Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29814.10.20147

6735-2014 (235, 231)

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Orikedon jätteenpolttolaitoksen toiminnan lopettamisesta (Ys)

Tiivistelmä:

Aluehallintovirasto on käsitellyt Orikedon jätteenpolttolaitoksen toiminnan lopettamista koskevan suunnitelman ja antanut toiminnan lopettamista koskevia määräyksiä. Päätös ei koske rakennuksen purkua tai purkujätteen käsittelyä.

Ksylk § 298

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt 1.10.2014:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on 29.9.2014 tehnyt päätöksen (oheismateriaali 1) Orikedon jätteenpolttolaitoksen toiminnan lopettamissuunnitelmasta. Turun kaupungin ympäristönsuojelu on antanut lausunnon lopettamissuunnitelmasta. Lausunto on huomioitu aluehallintoviraston päätöksessä.

Asiassa jätettiin yksi muistutus, joka koski osin rakennuksen purkua ja purussa syntyvien jätteiden käsittelyä sekä purkutapahtumassa syntyviä ympäristöhaittoja.

Aluehallintoviraston ratkaisu

Aluehallintoviraston päätöksessä on annettu mm. seuraavat jätteenpolttolaitoksen toiminnan lopettamista koskevat määräykset:

Aluehallintovirasto on perustellut päätöstään mm. seuraavasti:

Koska laitoksen purkamiselle haetaan erikseen maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettu rakennuksen purkamislupa ja purkutapahtumassa syntyvän purkubetonin murskaamiseen erillistä ympäristölupaa, aluehallintovirasto on katsonut, että toiminnan lopettamista koskevassa päätöksessä ei ole tarpeen antaa ympäristönsuojelulain 43 §:n tarkoittamia määräyksiä koskien jätteenpolttolaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisten purkutoimien aiheuttamien päästöjen (erityisesti melun ja pölyn) ehkäisyä, eikä purkutoiminnasta syntyvien jätteiden haitallisuuden selvitysvelvollisuutta, hyödyntämistä, käsittelyä tai loppusijoitusta, lukuun ottamatta sitä, mitä asiasta lopettamistoimenpiteitä koskevissa määräyksissä muutoin määrätään. Ennen purkutoimia tehtävistä lopettamistoimenpiteistä ei myöskään saa aiheutua kohtuuttomia melu-, haju- tai muita vastaavia haittoja ympäristöön.

Oheismateriaali 1Aluehallintoviraston päätös (DnroESAVI/115/04.08/2014)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi ja päättää samalla, ettei se anna aihetta muutoksenhakuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.