Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta21512.08.20144

12856-2012 (613, 627)

Asemakaavan- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus "Puolalanmäki", VI ja VII kaupunginosat (os. Aurakatu 26, Läntinen Pitkäkatu 12b, Puolalanpuisto 7, Puutarhakatu 5, Rauhankatu 1a) (24/2012) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaavanmuutosalue sijaitsee ruutukaava-alueella n. 300 m Kauppatorilta luoteeseen. Alueen katu- ja kulkuväyliä tarkistetaan ja osoitteistoa selkeytetään nimeämällä kulkuväylät. Kaava-alueen käyttötarkoitukset ja siellä olevat toiminnot säilyvät pääosin entisellään, mutta kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennettu ympäristö ja alueen arvorakennukset suojellaan.

Ksylk § 215

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavasuunnittelija Marja Westerlund 30.7.2014:

VI kaupunginosan Aurakadun osalle ja VII kaupunginosan kortteleille 38, 30 (osa) ja 22 (osa) sekä Puolalanmäen puistoalueelle, Aurakadun (osa), Torninkadun (osa) ja Tuurintien katualueille on laadittu 17.5.2013 päivätty ja 4.4.2014 lausuntojen johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Puolalanmäki” (24/2012).

Lähtökohdat

Aurakadun pohjoispäässä kohoaa maamerkkinä linnamainen 1900-luvun alussa valmistunut kansallisromanttista tyylisuuntaa edustava graniittipintainen arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema Turun taidemuseon rakennus. Sen ympärille levittäytyy Puolalanmäen puisto, joka perustuu arkkitehti C.L. Engelin v. 1827 kaupunkipalon jälkeen laatimaan asemakaavaan.

Puiston länsiosassa Rauhankadun päätteenä ovat osittain 1700-luvulta peräisin olevat Turun palolta välttyneet puurakenteiset Iso-Puolalan talot.

Puisto ja sitä ympäröivä rakennuskanta muodostaa näyttävän ja kaupunkikuvallisesti merkittävän kokonaisuuden. Siihen kuuluu myös Rauhankadun alkupäässä sijaitseva 1900-luvun alussa yksityisasunnoksi rakennettu kolmikerroksinen, tällä hetkellä hotellina toimiva, arkkitehti Alex Nyströmin suunnittelema jugendrakennus.

Lukuun ottamatta yksityisomistuksessa olevaa Park Hotellin tonttia (VII-30-7), kaavanmuutosalueen omistaa Turun kaupunki.

Suunnittelualueen pääosa kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa Puolalanmäen puistoalue ympäröivine rakennuksineen ja Aurakadun katualueen osa ympäröivine rakennuksineen on suojeltu.

Voimassa olevassa kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymässä oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaava 2020:ssä alueelle ei ole esitetty suojeluarvoja, mutta asia korjaantunee valmistelussa olevassa oikeusvaikutteisessa Turun yleiskaava 2029:ssä, jossa mm. Keskustan alue tullaan laatimaan osayleiskaavatarkkuudella.

Alueella on voimassa useita asemakaavoja, joista vanhin on peräisin vuodelta 1897 ja tuorein vuodelta 1989. Mm. suojelun osalta suurin osa kaavoista ei ole ajan tasalla.

Suunnittelualue kuuluu eri inventointien, selvitysten ja suunnitelmien piiriin kuten mm.: Yhteenveto Turun keskusta-alueen rakennetun ympäristön kulttuurihistoriallisesti arvokkaista rakennuksista ja puistoista (Turun maakuntamuseo v. 2002), Turun järjestelyratapihan turvallisuusselvitys v. 2010, Turun kansallinen kaupunkipuisto (perustettu v. 2013) ja Puolalanpuiston kunnostuksen yleissuunnitelma (Virearc arkkitehdit ja maisema-arkkitehdit v. 2009). Sen pohjalta ympäristötoimen suunnittelutoimiston toimesta on laadittu peruskorjaussuunnitelma, jonka toteuttamista on aloitettu kuluvana kesänä.

Kaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Kaavan muutostyö käynnistettiin kaupungin omasta aloitteesta Kiinteistöliikelaitoksen ilmi tuomasta Puolalanpuiston ja Tuurintien osoitteiston selkeyttämistarpeesta. Kaavanmuutoksen aloituskokous pidettiin v. 2013 alussa.

Kaavaehdotuksen valmistelussa on tehty yhteistyötä mm. Kiinteistöliikelaitoksen, Museokeskuksen, maisemasuunnittelun sekä suunnitteluyksikön ja ympäristönsuojelun kanssa.

Osallisille tiedotettiin kirjeitse 11.2.2013 asemakaavanmuutoksen vireilläolosta. Kaavanmuutoksen vireilläolosta julkaistiin kuulutus pvm. 23.2.2013.

Aloitusvaiheessa jätettiin kuusi mielipidettä. Niissä esitettyjä näkökohtia on pyritty ottamaan ehdotuksessa huomioon sikäli kuin ne ovat kaavoituksen keinoin ratkaistavissa. Kaavaselostuksen sivulta 11 alkaen löytyy tiivistelmä mielipiteistä ja niiden vastineista.

17.5.2013 päivätystä asemakaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot vuoden 2013 lopulla. Lisäksi se lähetettiin tiedoksi ja kommentoitavaksi ympäristötoimialan katu-, maisema-, miljöö- ja vihersuunnittelulle sekä Park Hotelli / Kiinteistö Oy Turun Pikkuhotellille. Tiivistelmät lausunnoista ja kommentoinnista sekä niiden vastineista on luettavissa selostuksen sivulta 14 alkaen.

Lausuntojen ja kommentoinnin johdosta kaavaehdotukseen tehtiin seuraavat muutokset:

Kiinteistöliikelaitos ja Park Hotel Turku

- Puolalanmäki-niminen pihakatu muutettiin sijainniltaan ohjeelliseksi ajoyhteydeksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus:

- lisättiin likimääräisen ajoneuvoliittymän paikan merkintä Läntisen Pitkäkadun puolelle osoittamaan kulkuyhteyttä pysäköintilaitokseen

- täydennettiin Taidemuseon sr-1 -suojelumääräystä lauseella: ”Suojelu koskee julkisia sisätiloja, kuten aulan, pääportaikon ja näyttelytilojen muodostamaa tilasarjaa, jonka alkuperäinen kiinteä sisustus mukaan lukien kipsireliefit ja näyttelytilojen valokatot etsattuine laseineen tulee säilyttää.”

Rakennusvalvonta:

- tarkistettiin YM-1 -korttelialueen autopaikkamääräys muotoon: ”Korttelialueelle tulee osoittaa 10 kpl autopaikkoja, joista vähintään puolet tulee sijoittaa maanalaisen pysäköintilaitoksen tiloihin.”

- selkeytettiin maanalaisen tilavarauksen merkintäviivoja

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos:

- lisättiin Erityismääräys -otsikon alle teksti: ”Niin kauan kun Turun ratapiha on Liikenteen turvallisuusviraston nimeämä ns. kemikaaliratapiha (Vnp 195/2002) koskee korttelialueita 30, 38 ja 40 määräys: Mikäli korttelialueen rakennuksiin tulee kokoontumistiloja, on rakennusluvan yhteydessä esitettävä suunnitelma pelastustoimenpiteistä ottaen huomioon läheisen ratapihan turvallisuusriskit.”

- täydennettiin maanalaisen tilan (mav-1) määräystä lauseella: ”Maanalaisten tilojen kannen on kestettävä raskaan pelastusajoneuvon paino niillä alueilla, joilla edellytetään pelastuskaluston ajoa tai toimia.”

Lisäksi kaavakarttaa tarkistettiin seuraavasti:

- YO-1 -korttelialueelle merkittiin yleiselle jalankululle varattu alueen osa, jonka Puutarha- ja Puolalankadun puoleisia rajoja ei saa aidata. Lisäksi korttelialueen määräyksistä poistettiin lause: ”Korttelialueelle saa rakentaa asuintilat vain sitä henkilökuntaa varten, jonka läsnäolo kiinteistön hoidon kannalta on välttämätöntä.”

- YM-1 -korttelialueelle lisättiin korttelialueen aitaamisen kieltävä lause

- VP-1 -alueelle lisättiin määräys: ”Ajo- ja pysäköinti puistossa on sallittu niille erikseen liikenne- ja puistosuunnitelmassa osoitetuilla alueilla.”

- valtakunnallisesti merkittävää rakennettua aluetta osoittava merkintä /s vaihdettiin /RKY -merkinnäksi

- Aurakadun pohjoisosassa ja Torninkadun etelärajalla ollut VI ja VII kaupunginosien välinen raja siirrettiin Aurakadun pohjoispäähän ja Torninkadun pohjoisreunaan

- Lyseonpolun jalankululle varatulle kadulla sallitaan myös polkupyöräily.

17.5.2013 päivätty ja päivämäärällä 4.4.2014 muutettu asemakaavanmuutosehdotus pidettiin julkisesti nähtävillä 28.4. - 27.5.2014. Muistutuksia ei jätetty.

Samaan aikaan kun kaavaehdotus pidettiin nähtävillä, tarjottiin lausunnonantajille mahdollisuus täydentää aiemmin annettuja lausuntoja. Täydennyslausuntoja ei jätetty.

Asemakaavan kuvaus

Kaavaehdotus selkeyttää ongelmallisiksi todettuja kulkuyhteyksiä, jotka nimetään nimistötoimikunnan päätösten mukaisilla nimillä. Näin alueen osoitteisto saadaan yksiselitteiseksi. Kaavaehdotuksessa puistoalueelle esitetyt eri toiminnot perustuvat pitkälti Puolalanpuiston yleissuunnitelman pohjalta laadittuun peruskorjaussuunnitelmaan.

Kaavanmuutosalueen pinta-ala on 4,7786 ha ja se kuuluu lähes kokonaisuudessaan valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Se on otettu huomioon antamalla Park Hotellin asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueelle (AL-1), Taidemuseon museorakennusten korttelialueelle (YM-1) ja Puolalanmäen kaupunkipuistoalueelle (VP-1) sekä Puolalanpuiston, Tuurintien, Torninkadun (osa) ja Aurakadun (osa) katualueille lisämääräys /RKY, joka edellyttää, että alueita koskevista suunnitelmista tai muutostoimenpiteistä on kuultava museoviranomaista.

Olennaisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön liittyvät myös siihen rajautuva Puolalan koulun opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (YO-1) ja sen itäpuolella oleva jalankululle ja polkupyöräilylle varattu katualue (Lyseonpolku).

Kaava-alue sijaitsee Turun kemikaaliratapihan vaikutusalueella, minkä vuoksi kaikkia kaava-alueella olevia kortteleita koskee erityismääräys: Niin kauan kun Turun ratapiha on Liikenteen turvallisuusviraston nimeämä ns. kemikaaliratapiha (Vnp 195/2002) koskee korttelialueita 30, 38 ja 40 määräys: Mikäli korttelialueen rakennuksiin tulee kokoontumistiloja, on rakennusluvan yhteydessä esitettävä suunnitelma pelastustoimenpiteistä ottaen huomioon läheisen ratapihan turvallisuusriskit.

Kaava-alueella oleva arvokas rakennuskanta mukaan lukien Taidemuseon portaikko on määrätty suojeltavaksi eriasteisin suojelumerkinnöin. Suojeltaville rakennuksille ei ole ollut tarpeen määrittää rakennusoikeutta eikä kerroskorkeutta. Tilastolomakkeeseen on kuitenkin laskettu arvio suojeltavien rakennusten kerrosalojen yhteismäärästä, joka on 7511 k-m2

Kaava sallii pienimuotoista lisärakentamista. AL-1 -korttelialueelle saa rakentaa yksikerroksisen 30 k-m2:n suuruisen varastorakennuksen ja Puolalanmäen puiston leikkipaikkojen yhteyteen 30 k-m2:n suuruiset yksikerroksiset niiden toimintaan liittyvät rakennukset.  Leikkipaikat (le-1) sijaitsevat Taidemuseorakennuksen itäpuolella ja Puolalanpuiston ajoyhteyden ja Iso-Puolalan rakennusten välisellä alueella.

Maanalaisen tilan (mav-1) aluevaraus on alueella voimassa olevan kaavan rajauksen mukainen. Väestönsuojan ja yleisen pysäköintilaitoksen tilojen lisäksi sinne saa sijoittaa myös museotoiminnan aputiloja.

Tuurintien ja Puolalanpuiston ajoyhteyden risteyksen tuntumaan on osoitettu hyötyjätteiden keräilypiste (j-1). Pisteen paikan valintaan vaikutti mm. se, että se sijaitsee mahdollisimman esteettömästi alueen asukkaiden luontaisten kulkureittien varrella ja että keräilyastioiden tyhjennys saadaan hoidettua jouhevasti.

Selostuksen sivulta 20 alkaen on esitetty asemakaavaratkaisun tarkempi kuvaus ja se millaisia vaikutuksia kaavan toteuttamisella on.

Seuraava vaihe

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavan ja päätöksen valitusajan umpeuduttua kaava kuulutetaan voimaan tulevaksi.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §, 65 §, 66 § ja 82 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus

Liite 2Tilastolomake

Liite 3Kartta

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 17.5.2013 päivätyn ja 4.4.2014 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Puolalanmäki”.  Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos: VII-40.-1.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAs Oy Museomäki/ Merja Haaparanta
tiedKeskikaupunkiseura Tälpuol jokke ry
tiedKiinteistö Oy Turun Pikkuhotelli
tiedMaanmittauslaitos
tiedMeidän Turku-Vårt Åbo ry
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedVarsinais-Suomen liitto
tiedLiipola Mirva
tiedUttula Aleksi
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistötoimiala
tiedRakennuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tpvKoskentaka Liisa
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 215
Liite 1:Selostus "Puolalanmäki"
Liite 2:Tilastolomake "Puolalanmäki"
Liite 3:Kartta "Puolalanmäki"