Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29614.10.20145

13248-2012 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos "Raunintie", Raunistula (os. Raunintie 2-8) (3/2013) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan kolmen asuinkerrostalon rakentaminen. Satakunnantien varressa olevan liike- ja toimistorakennusten tontin osalta asemakaavaa muutetaan siten, että osa alueella sijaitsevan rakennuksen tiloista voidaan muuttaa asunnoiksi. Uudisrakentamisen tavoitteena on tiivistää kaupunkirakennetta joukkoliikenneakselin äärellä.

Ksylk § 296

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 1.10.2014:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 1.10.2014 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen Raunistulan kaupunginosan korttelin 5 tonteille 4, 5, 12 ja 13. Luonnoksessa kaava-alue osoitetaan asuntorakentamiseen sekä asuin-, liike- ja toimistorakentamiseen.

Nykytilanne

Suunnittelualue rajautuu kaakossa Raunintiehen ja luoteessa Raunistulan koulun tonttiin. Kaava-alueen maasto nousee Raunintien tasosta kohti koulun tonttia noin 5 metriä. Suunnittelualueen pinta-ala on 5467 m2. Alueella sijaitsee 4-kerroksinen, 1980-luvulla rakennettu liike- ja toimistorakennus Satakunnantien varressa ja yksi omakotirakennus piharakennuksineen. Kaksi omakotitonteista on tällä hetkellä rakentamattomia. Itäisimmän tontin rakennukset on purettu yli kaksikymmentä vuotta sitten, minkä jälkeen tontti on metsittynyt.

Liike- ja toimistorakennuksen sekä olemassa olevan omakotitalon tontti ovat yksityisessä omistuksessa. Rakentamattomat pientalotontit omistaa Turun kaupunki.

Alueen pohjoispuolella, mäen päällä sijaitsee 1930-luvun alussa valmistunut Raunistulan koulu. Alueen eteläpuolinen kerrostaloalue on rakennettu pääosin 2000-luvun alussa. Kaakon suunnalla oleva pientaloalue on rakentunut pääasiassa 1920- ja 1930-luvuilla, samoin kuin kaavamuutosalueella oleva pientalo piharakennuksineen.

Suunnittelutilanne

Kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa alue on kerrostalovaltaista aluetta.

Satakunnantien varressa oleva tontti 13 on voimassa olevassa, vuonna 1987 vahvistetussa asemakaavassa liike- ja toimistorakennusten korttelialuetta. Voimassa olevat asemakaavat vuosilta 1946 ja 1959 osoittavat tontit 4, 5 ja 12 omakotirakennuksia varten.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu asemakaavanlaatimisaloitteisiin. Vuosina 2012 ja 2013 tehdyt aloitteet koskivat kolmea nykyistä omakotitalotonttia. Aloitteiden liitteenä oli tontinkäyttösuunnitelma, jossa oli kolme asuinkerrostaloa ja niille jalustan muodostava pysäköintihalli. Kussakin rakennuksessa oli viiden kerroksen korkuinen kadunsuuntainen massa ja kerrosta korkeammaksi nouseva massan osa ylärinteen puolella. Asumiseen osoitettua pinta-alaa oli noin 6000 k-m2.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 26.3.2013 § 67.

Asemakaavan vireilletulosta on ilmoitettu kaavoituskatsauksissa 2013 ja 2014. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin maanomistajille, maanvuokralaisille, yhdistyksille ja viranomaisille toukokuussa 2013. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin 11 mielipidettä. Ks. Vuorovaikutusraportti.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman lähettämisen jälkeen liike- ja toimistorakennuksen tontti liitettiin osaksi kaavamuutosaluetta omistajan tekemään asemakaavanmuutosaloitteeseen pohjautuen. Aloitteessa esitettiin tontin käyttötarkoituksen muuttamista asuin-/ liikekäyttöön ja pysäköintihallin rakentamisen mahdollistamista.

Samana syksynä saatiin maanomistajilta koko kaavamuutosaluetta koskeva tontinkäyttösuunnitelma, jossa uusien tonttien rakennusmassoja oli muutettu. Uusissa massoissa oli katuun nähden poikittain oleva kuusikerroksinen osa ja sen vieressä kerrosta matalampi siipi. Uusien rakennusten asumiseen osoitettu rakennusoikeus oli tässä suunnitelmassa 6600 k-m2.

Tammikuussa 2014 tehdyssä uudessa tontinkäyttösuunnitelmassa 6-kerroksisia massoja oli pidennetty ja 5-kerroksisia kavennettu, jotta rakennusten välisiä tiloja saatiin laajemmiksi. Verrattuna edelliseen vaihtoehtoon tämä mm. parantaa näkymiä Raunintien eteläpuolisista rakennuksista. Uusien rakennusten rakennusoikeus oli sama kuin edellisessä suunnitelmassa. Alkuvuodesta kaavamuutoksen hakijoiden konsultti myös esitti 3d-malliin pohjautuvat näkymät, joista ilmenee tehdyn suunnitelman vaikutus Raunistulan koulun asemaan kaupunkimaisemassa mm. Aninkaistensillalta nähtynä.

Keväällä 2014 saatiin 6 mielipidettä kaavoituskatsauksen ilmestymisen jälkeen. Ks. Vuorovaikutusraportti.

Toukokuussa 2014 uusia rakennusmassoja kavennettiin edelleen ja siirrettiin kauemmas Raunintiestä. Näin saatiin katutilaan enemmän kaivattua väljyyttä ja reitti alueen sisäiselle jalankululle. Asuinrakennusoikeutta oli uusissa rakennuksissa 6100 k-m2.

Kesäkuussa 2014 lähetettiin ajan tasalle saatettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma maanomistajille, maanvuokralaisille, yhdistyksille ja viranomaisille.

9.6.2014 järjestettiin yleisötilaisuus asemakaavamuutokseen liittyen. Tilaisuudessa esiteltiin kaavamuutossuunnitelman sen hetkinen tilanne. Paikalla olleet osalliset pääasiallisesti vastustivat esiteltyä suunnitelmaa. Kirjalliset mielipiteet pyydettiin 31.8.2014 mennessä. Mielipiteitä saapui 16 kpl. Ks. Vuorovaikutusraportti.

Syksyllä 2014 suunnitelmaa tarkistettiin siten, että uusia rakennusmassoja lyhennettiin kadun puolelta. Kun rakennukset ovat kauempana katulinjasta, saadaan väljempi katutila ja enemmän tilaa kadun eri puolilla olevien rakennusten välille. Samalla rakennusoikeuden määrä väheni. Mielipiteissä ongelmalliseksi koettua katua rajaavaa pysäköintihallia pienennettiin siten, että halli on vain rinteen vierellä, noin puolet pihan leveydestä. Loppu pihasta on maantasopysäköintiä, ja leikkialueet sijoittuvat pysäköintihallin kannen päälle. Myös tämä aiempaa pienempi pysäköintihalli kuitenkin maastouttaa muutoin korkeaksi muodostuvaa kallioleikkausta.

Asemakaavanmuutosluonnos

Uusia asuinkerrostaloja Raunintien varressa on kolme kappaletta, ja kukin niistä muodostuu kuusikerroksisesta katuun nähden kohtisuorasta osasta ja pienemmästä viisikerroksisesta osasta. Asumiseen osoitettua rakennusoikeutta on uusissa rakennuksissa 5930 k-m2.

Satakunnantien varren olemassa oleva nelikerroksinen rakennus muutetaan käyttötarkoitukseltaan asuin-, liike- ja toimistorakennukseksi. Sen rakennusoikeus on 1850 k-m2. Kaavassa mahdollistetaan nykyisen ilmastointikonehuoneen ottaminen käyttöön ylimmän kerroksen asuntojen parvina.

Autopaikkoja on tontin takaosassa sijaitsevassa pysäköintihallissa, rakennusten ensimmäisissä kerroksissa ja pihalla. Leikki- ja oleskelutilat ovat pysäköintihallin kannella. Autopaikkoja tulee rakentaa 1 autopaikka/ 100 k-m2 ja lisäksi vieraita varten 1 autopaikka/ 10 asuntoa.

Uusien asuinkerrostalojen korttelialueella on Raunintien varrella alueen sisäiselle jalankululle varattu alueen osa.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Luonnoskartta 1.10.2014

Oheismateriaali 1Mielipiteet vuoden 2013 osallistumis- ja arviointisuunnitelman jälkeen

Oheismateriaali 2Mielipiteet vuoden 2014 kaavoituskatsauksen jälkeen

Oheismateriaali 3Mielipiteet yleisötilaisuuden (9.6.2014) jälkeen

Oheismateriaali 4Vuorovaikutusraportti 1.10.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 1.10.2014 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen "Raunintie" pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hellsténin Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pitää katselmuksen kaava-alueella ennen ensi viikon kokousta. Lisäksi päätettiin katselmoida Riitasuonaukion kaava-alue. Katselmukselle lähdetään klo 14.00 Puolalankatu 5:n edestä.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.


Liitteet:

Ksylk § 296
Liite 1:Luonnoskartta 1.10.2014