Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta17220.05.20144

7497-2012 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös LNG-terminaalin asemakaavanmuutoksen hyväksymistä koskevista valituksista (Hal)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on 30.4.2013 hylännyt LNG-terminaalin asemakaavanmuutoksen hyväksymispäätöksestä tehdyt valitukset.

Ksylk § 172

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 15.5.2014:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.9.2013 § 181 LNG-terminaalin asemakaavanmuutosehdotuksen. Asunto-osakeyhtiö Laivanrakentajainkylä sekä kaksi yksityishenkilöä valittivat valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle. Hallinto-oikeus on 30.4.2014 antamallaan päätöksellä hylännyt valtuuston päätöksestä tehdyt valitukset. Lisäksi hallinto-oikeus on hylännyt vaatimuksen katselmuksen toimittamisesta. Hallinto-oikeuden päätöksestä voidaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen 30.5.2014 mennessä.

Hallinto-oikeuden perustelut

Hallinto-oikeus on todennut selvitysten olevan riittävät. Niiden perusteella voidaan arvioida suunnitelman toteuttamisen merkittävät välittömät ja välilliset vaikutukset muun ohella ihmisten elinoloihin ja elinympäristöön, ilmaan, kasvi- ja eläinlajeihin sekä luonnon monimuotoisuuteen. Selvitysten perusteella kaavamuutos täyttää siltä edellytetyn terveellisen, turvallisen ja viihtyisän elinympäristön sisältövaatimuksen. Kaavamuutos ei myöskään ole ristiriidassa luonnonympäristön vaalimista koskevan sisältövaatimuksen kanssa eikä se hävitä luonnonympäristöön liittyviä erityisiä arvoja.

Kaavamuutos mahdollistaa uuden, muuta ympäristöä korkeamman säiliön ja siihen liittyvän flare-piipun rakentamisen, mikä vaikuttaa alueen maisemakuvaan. Kun kuitenkin otetaan huomioon, että kysymyksessä on olemassa oleva satama-alue, ja se, että valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet edellyttävät valtakunnallisesti merkittävien satamien kehittämismahdollisuuksien turvaamisen, kaavamuutos ei merkitse kenenkään elinympäristön laadun sellaista merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitus huomioon ottaen.

Kunta päättää itsehallintonsa nojalla kaavan sisällöstä. Kunnan ratkaisuvaltaa rajoittavat ainoastaan maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyt kaavan sisältövaatimukset sekä yleiset harkintavaltaa rajoittavat periaatteet. Näin ollen niillä valituksissa esiintuoduilla perusteilla, että LNG-tennjnaali olisi ollut turvallisempaa sijoittaa jonnekin muualle, kauemmaksi asuinalueista, ei ole merkitystä arvioitaessa valitun kaavaratkaisun laillisuutta.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 30.4.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.