Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta22212.08.201411

4595-2014 (615, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle, poikkeamispäätös, Kalevantie 28, Itäharju (2014-470) (Hal)

Tiivistelmä:

Naapurikiinteistön haltijat ovat valittaneet Turun hallinto-oikeudelle kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan poikkeamispäätöksestä. Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulee hylätä, koska syytä, jonka perusteella poikkeamishakemus tulisi hylätä, ei ole esitetty.

Ksylk § 222

Ympäristötoimialan hallinto/ lakimiesharjoittelija Susanna Suokanto 31.7.2014:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on myöntänyt 5.7.2010 § 494 hakijalle rakennusluvan kioskin laajentamiseksi ja poikkeamisluvan viiden autopaikan rakentamiseksi osoitteessa Kalevantie 28, kiinteistötunnus 853-12-9903-0. Poikkeamisluvan ehtona oli, että Karjakadun puoleinen liittymä suljetaan ja kulku kioskille tapahtuu pelkästään Vanhan Littoistentien puolelta. Lisäksi edellytettiin kioskialueen rajaamista istutuksilla Karjakadun puoleisesta kevyen liikenteen väylästä.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on myöntänyt hakijalle 17.6.2014 § 204 ehdollisen poikkeamisluvan pysäköintialueen laajentamiseksi. Poikkeaminen koski autopaikkojen sijoittamista asemakaavassa puistoksi osoitetulle alueelle. Lupa myönnettiin seuraavilla ehdoilla: kioski- ja pysäköintialue on rajattava pensasaidalla Karjakadun, Vanhan Littoistentien ja lopun puistoalueen vastaisilla vuokra-alueen rajoilla, vuokra-alueelle tulee lisätä istutuksia erityisesti omakotialueen suuntaan rakennusluvassa erikseen osoitettavalla tavalla. Naapurikiinteistön 853-12-23-15 haltijat ovat valittaneet päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausuntoa asiasta 15.8.2014 mennessä. Lisäaikaa lausunnon antamiselle on pyydetty ja myönnetty 29.8.2014 asti.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä MRL 171 §:n mukaisesti. Edellytykset poikkeamiselle ovat 172 §:ssä. Poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista, eikä vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Alueella, jota poikkeaminen koskee, on voimassa 20.12.1945 vahvistettu asemakaava. Kaavassa alue on osoitettu puistoalueeksi. Suhteessa koko puistoalueeseen autopaikoiksi osoitetun alueen pinta-ala on pieni, eikä poikkeamisen voida katsoa aiheuttavan haittaa puiston virkistyskäytölle tai kaavan toteutumiselle MRL 172.1 §:n 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla.

MRL 172.2 §:n mukaan poikkeusta ei saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Hallituksen esityksen mukaan (HE 101/1998) merkittävä rakentaminen tarkoittaa ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista, kuten kerrostalon rakentaminen pientaloalueella. Muut ympäristö- tai muut vaikutukset voivat liittyä moninaisiin vaikutuksiin. Esimerkiksi vähittäiskaupan suuryksikön toteuttamisella on katsottava olevan tällaista vaikutusta. Valituksen kohteena olevalla poikkeamisella ei ole katsottava olevan vastaavia, säännöksessä tarkoitettuja merkittäviä vaikutuksia.

Poikkeamishakemuksen perusteena hakija on maininnut Karjakadun toisella puolella olevan ison pysäköintialueen poistumisen vuonna 2015, kun siihen rakennetaan päiväkoti. Tätä hanketta koskeva poikkeamishakemus on vireillä, ja sen mukaisesti kyseinen, nykyisin pysäköintikäytössä oleva yleisten rakennusten tontti, käytetään päiväkodin toimintaan.

Pysäköintialue sijoittuu hyvin lähelle Vanhan Littoistentien omakotitaloja, jotka sijaitsevat asemakaavassa erillispientaloalueeksi osoitetulla alueella. Kuten päätöksen perusteluissakin todetaan, edeltävän luvan ehtona oli, että Karjakadun puoleinen liittymä suljetaan ja kulku kioskille tapahtuu pelkästään Vanhan Littoistentien puolelta. Järjestely oli välttämätön liikenneturvallisuuden vuoksi, mutta lisäsi väistämättä liikennettä Vanhan Littoistentien puoleisesta liittymästä.

Kioskin omistaja on toteuttanut luvan salliman viiden autopaikan sijasta useampia autopaikkoja. Poikkeamisluvalla päätettiin lisätä paikkojen lukumäärää kymmeneen.

Kioskin asiakaskunta liikkuu suurelta osin suurilla autoilla (kuorma-autot), joten pysäköintialueen laajentaminen on kioskin toiminnan kannalta ymmärrettävää. Lisäksi, mikäli tilanne palautettaisiin aikaisemmassa päätöksessä myönnettyyn viiteen autopaikkaan, kioskin asiakkaat pysäköisivät autonsa todennäköisesti, ja yhä useammin, Vanhan Littoistentien varteen. Tämä olisi tien käytön ja alueen asukkaiden kannalta erittäin huono ratkaisu.

Liikenteen ohjaukseen ja pysäköintiin liittyvät asiat ratkaistaan liikennesuunnittelulla.

Valittajien jättämä muistutus on ollut kokonaisuudessaan oheismateriaalina lautakunnan kokouksessa, joten se on otettu sellaisenaan huomioon päätösharkinnassa.

Hallintolain 31 § edellyttää, että viranomainen hankkii kaikki sellaiset tiedot ja selvitykset, joilla se arvioi olevan merkitystä asian ratkaisemiselle. Lautakunnalla on ollut riittävät ja asianmukaiset selvitykset MRL 172 §:n mukaisten edellytysten käsittelemiselle ja ratkaisemiselle.

Mikäli valittaja kokee, että poikkeamisesta aiheutuu kohtuutonta rasitusta lain eräistä naapuruussuhteista tarkoittamalla tavalla, tulee hänen noudattaa, mitä lain 20 §:ssä säädetään kohtuuttoman rasituksen poistamisesta tai rasitusta aiheuttavan toiminnan lopettamisesta kokonaan sekä rasituksesta aiheutuneen vahingon korvaamisesta.

Edellä esitetyn perusteella kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Leena Salmelainen, p. (02) 262 4216 tai etunimi.sukunimi@turku.fi PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 6.7.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus