Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta11101.04.20143

3467-2013 (613, 627)

Asemakaavan- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus "Ratapihankatu 51" (Iso-Heikkilä) 62-18-4 (os. Ratapihankatu 51) (8/2013) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella alueen maankäyttöä muutetaan liike- ja toimistorakennusten korttelialueesta asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Kahteen rakennukseen tulee sijoittumaan arviolta noin 110 asuntoa.

Ksylk § 111

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö/ Laurent Druey 25.3.2014:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö lähettää oheisena otsikossa mainitulle alueelle 27.9.2013 laatimansa ja 10.3.2014 lausuntojen johdosta muutetun asemakaavamuutosehdotuksen. Asemakaavan laadinta perustuu tontin 18-4 omistajan, Skanska Talonrakennus Oy:n asemakaavanmuutosanomukseen. Kaavaehdotus on ollut virallisesti nähtävillä 28.10.- 26.11.2013. Kahteen rakennukseen tulee sijoittumaan arviolta noin 110 asuntoa. Asemakaavamuutos on laadittu yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Sigge Oy:n kanssa.

Asemakaavanmuutoksella alueen maankäyttöä muutetaan liike- ja toimistorakennusten korttelialueesta asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

Muutettava kiinteistö sijaitsee alueella, jolle ratapihan osayleiskaavan mukaan ei saa sijoittaa asumista. Osayleiskaavamääräys perustuu Ratapihankadun ja Koulukadun runsaan ajoliikenteen aiheuttamiin häiriöihin, alueen muutoksen aiheuttamaan liikenteen lisäykseen ja ratapihalla kuljetettavien vaarallisten aineiden aiheuttamiin riskeihin. Erityisesti muutosalueelle laadittujen selvitysten perusteella voidaan kuitenkin osoittaa, että asuntojen sijoittaminen alueelle on perusteltavissa.

Muutosalueen ja ratapihan välille jää riittävästi tilaa ratapihan ja Linna-kaupungin osayleiskaavojen edellyttämille kevyen ja julkisen liikenteen väylille.

Kaavaehdotuksen mukaan Koulukadun varrelle voidaan sijoittaa 8 -kerroksinen koko tontinrajan pituinen asuinkerrostalo ja Ratapihankadun varrelle 5 -kerroksinen asuinkerrostalo, sekä kahden kerrostalon väliin 2 -kerroksinen rakennusosa. Rakennusten ensimmäiseen kerrokseen saa sijoittaa toimisto- ja liiketiloja.

Asemakaavamääräyksissä on huomioitu melu-, tärinä- ja muut ympäristöhäiriöt.

Kaava-alueen pinta-ala on yhteensä noin 0,63 ja korttelialueen pinta-ala noin 0,28 ha. Sallittu kerrosala on yhteensä 6750 k-m2, joka vastaa tonttitehokkuutta et = 2,44.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lähetetty osallisille 8.5.2013.

Lausunnot

27.9.2013 päivätystä ehdotuksesta on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Vesiliikelaitokselta, Turku Energia Oy:ltä, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta, Kiinteistöliikelaitokselta, Vapaa-aikatoimialan museopalvelulta, ympäristötoimialan ympäristön-suojelulta, seudulliselta joukkoliikenteeltä ja rakennusvalvonnalta.

Lausunto tuli antaa 8.11.2013 mennessä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen, ympäristönsuojelun ja rakennusvalvonnan lausuntojen perusteella asemakaavakarttaan ja -määräyksiin on tehty lisäyksiä ja tarkistuksia.

Kaavaehdotukseen tehdyt muutokset sekä vastineet on kuvattu kaavaselostuksessa sivuilla 10-13.

Nähtävilläolo

Asemakaavanmuutosehdotus on ollut nähtävillä 28.10.-26.11.2013 välisenä aikana. Kaavaehdotuksesta ei jätetty muistutuksia.

Seuraavat vaiheet

Kaavaehdotukseen tehdyt muutokset ovat vähäisiä eivätkä edellytä kaavaehdotuksen uudelleen nähtäville asettamista.

Kaavaehdotus etenee kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn kun kaupungin ja Skanska Talonrakennus Oy:n välinen maankäyttösopimus on allekirjoitettu.

Liite 1Selostus

Liite 2Tilastolomake

Liite 3Kartta

Oheismateriaali 1Kaavaehdotuksesta ja Gaian selvityksestä annetut lausunnot

Oheismateriaali 2Meluselvitys, Promethor

Oheismateriaali 3Tärinäselvitys, Promethor

Oheismateriaali 4Liikenneselvitys, Pöyry

Oheismateriaali 5Selvitys "Turun Ratapihan VAK-riskitaso ja kerrostalojen toteuttamisedellytykset osoitteessa Ratapihankatu 51", Gaia, paperisena, vain viranomaiskäyttöön

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 27.9.2013 päivätty ja 10.3.2014 lausuntojen johdosta muutettu asemakaavamuutosehdotus ”Ratapihankatu 51” hyväksytään ja esitetään edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos Iso-Heikkilä 18-5.

Samalla kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää periä asemakaavanmuutosaloitteen tekijältä Skanska Talonrakennus Oy:ltä kaavan laatimisesta ja käsittelystä sekä tonttijaon laatimisesta aiheutuneina kustannuksina:

Yhteensä                7150 €

Maksut laskutetaan sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Ksylk § 111
Liite 1:Selostus "Ratapihankatu 51"
Liite 2:Tilastolomake "Ratapihankatu 51"
Liite 3:Kartta "Ratapihankatu 51"