Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta12915.04.201412

12919-2012 (032)

Rakennusvalvontataksan muutos (Rv)

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään rakennusvalvontataksaan tehtäväksi vähäisiä muutoksia, jotka liittyvät sähköisen lupamenettelyn käyttöön ottoon sekä rakennusrekisteriin ilman lupamenettelyä tehtäviin muutoksiin.

Ksylk § 129

Toimialan hallinto, hallintojohtaja Harri Lehtinen 7.4.2014:

Rakennusvalvontataksan lainsäädännöllinen perusta

Maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n 1 momentin mukaan luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa. Maksu voidaan määrätä perittäväksi jo ennalta. Jos toimenpide jää kokonaan tai osittain suorittamatta, maksu on hakemuksesta perusteettomilta osin palautettava.

Rakennusvalvontataksa on viimeksi hyväksytty ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa 27.11.2012 § 507 ja sitä on sovellettu 1.1.2013 jälkeen vireille tulleisiin hakemuksiin.

Muutostarpeen perustelu

Sähköiset suunnitelmat

Rakennusvalvonta on aloittanut 7.4.2014 sähköisten lupahakemusten vastaanoton. Tavoitteena on samalla saada kaikki pääpiirustukset ja erityissuunnitelmat sähköiseen muotoon. Asiakas toimittaa sähköisen lupahakemuksen yhteydessä myös suunnitelmat sähköisenä.

Mikäli hakemus toimitetaan paperisena, hakijalta edellytetään silti suunnitelmat sähköisessä muodossa. Siinä tapauksessa, että hakija ei toimita suunnitelmia sähköisessä muodossa, rakennusvalvonta teettää paperisista suunnitelmista sähköiset versiot ja tästä aiheutuvat kustannukset laskutetaan hakijalta rakennusvalvontamaksun yhteydessä.

Suunnitelmien sähköinen arkistointi helpottaa viranomaisten työtehtäviä, koska kaikkia suunnitelmia ei tarvitse hakea paperiarkistosta. Asiakaspalvelun kannalta kyseessä on huomattava parannus, koska suunnitelmat voidaan tarvittaessa toimittaa asiakkaalle sähköpostitse ilman, että asiakkaan tarvitsee edes käydä rakennusvalvonnassa.

Tästä syystä rakennusvalvontataksaa tulee muuttaa siten, että maksun periminen luvanhakijalta on mahdollista siinä tapauksessa, että rakennusvalvonta muuttaa paperiset suunnitelmat sähköiseen muotoon. Samalla taksaan otetaan maininta siitä, millä hinnalla sähköisiä suunnitelmia voidaan myydä asiakkaille.

Rakennusrekisterimuutokset

Rakennusvalvonta tekee rakennusrekisteriin muutoksia myös ilman erillistä lupapäätöstä niissä tapauksissa, joissa rakennusrekisterissä todetaan olevan virheellinen tieto edellyttäen, että oikeasta tiedosta esitetään riittävä selvitys. Asia tulee vireille kiinteistönhaltijan tai -omistajan aloitteesta. Tyypillinen esimerkki on asuinkerrostalon huoneistonumeroinnin muutos.

Tällaisia muutoksia ovat esim. rakennuksen käyttötarkoituksen muutokset.

Näistä viranomaistyötä edellyttävistä tehtävistä ei ole aikaisemmin laskutettu mitään. Koska rakennusrekisteriin tuotettava tieto kuuluu rakennusvalvonnan tehtäviin, tästä voidaan maankäyttö- ja rakennuslain edellä mainitun säännöksen perusteella periä maksu, mikäli siitä on taksassa maininta.

Uudistamisohjelmaan liittyvä taksan korotus

Kaupunginvaltuuston hyväksymän uudistamisohjelman mukaan ympäristötoimialan taksat tulee tarkistaa tämän vuoden aikana. Rakennusvalvontataksan osalta tarkistus on tarkoitus tehdä syksyllä siten, että se tulee voimaan vuoden 2015 alusta.

Lautakunnan toimivalta

Hallintosäännön 23 §:n 2 momentin 7. kohdan mukaan kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan tehtävänä on päättää palveluiden ja tuotteiden hinnoitteluiden perusteista siltä osin kuin kaupunginvaltuusto tai kaupunginhallitus ei ole niistä päättänyt.

Liite 1Rakennusvalvontataksan muutokset

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä rakennusvalvontataksan muutoksen siten, että muutos astuu voimaan välittömästi 15.4.2014 ja sitä voidaan soveltaa myös hakemuksiin, jotka ovat jo käsiteltävinä.

Tämä pöytäkirjan kohta tarkastetaan heti kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti esittelijän muutosehdotuksesta tarkentaa yksimielisesti, että maksut sisältävät arvonlisäveron.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, rakennusvalvonta


Liitteet:

Ksylk § 129
Liite 1:Rakennusvalvontataksan muutokset