Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta12815.04.201411

4375-2013 (615)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle/ Kakskerta, Ilopellontie, uusi omakotitalo ja talousrakennus (P 2013-468) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on hylännyt poikkeamishakemuksen uuden omakotitalon ja talousrakennuksen rakentamiseksi. Hakija on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausuntoa valituksen johdosta. Lausuntoehdotuksen mukaan valitus tulee hylätä.

Ksylk § 128

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 4.4.2014:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 4.2.2014 § 37 hylännyt Ralf Hjorthin poikkeamishakemuksen uuden omakotitalon ja talousrakennuksen rakentamiseksi tilasta Villa Hjorth (853-407-1-631) erotettavalle määräalalle. Tilalla sijaitsee ennestään vuonna 2004 myönnetyn suunnittelutarveratkaisun perusteella rakennettu omakotitalo talousrakennuksineen. Naapuritilan Hopearanta (853-407-1-521) omistaja on hakenut vastaavasti poikkeusta tilalleen 22.8.2013. Hakemuksia on käsitelty yhdessä.

Hakija on valittanut lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa asiasta 14.4.2014 mennessä. Lausunnon toimittamiseksi on pyydetty lisäaikaa 29.4.2014 asti.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Hakijalle on annettu mahdollisuus antaa kirjallinen vastineensa kielteisestä päätösehdotuksesta. Hakijan vastineessa ei ole esitetty sellaisia seikkoja, joiden perusteella päätösehdotusta olisi tullut muuttaa. Vastine on kokonaisuudessaan ollut päätösehdotuksen oheismateriaalina ja päätöksentekijät ovat tutustuneet tarkasti siihen, kuten päätösehdotukseenkin ennen päätöksentekoa. Poikkeamishakemusta on käsitelty kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa ensimmäisen kerran 14.1.2014. Tuolloin asia on pantu pöydälle ja paikalla on päätetty pitää katselmus 21.1. Kyseessä on ollut lautakunnan rakennuspaikkaan tutustumiseksi tekemä paikallakäynti, johon myös hakijalle tai hänen edustajallaan on ollut mahdollisuus osallistua, mikäli hakija on katsonut etunsa sitä vaativan. Hakijan edustaja on ollut paikalla. Katselmuksen jälkeen pidetyssä kokouksessa lautakunta on päättänyt panna asian pöydälle kahdeksi viikoksi. Päätösehdotus on hyväksytty 4.2.2014.

Maankäyttö- ja rakennuslain 171.1 §:n mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista. Maakäyttö- ja rakennuslain 172 §:n mukaan poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Kuten päätösehdotuksessa on todettu, Satava-Kakskerran alueella on vireillä osayleiskaavan laatiminen. Kaupunginvaltuusto on päättänyt 25.3.2013 § 64 asettaa alueen rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi yleiskaavatyön turvaamiseksi. Yleiskaavatyön tarkoituksena on laatia saarten maankäyttöä ohjaava kokonaisvaltainen kaava, jolla ohjataan sekä pysyvän että loma-asutuksen sijoittumista ja mitoitusta, haja-asutusalueiden rakentamista, viherverkkoa ja virkistysalueita sekä suojelualueita ja -kohteita. Kaavalla on siis tarkoitus ohjata muitakin asioita kuin virkistysalueiden sijoitusta, johon valituskirjelmässä viitataan.

Päätöksentekoon osallistunut Seppo Muurinen on ilmoittanut, että naapuritilalle (853-407-1-521) Hopearanta poikkeamista hakenut Auli Muurinen-Kitula on hänen isänsä serkku. Lautakunnan jäsenen esteellisyyttä arvioitaessa sovelletaan hallintolain (HL) 27-30 §:iä. HL:n 28.1 §:n 1 kohdan mukaan luottamushenkilö on esteellinen, jos hän tai hänen läheisensä on asianosainen. HL 28.2 §:ssä on lueteltu henkilöt, joita voidaan pitää läheisinä. Isän serkku ei ole laissa tarkoitettu läheinen.

Naapuritilaa Hopearanta (853-407-1-521) koskeva poikkeamishakemus on kirjattu saapuneeksi 22.8.2013, kun Hjorthin hakemus oli jo käsittelyssä. Hakemuksia on käsitelty yhdessä, koska tilat ovat vierekkäiset ja tila Villa Hjorth on muodostettu tilasta Hopearanta lohkomalla. Lautakunta on 4.2.2014 § 36 päättänyt päätösehdotuksen mukaisesti antaa tilan Hopearanta poikkeamishakemusta koskien kielteisen lausunnon Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Poikkeamispäätöstä koskevassa harkinnassa on muun ohella turvattava maanomistajien yhdenvertainen kohtelu. Poikkeamispäätöksiä tehtäessä tulee huolehtia, ettei niillä sallita tehokasta rakentamista siten, että muille maanomistajille ei voida osoittaa kaavassa vastaavia rakentamismahdollisuuksia.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa, ympäristölakimies Nina Mattila, 040-674 1633 s-posti: nina.mattila@turku.fi, osoite Puolalankatu 5, 20100 Turku.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 12.3.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Muurinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus