Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32804.11.20148

13737-2013 (235)

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös; Turun seudun puhdistamo Oy:n ympäristöluvan tarkistaminen (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 328

Ympäristönsuojelu vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Pekka Salminen 31.10.2014:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 01.10.2014 antamallaan päätöksellä (nro 167/2014/2) tarkistanut Turun seudun puhdistamo Oy:n ympäristölupamääräykset. Päätöksessä on pääosiltaan huomioitu se mitä Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on aiemmin lausunnossaan esittänyt.

Keskeisimmät lupaehtojen muutokset ovat:

Turun seudun puhdistamo Oy:n on toimitettava suunnitelma purkuviemärin kapasiteetin lisäämiseksi toteutusaikatauluineen Varsinais-Suomen ELY-keskukselle 30.6.2016 mennessä.

Vuosikeskiarvona laskettu kokonaistypen puhdistusteho on oltava vähintään 75 prosenttia. Aiemmin vaatimus oli 70 prosenttia. Biologisen puhdistuksen vähimmäisvaatimukset ovat valtioneuvoston asetuksen (888/2006) mukaisesti BOD7ATU, sama kuin aiemmassa luvassa ja CODCr enimmäispitoisuus 60 mg/l (125 mg/l), vähimmäisteho 90 prosenttia (75%).

Mereen johdettavat jätevedet on varauduttava hygienisoimaan vuoden 2018 alusta alkaen ainakin 1.5.-31.10. välisenä aikana ja esitettävä suunnitelma Varsinais-Suomen ELY-keskukselle 30.6.2016 mennessä.

Sade-, vuoto ja kuivatusvesien joutuminen jätevesiviemäreihin on rajoitettava mahdollisimman vähäiseksi.

Kaikissa puhdistamon piirissä olevien viemäriverkostojen ohijuoksutus- ja ylivuotokohdissa on oltava laitteet, jotka rekisteröivät ohijuoksutuksen ja ylivuodon kestoajan summaavasti tai muu luotettava menetelmä ohijuoksutuksen määrän selvittämiseen. Ohijuoksutuksista on pidettävä kirjaa ja niistä on ilmoitettava luvanhaltijalle. Merkittävistä ohijuoksutuksista on ilmoitettava välittömästi kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Mikäli viemäriverkostossa on toistuvia ohijuoksutuksia tai ylivuotoja, on viemäriverkoston haltijan ryhdyttävä valvontaviranomaisen edellyttämiin toimenpiteisiin näiden vesien varastoimiseksi tai käsittelemiseksi taikka asian hoitamiseksi niin, ettei ohituksia tai ylivuotoja tapahdu.

Muiden hallinnassa olevien viemäriverkostojen osalta luvanhaltijan on huolehdittava siitä, että luvanhaltijan ja puhdistamolle jätevettä johtavien laitosten välisissä sopimuksissa on otettu huomioon edellä mainitut asiat.

Nykyisin Kakolanmäen puhdistamolle tulevasta vedestä keskimäärin 40 prosenttia on hule- ja vuotovesiä (Turun kunnan alueella 46 %). TSP Oy joutuu osakassopimuksissa edellyttämään viemäriin päätyvien hule- ja vuotovesien osuuden merkittävää leikkaamista. Tämä tulee asettamaan haasteita hulevesien hallinnalle ja viemäröintiratkaisuille.

Lupa on myönnetty kymmeneksi vuodeksi. TSP Oy:n on toimitettava uusi lupahakemus AVI:oon 31.12.2024 mennessä.

Oheismateriaali 1Etelä-Suomen AVI:n päätös Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta (Nro 167/2014/2, Dnro ESAVI/345/04.08/2012)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.