Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta18003.06.20145

8409-2013 (615)

Lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle poikkeamishakemuksesta; Kakskerta, Kettuvuorentie, uusi paritalo ja talousrakennus (P 2013-1019) (Ks)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan uuden paritalon ja talousrakennuksen rakentamiseksi. Tila on ennestään rakentamaton. Päätösehdotuksen mukaan Varsinais-Suomen ELY-keskukselle tulisi antaa kielteinen lausunto hakemusta koskien, jotta vireillä oleva kaavoitus ei vaikeutuisi.

Ksylk § 180

Hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 21.5.2014:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Raustvuoren (502) kylän Tuulen tupa -niminen tila R:no 1:246.

Osoite: Kettuvuorentie.

Hakija

Ari-Erik Virtanen

Rakennushanke

- Uuden paritalon rakentaminen, kerrosala 300 k-m2, I-II kerros, 2 asuntoa.

- Uuden autotallin rakentaminen, 60 k-m2, I kerros, ei asuntoja.

Kaavoitustilanne

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (YM 23.8.2004), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonais-rantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Poikkeukset

- Rakennuspaikan koko alle hehtaari (7830 m2) (RJ 21 §).

- Rakennuspaikka sijaitsee rakennuskieltoalueella (MRL 38 §).

- Rakennuksen rakentaminen ranta-alueella ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72 §).

Naapureiden ja osallisten kuuleminen

Naapureille on annettu viran puolesta mahdollisuus muistutuksen jättämiseen hakemuksesta. Naapurikiinteistöjen 853-502-1-251 ja 853-502-1-243 omistaja jätti hakemusta koskien muistutukset.

Hakijalle on annettu mahdollisuus antaa kirjallinen vastineensa muistutusten johdosta.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijalle on annettu mahdollisuus antaa kirjallinen vastineensa kielteiseen päätösehdotukseen. Päätösehdotusta on täydennetty vastineen johdosta.

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ympäristönsuojelu (jätevedet): ehdollinen.

Asemapiirustuksesta käy ilmi, että kiinteistö oltaisiin aikeissa liittää Kakskerta-Satava vesiosuuskunnan paineviemäriin. Kiinteistö sijaitsee kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaisen ranta-alueen välittömässä läheisyydessä erittäin jyrkässä ja kallioisessa rinteessä.

Kiinteistö ei kuulu alueeseen, jota Kakskerta-Satava vesiosuuskunta on hakemuksessaan esittänyt toiminta-alueekseen. Kiinteistö sijaitsee alueella, johon Kakskerta-Satava vesiosuuskunta on suunnitellut mahdollisesti rakentavansa tulevaisuudessa viemärilinjan.

Hakijan tulee rakennuslupavaiheessa esittää kuinka jätevedet tullaan käsittelemään kiinteistön alueella, mikäli Kakskerta-Satava vesiosuuskunnan paineviemäriin liittymismahdollisuutta ei vielä siinä vaiheessa ole.

Päätöksen perustelut

Kyseessä on uuden paritalon ja talousrakennuksen rakentaminen ennestään rakentamattomalle tilalle. Kyseinen tila sijaitsee noin 60-185 metrin etäisyydellä rantaviivasta. Tilan ja rantaviivan väliin jää Kettuvuorentien yksityistie sekä rakentamaton kiinteistö 853-502-1-243. Maasto nousee tilalla jyrkästi. Rakennuspaikka sijaitsee rakentamatta säilyneellä ranta-alueella.

Naapuritilalla (853-502-1-219) sijaitsee pysyvään asumiseen käytettävä paritalo. Myös tiloilla (853-502-1-244) ja (853-502-1-241) sijaitsevat pysyvään asumiseen käytettävät rakennukset. Rakennuspaikan ympäristössä on kuitenkin pääosin loma-asutusta. Alue sijaitsee syrjässä kylämäisistä pysyvään asutukseen käytettävistä alueista ja kaukana joukkoliikenneyhteyksistä.

Maisemallisesti paikka ei ole sopiva rakentamiseen. Tila on maastoltaan varsin jyrkkää rinnettä tai sitten selänteen lakialuetta. Hakemuksen mukainen rakentaminen sijoittuisi rannan tuntumaan ja maisemassa varsin korkealle paikalle selänteen lakialueelle. Voimakkaiden maastonmuotojen, aukkoisen kasvillisuuden ja rannan läheisyyden vuoksi rakentaminen saattaisi näkyä häiritsevästi kauaskin. Kettuvuoren merkittävyyttä viheralueena lisäävät kaksi esihistoriallista kiviröykkiötä, jotka sijoittuvat n. 250 m rakennuspaikasta länteen ja n. 150 m rakennuspaikasta itään. Kiviröykkiöt eivät sijaitse rakennuspaikkana olevalla tilalla. Viereinen rakennettu ympäristö (naapuritila 853-502-1-219 Tuulenhovi) on luokiteltu Satava-Kakskerran maisemasuunnitelmassa ekologisen ja maisemakuvallisen kestävyyden kannalta luokkaan Erittäin heikosti kestävä.

Satava-Kakskerran alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen. Yleiskaavatyön tarkoituksena on laatia saarten maankäyttöä ohjaava kokonaisvaltainen kaava, jolla ohjataan sekä pysyvän että loma-asutuksen sijoittumista ja mitoitusta, haja-asutusalueiden rakentamista, viherverkkoa ja virkistysalueita sekä suojelualueita ja -kohteita. Hakijan suunnitelmien mukaisen uuden rakennuspaikan osoittaminen rakentamatta säilyneelle ranta-alueelle aiheuttaisi haittaa kaavoitukselle. Naapuritiloille toteutetut pysyvään asumiseen tarkoitetut rakennukset on rakennettu rakennusrekisterin tietojen mukaan 1990-luvun alkupuolella eli merkittävästi ennen osayleiskaavan vireille tuloa.

Alustavassa Satava-Kakskerran osayleiskaavan luonnoksessa Kettuvuorentien rakennettu ympäristö on osoitettu loma-asuntoalueeksi ja rakentamatta olevat alueet pääosin maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. Hakijalta on vastineen saapumisen jälkeen kysytty, olisiko hän halukas muuttamaan suunnitelmiaan siten, että uudisrakennuksen käyttötarkoitus olisi loma-asunto ja se olisi kerrosalaltaan huomattavasti pienempi. Hakija on todennut, että tila ei ole sopiva lomarakennuspaikaksi, koska sillä ei ole omaa rantaa ja että hän haluaa rakentaa vastaavasti pysyvään asumiseen tarkoitetun uudisrakennuksen, kuten naapuritiloillekin on toteutettu.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 24.7.2013

Liite 2Sijaintikartta

Oheismateriaali 1Naapurin muistutukset 20.2.2014

Oheismateriaali 2Hakijan vastine kielteiseen päätösehdotukseen 9.5.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta esittää Varsinais-Suomen ELY-keskukselle annettavana lausuntona, että se ei puolla hakemuksen ja 24.7.2013 päivätyn asemapiirroksen mukaisten poikkeusten myöntämistä.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään naapurien kuulemisen johdosta 50 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl), yhteensä 200 euroa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Muurisen Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Ksylk § 180
Liite 1:Asemapiirros 24.7.2013
Liite 2:Sijaintikartta