Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta33811.11.201410

2447-2014 (615)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle poikkeamispäätöksestä / Harkkiontie, Hirvensalo (P 2014-204) (Hal)

Tiivistelmä:

Rantakiinteistölle on myönnetty poikkeus rakentaa talousrakennus siten, että rakennusjärjestyksen mukainen talousrakennusten enimmäismäärä ylittyy ja rakennus rakennetaan alle 50 m päähän rantaviivasta. Naapurikiinteistöjen omistajat ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt asiassa lautakunnan lausuntoa.

Ksylk § 338

Toimialan hallinto, ympäristölakimies Leena Salmelainen 3.11.2014:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 2.9.2014 § 247 tehnyt myönteisen päätöksen Rauli-Pekka Rytkölän poikkeamishakemuksesta talousrakennuksen rakentamiseksi Isohaarlan kylän (426), Marjatta-nimiselle tilalle rek. nro 1:40, osoitteessa Harkkiontie 86.

Naapurikiinteistöjen (2 kpl) omistajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiasta 7.11.2014 mennessä. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 21.11.2014 saakka.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseessä on talousrakennus, joka kuuluu olemassa olevan asuinrakennuksen kanssa samaan pihapiiriin. Rakennuksen rakentaminen ei siten edellytä lähtökohtaisesti poikkeamista (maankäyttö- ja rakennuslaki, MRL 72.3 § 4-kohta). Vaikka rakennus poikkeaa kooltaan tyypillisestä omakotitalon talousrakennuksesta, se voi silti liittyä asuinrakennukseen MRL:n tarkoittamalla tavalla. Hakija on kysyttäessä ilmoittanut, että rakennuksessa tullaan varastoimaan veneilytarvikkeita ja omakotitalon ylläpitoon liittyviä koneita. Luvan myöntämisen edellytyksiä ei voida ratkaista vain sillä perusteella, että valittajilla on epäilys rakennuksen todellisesta käytöstä. Poikkeamisen perusteella haetaan rakennuslupaa ja myönnetyn luvan vastaiseen käyttöön voidaan puuttua jälkikäteen viime kädessä hallintopakkoasiana.

Poikkeus on myönnetty muun muassa rakennusjärjestyksen 21.2 §:n mukaisen talousrakennusten enimmäiskerrosalan (150 m2) ylittämisestä. Rakennusjärjestyksen 21.1 §:n mukaan asuinrakennuksen kerrosala saa ranta-alueilla olla enintään 300 m2. Näin ollen asuinrakennusta olisi mahdollista laajentaa 86 m2 pelkällä rakennusluvalla. Poikkeuksen myöntäminen ei heikennä muiden maanomistajien oikeusturvaa eikä vaaranna tasapuolista kohtelua.

Kiinteistöllä sijaitsee erillistä varastotilaa 33 m2, koska saunarakennus (55 m2) lasketaan myös talousrakennukseksi. Enimmäiskerrosala ylittyy 88 m2. Varastotilojen määrä huomioon ottaen ylitys on kohtuullinen.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin lautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Leena Salmelainen, puh. (02) 262 4216, s-posti leena.salmelainen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 1.10.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 8-4, 1 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Ekroth, Hellstén, Meltovaara, Muurinen, Ruohonen, Röberg ja Vierimaa.

Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Heikkilä ja Sandelin.

Helesvirta oli poissa kokouksesta.

Sundqvistin muutosehdotus oli seuraava:

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Naapuritilojen omistajien valitus on hyvin perusteltu ja siinä esitetyt tulkinnat ovat oikeat.

Poikkeamaa ei tule myöntää, sillä alueen asemakaavoitus on parhaillaan käynnissä. Lisäksi esitetyn rakennuspaikan sijoittuminen näkyvälle paikalle ranta-alueelle, sekä rakennuksen suuri koko puoltavat rakentamisen ohjaamista asemakaavalla. Asemakaavanmuutoksen (”Harkkionmäki”) luonnos on hyväksytty kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa 19.11.2013. Asemakaavoituksen etenemistä ovat hidastaneet lukuisat ristiriidat. Harkkionmäen asemakaavaluonnoksen selostuksessa todetaankin että "Lukuisat ristiriitatilanteet ovat ehkä myös osoitus siitä, että juuri tällaisessa tapauksessa tarvitaan asemakaavaa ja sen neuvottelevaa laadintaprosessia, jonka kautta sovitetaan yhteen maanomistajien/asukkaiden erilaisia haluja ja näkemyksiä". Näin ollen alueen rakentaminen tulee päättää asemakaavalla, ei poikkeamispäätöksellä. Edellä olevaan viitaten esitämme, että hallinto-oikeus naapuritilojen valituksen mukaisesti kumoaa valituksen alaisen päätöksen kaikilta osin

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus