Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta25402.09.201410

656-2012 (353, 313, 021)

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Varsinais-Suomen poliisilaitoksen päätökset koskien Hem och Skola i Åbo rf:n valituksia terveydensuojeluviranomaisen toiminnasta vuonna 2012 (Yth)

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ja Varsinais-Suomen poliisi ovat tehneet päätökset Hem och Skola i Åbo rf:n tekemistä valituksista, jotka koskevat terveydensuojeluviranomaisen toimintaa Cygnaeuksen koulun sisäilmaongelman hoitamisessa. Päätösten mukaan toiminnassa ei ole todettu virheitä eikä rikosta ole syytä epäillä.

Ksylk § 254

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu 14.8.2014:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on antanut 2.7.2014 päätöksen Hem och Skola i Åbo rf:n tekemistä valituksista, jotka koskivat terrveydensuojeluviranomaisen toimintaa Cygnaeuksen koulun sisäilmaongelman hoitamisessa.

Hem och Skola i Åbo rf on toimittanut aluehallintovirastolle 20.2.2012 päivätyn kirjoituksen, jossa on tuotu esiin tyytymättömyys Turun kaupungin terveydensuojelunviranomaisen toimintaan Turun Cygnaeuksen koulun sisäilmaongelmien hoitamisessa (saap. 20.2.2012).

Cygnaeuksen koulua käyvien lasten 57 vanhempaa ovat 15.3.2012 päivätyssä Eduskunnan oikeusasiamiehelle osoitetussa kirjoituksessa esittäneet tyytymättömyytensä Turun kaupungin terveydensuojeluviranomaisen, kouluterveydenhuollon ja työterveyshuollon toimintaan koulun sisäilmaongelmien käsittelyssä. Eduskunnan oikeusasiamies on 27.3.2012 siirtänyt asian Lounais-Suomen aluehallintovirastossa käsiteltäväksi (saap. 2.4.2012).

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehtyjen kantelujen pohjalta ottanut Turun kaupungin terveydensuojeluviranomaisen, kouluterveydenhuollon ja työterveyshuollon toiminnan asiassa valvonta-asiana käsiteltäväksi. Kouluterveydenhuollon ja työterveyshuollon toiminnasta on annettu erillinen päätös.

AVI ei todennut terveydensuojeluviranomaisen toiminnassa virheellisyyttä tai lainvastaisuutta, mutta johtopäätöksenään kiinnittää Terveydensuojelulain 5 §:n nojalla Turun terveydensuojeluviranomaisen huomiota vastaisen varalle siihen, että terveydensuojeluviranomaisen olisi vastaavissa tilanteissa asianmukaista kirjata omat toimenpiteensä ja arvionsa perusteluineen.

Aluehallintovirasto myös ilmaisee käsityksenään, että mikäli asiaa lähdetään ilmoituksen johdosta valvonnallisesti selvittämään, on suoritetut valvontatoimenpiteet, arvioinnit ja se mihin ne ovat johtaneet syytä kirjata sekä tehdä asiasta päätös. Ilmoituksen tekijälle voi olla myös syytä antaa myöhemmin kirjallisesti tiedoksi tämä päätös, mikäli hän on sitä nimenomaisesti pyytänyt tai tämä halu muutoin selkeästi ilmenee asiayhteydestä.

Hem och Skola i Åbo rf:n puheenjohtaja on tehnyt tutkintapyynnön Varsinais-Suomen poliisille Turun terveydensuojeluviranomaisen toiminnasta koskien Cygnaeuksen koulun sisäilmaongelman hoitamista. Varsinais-Suomen poliisilaitos toteaa päätöksessään, että esitutkintaa ei aloiteta, koska ilmoitustietojen ja muun selvityksen perusteella esiin ei ole tullut sellaisia seikkoja, joiden perusteella poliisilla olisi syytä epäillä asiassa rikosta. Poliisilla viittaa  perusteluissaan AVI:n päätökseen.

Sekä AVI:n että poliisin päätökset ovat menneet tiedoksi asianosaisille.

Oheismateriaali 1Aluehallintoviraston päätös 2.7.2014 LSAVI/370/06.07.01/2012 Dnro 656-2012

Toimialajohtaja Markku Toivonen 26.8.2014:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Varsinais-Suomen poliisin päätökset tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.