ennen asemakaavaehdotuksen käsittelyä.

Vuoden 2013 aikana arkkitehtitoimisto Sabelström Oy on laatinut kaksi vaihtoehtoista laajennussuunnitelmaa. Toisessa vaihtoehdossa tontilla 5 sijaitseva suojeltava rakennus säilytetään, toisen vaihtoehdon mukaan ko. rakennus tulisi purkaa. Molemmissa vaihtoehdoissa ehdotettu rakennusoikeus on yhteensä 11 000 k-m2.

Asemakaavan kuvaus

Ehdotus on laadittu kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan 4.3.2014 hyväksymän kaavaluonnoksen vaihtoehto B:n mukaisesti.

Nykyisen laitoksen laajennus voidaan kaavan mukaan toteuttaa jatkamalla nykyistä Pansiontien varrella olevaa siipeä ja rakentamalla tontille 5 kokonaan uusi rakennusosa. Kaavan toteutus edellyttää osayleiskaavassa suojeltavaksi merkityn rakennuksen purkamista.

Muutosalue on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (TY-1), jossa yhteenlaskettu sallittu kerrosala on 11 025 k-m2 ja autopaikkojen määrä tulee olla 1 ap/120 k-m2. Osa pysäköinneistä on mahdollista sijoittaa pihakannen alle (maa-1). Rakennusten enimmäiskorkeus maasta mitattuna on 10.00 metriä, lukuun ottamatta alueen koilliskulmassa olevaa rakennusosaa, jossa sallittu korkeus on 15.00 metriä.

Korttelin 28 tontin 9 osaan sijoitetaan yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialue muuntamoa varten (ET-1).

Rakennusoikeus pienenee alueella 1610 k-m2.

Kaavaprosessin vaiheet ja prosessin aikana saadut mielipiteet on esitetty kaavaselostuksessa. Asemakaavanmuutosehdotuksesta jätetyt lausunnot sekä kaupunkisuunnitteluyksikön vastineet niihin on esitetty kaavaselostuksen kohdassa 4.2.4.

Seuraavaksi kaavaehdotus asetetaan nähtäville kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksymässä muodossa.

Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Jaakkoo-Taara Oy:n kanssa kaavamuutosehdotusalueen kiinteistöjä koskevan luovutussopimuksen tai sen esisopimuksen ennen asemakaavanmuutoksen kaupunginhallituskäsittelyä. Luovutussopimus tai sen esisopimus tuodaan erillisellä esityksellä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätettäväksi sen jälkeen, kun asemakaavaehdotus on hyväksytty kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa.

Sen jälkeen kaavaehdotus etenee kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksymiskäsittelyyn.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Jaakkoo-Taara"

Liite 2Tilastolomake "Jaakkoo-Taara"

Liite 3Kartta "Jaakkoo-Taara"

Oheismateriaali 1Pilaantuneen maaperän kunnostus, loppuraportti, FCG

Oheismateriaali 2Rakennushistoriaselvitys, arkkitehtitoimisto C & Co Oy

Oheismateriaali 3Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 4.6.2014 päivätty ja 24.10.2014 muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Jaakkoo-Taara” hyväksytään ja esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako: ISO-HEIKKILÄ 28.-10. Korttelin 28. TY-1-alueelle laaditaan erillinen tonttijako.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 332

Pöydältä 4.11.2014 § 324.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että asemakaavan merkinnöissä ja määräyksissä oleva kirjaus "Tasakatot on istutettava, mikäli se on rakenteellisesti ja energiateknisesti mahdollista" muutetaan muotoon "Rakennusten kattopinta-alasta tulee vähintään 20 % toteuttaa viherkattona".

Perustelu:

Sademäärien ja kaupunkitulvien ennustetaan lähivuosina lisääntyvän. Samalla vettä läpäisemättömien pintojen määrä kasvaa kaupunkien laajentuessa ja tiivistyessä. Kattokasvillisuuden suosiminen kaavoitusratkaisuissa on perusteltua, sillä sen avulla voidaan:

Liite 4Selostus "Jaakkoo-Taara"

Liite 5Kartta "Jaakkoo-Taara"

Päätöksenteko

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa muuttamasta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta.

Käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Helesvirta, Hellstén, Meltovaara, Muurinen, Ruohonen, Röberg, Sundqvist, Van Ooik ja Vierimaa.

Sandelin teki Heikkilän kannattamana palautusehdotuksen.

Sandelinin palautusehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää palauttaa asemakaavanmuutos- ja tonttijakoehdotuksen "Jaakkoo-Taara" uudelleen valmisteluun. Alueelle valmistellaan asemakaavaehdotus luonnosvaihtoehto A:n pohjalta.

Perustelut: Asemakaavaehdotus ei huomio riittävästi suojeluarvoja. Linnakaupungin osayleiskaavassa alueella oleva entinen öljytehdas on rakennus- ja kulttuurihistoriallisista syistä osoitettu yleiskaavan suojelumerkinnällä. Rakennuksella on kulttuurihistoriallista arvoa Suomen ensimmäisenä öljytehtaana sekä rakennuksena kaupunkikuvallista arvoa ja merkitystä

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 324
Liite 1:Selostus "Jaakkoo-Taara"
Liite 2:Tilastolomake "Jaakkoo-Taara"
Liite 3:Kartta "Jaakkoo-Taara"

Ksylk § 332
Liite 2:Tilastolomake "Jaakkoo-Taara"
Liite 4:Selostus, muutettu 11.11.2014 (KSYL § 332)
Liite 5:Kartta, muutettu 11.11.2014 (KSYL § 332)