Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta10625.03.20146

833-2008 (235, 021)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koskien Pansion sataman ympäristölupapäätöstä (Ys)

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksen, joka koskee Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä Turun Satamaliikelaitoksen Pansion sataman ympäristölupapäätöstä koskevassa valitusasiassa. Korkein oikeus kumosi päätöksen pääasiaratkaisun osalta ja palautti sen Vaasan hallinto-oikeudelle uudelleen käsiteltäväksi.

Ksylk § 106

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 18.3.2014:

Korkein hallinto-oikeus on 28.2.2014 antanut päätöksen, joka koskee Turun Satamaliikelaitoksen Pansion sataman ympäristölupapäätöstä. Vaasan hallinto-oikeus antoi asiasta päätöksen 8.6.2012, jolla se kumosi aluehallintoviraston ympäristölupapäätöksen ja palautti asian uuteen käsittelyyn luonnonsuojelulain 65 § mukaisen arvioinnin suorittamiseksi. Turun Satama valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen vaatien Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen kumoamista ja aluehallintoviraston päätöksen voimaan saattamista Turun Sataman Vaasan hallinto-oikeuteen tekemän valituksen mukaisesti.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös

Korkein hallinto-oikeus kumosi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen pääasian osalta ja palautti sen Vaasan hallinto-oikeudelle uudelleen käsiteltäväksi.

Päätöksen mukaan Vaasan hallinto-oikeuden on Turun Sataman valituksesta otettava kantaa siihen, edellyttääkö hakemuksen mukainen toiminta Natura-arvioinnin suorittamista ottaen huomioon muun ohella Pansion satamakaavahanketta varten vuonna 2001 jo tehty arviointi sekä sitä täydentävät selvitykset. Lisäksi Vaasan hallinto-oikeuden tulee päätöksessään arvioida, edellyttääkö ympäristöluvan myöntäminen melua koskevien lupamääräysten muuttamista ja/tai täydentämistä. Satamatoimintojen ympäristövaikutuksia arvioitaessa tulee huomioida lupahakemuksessa ilmoitetut toiminnot kokonaisuudessaan eli myös mahdollisesti rakennettavan uuden ro-ro-laiturin osalta, jolle aluehallintovirasto on myöntänyt vesitalousluvan (päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen). Lopuksi korkein hallinto-oikeus toteaa, että onko sillä edellytyksiä antaa asiassa ensi asteena lopulliseksi tarkoitettua ratkaisua tilanteessa, jossa Vaasan hallinto-oikeus ei ole lausunut niistä vaatimuksista, jotka Turun Satama on esittänyt hallinto-oikeudelle tekemässään valituksessa.

Lisäksi korkein hallinto-oikeus hylkäsi Pansion sataman naapurin vaatimuksen suullisen käsittelyn toimittamisesta sekä kumosi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen oikeudenkäyntikuluratkaisun osalta ja palautti sen tältä osin hallinto-oikeudelle uudelleen käsiteltäväksi.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 28.2.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.