Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta24119.08.201410

2759-2014 (615, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle poikkeamispäätöksestä, Pietari Valdinkatu, Kähäri (P 2014-206) (Hal)

Tiivistelmä:

Naapurikiinteistön omistaja on valittanut Turun hallinto-oikeudelle poikkeamispäätöksestä, joka koskee asuin- ja talousrakennuksen rakentamista Kähärin kaupunginosaan. Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulisi hylätä.

Ksylk § 241

Ympäristötoimialan hallinto, lakimiesharjoittelija Susanna Suokanto 4.8.2014:

Hakijalle on myönnetty poikkeuslupa 2-kerroksisen asuinrakennuksen (239,4 m²) ja talousrakennuksen (49,5 m²) rakentamiseksi Kähärin kaupunginosaan, osoitteeseen Pietari Valdin katu 13 a, kiinteistötunnus 853-72-7-19.

Naapurikiinteistön 853-72-7-1-M501 omistaja on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen. Valittaja vaatii päätöksen kumoamista.

Hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausuntoa asiasta 29.8.2014 mennessä.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä MRL 171 §:n mukaisesti. Edellytykset poikkeamiselle ovat 172 §:ssä. Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista, eikä vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Päätöksessä on todettu, että ehtojen mukaisesti rakennettaessa MRL 172 §:n edellytykset poikkeamiselle täyttyvät.

Poikkeaminen koskee seuraavia valituksenalaisessa päätöksessä tarkemmin kuvailtuja asemakaavapoikkeamisia: rakennetaan pohjapinta-alaltaan asemakaavan sallimaa enemmän, asuinrakennuksen koko ylittää asemakaavan salliman korkeuden, asemakaavassa osoitetun kerrosluvun ylitys, asuinrakennuksen pohjapinta-ala on asemakaavassa sallittua suurempi, rakentaminen alle 5 metrin päähän naapurikiinteistön rajasta, tontille rakennettavien rakennusten välimatka on alle 6 metriä ja asuinrakennuksen katon kaltevuus on alle 30 astetta. Poikkeamispäätöksen ehtoina ovat rajoitukset: rakentamisen pohjapinta-ala saa koko tontilla olla yhteensä 180 m², asuinrakennuksen korkeus saa olla enintään 6,5 metriä, asuinrakennuksen katon kaltevuus saa olla pienimmillään 8 astetta, rakennushankkeesta on rakennuslupavaiheessa pyydettävä kaupunkikuvaneuvottelukunnan lausunto. Katon kaltevuus ratkaistaan rakennusluvassa rakennusluvan myöntämisedellytysten puitteissa.

Kuten päätöksessäkin on todettu, varsinainen rakennusoikeus ei ylity, mutta rakentamiseen käytetään asemakaavan määräyksen vastaisesti liian suuri osuus tontin pinta-alasta. 2000-luvun rakentamisvaatimukset ja asumistoiveet poikkeavat kaavan laatimisajankohdan (vahvistettu 4.10.1949) vaatimuksista ja toiveista. Tämän vuoksi on kohtuullista, että rakentamiseen käytettävää pinta-alaa voidaan ylittää jonkin verran, ottaen kuitenkin huomioon tontin koko ja ympäristön viihtyisyys. Rakentamisen levittymisen laaja-alaisuus ja siihen liittyvät yksityiskohdat ratkaistaan rakennusluvassa.

Rakennuksen korkeus saa poikkeamispäätöksen ehdon mukaisesti olla enintään 6,5 metriä. Täten, rakennettaessa päätöksen mukaisesti korkeusero asemakaavamääräykseen verraten tulee olemaan korkeintaan 0,5 metriä. Ylitystä ei ole pidettävä merkittävänä. MRL 172 §:n edellytykset poikkeamispäätöksen myöntämiselle täyttyvät.

Rakennusten soveltuminen ympäristöönsä ratkaistaan nyt vireillä olevan rakennusluvan yhteydessä. Rakennuksen kokoa on pyritty kompensoimaan katon kaltevuuden muutoksella, mistä on myös poikkeamispäätös. Poikkeamispäätöksen ehtona on lisäksi, kuten edellä on mainittu, kaupunkikuvaneuvottelukunnan lausunnon pyytäminen.

Asemakaavan kaavamääräyksessä määrätään, että asuinrakennus on sijoitettava vähintään 5 metrin päähän naapurin rajasta. Talousrakennusta se ei näin ollen koske.

Talousrakennuksen koosta tai sijainnista ei ole haettu poikkeamispäätöstä, vaan ne ratkaistaan rakennusluvan yhteydessä. Talousrakennusta koskee siten seuraava kaavamääräys: talousrakennuksen pinta-ala saa olla enintään 50 m², korkeus 3.5 m ja katonkaltevuus 30 astetta.

Valittajalle on annettu mahdollisuus muistutuksen antamiseen poikkeamishakemuksen johdosta, ja hän on toimittanut muistutuksen rakennusvalvontaan. Hänelle on samassa yhteydessä ilmoitettu, että hakemusasiakirjat ovat nähtävillä rakennusvalvonnassa. Valittajaa on kuultu maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla. Lain viranomaisen toiminnan julkisuudesta 1 §:n julkisuusperiaatteen mukaisesti viranomaisen asiakirjat ovat julkisia. Vastine, kuten muutkin päätökseen liittyvät asiakirjat, ovat julkisia. Asiakirjoihin on voinut halutessaan tutustua päätöksen antamisen jälkeen.

Edellä esitetyn perusteella kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Leena Salmelainen, p. (02) 262 4216 tai leena.salmelainen@turku.fi PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 18.7.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus