Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta7225.02.201410

1950-2014 (350)

Tukesin ja Valviran määräys kuluttajaturvallisuus-, terveydensuojelu- ja tupakkalain valvontaa koskevien tietojen toimittamisesta (Yth)

Tiivistelmä:

Tukes ja Valvira määräävät kunnat raportoimaan kuluttajaturvallisuus-, terveydensuojelu- ja tupakkalain kohde- ja valvontatiedot vuoden 2014 alusta YHTI-järjestelmän kautta valtion keskitettyyn tiedonkeruujärjestelmään sekä ylläpitämään tietojärjestelmänsä edellytyksiä YHTI-järjestelmän käytölle. Turussa on käytössä Digia Tarkastaja ohjelma, jossa on tarvittavat ominaisuudet ja 2014 valvontatiedot pystytään raportoimaan määrätyllä tavalla.

Ksylk § 72

Ympäristöterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuollon johtaja Liisa Palmu 17.2.2014:

Evira (elintarviketurvallisuusvirasto), Valvira (sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) ja Tukes (turvallisuus- ja kemikaalivirasto) laativat yhteisen ympäristöterveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman, jonka perusteella valvontayksiköt laativat omat vuosittaiset valvontasuunnitelmansa.

Kunnallisten valvontasuunnitelmien toteutumisen raportointiin ja arviointiin on luotu valtakunnallinen keskitetty tiedonkeruujärjestelmä. Elintarvikevalvonnalla (Evira) on KUTI-järjestelmä ja Valviran ja Tukesin alaisella valvonnalla YHTI-järjestelmä. Järjestelmät on laadittu keskenään yhteensopiviksi ja niiden on tarkoitus jatkossa keskustella myös muiden valtion hallinnon tietojärjestelmien kanssa.

Kuntien tietojärjestelmien (Turussa Digia Tarkastaja) toimittajat ovat rakentaneet ohjelmiinsa tarvittavat KUTI- ja YHTI- palikat ja tiedonsiirron keskitettyyn tiedonkeruujärjestelmään. Mm. elintarvikevalvonnan OIVA-arviointi tehdään jo kokonaan KUTI-järjestelmässä. Järjestelmien käyttöönotto on ollut työlästä ja kunnille kallista. Järjestelmät ovat vieläkin osin kehitysvaiheessa etenkin YHTI:n osalta, jonka käyttöönotto on noin vuoden KUTI:sta jäljessä.

Ilmenneiden hankaluuksien johdosta sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti 2013 yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa selvityksen koskien ympäristöterveydenhuollon tietojenkeruujärjestelmän nykytilaa ja kehittämistarpeita. Selvityksessä päädyttiin siihen, että kehittämissuunnaksi valitaan yhteiskäyttöisen käyttöliittymän toteuttaminen keskitetyn tietovarannon yhteyteen. Kuitenkin niin, että jatkossa valvontayksiköillä olisi vielä mahdollisuus pitää yllä nykyisiä järjestelmiä niin halutessaan. Yhteiskäyttöisen käyttöliittymän rahoitus tulisi valtiolta ja valvontayksiköt maksavat sen käyttämisestä. Käyttöliittymäratkaisun tulisi palvella mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeita, jolloin erillisten ohjelmien tarve vähenee. Tällaiseen ratkaisuun olisi Turun ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta pitänyt päätyä jo silloin, kun tiedonkeruuta alettiin suunnitella.

Valvira ja Tukes ovat toimittaneet kuntien ympäristöterveydenhuollosta vastaaville lautakunnille 14.1.2014 päivätyn määräyksen kuluttajaturvallisuus-, terveydensuojelu- ja tupakkalain valvontaa koskevien tietojen toimittamisesta ao. virastoille. Määräys koskee vuoden 2014 raportointia, joka on tehtävä sähköisesti YHTI-järjestelmän kautta. Lisäksi kuntien tietojärjestelmien tulee täyttää YHTI-järjestelmän (kulloinkin voimassa olevat) tekniset vaatimukset.

Turussa käytössä olevassa Digia Tarkastaja ohjelmassa on ajantasainen YHTI-järjestelmä tiedonsiirtoineen ja valmius haluttujen tietojen raportointiin 2014 alkaen on olemassa.

Liite 1Tukesin ja Valviran määräys kuluttajaturvallisuus-, terveydensuojelu- ja tupakkalain valvontaa koskevien tietojen toimittamisesta 14.1.2014 Dnro 9691/06.01/2013, Dnro 11922/62/2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä tiedoksi Valviran ja Tukesin määräyksen vuoden 2014 kohde- ja valvontatietojen raportoinnista YHTI-järjestelmän kautta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Ksylk § 72
Liite 1:Tukesin ja Valviran määräys kuluttajaturvallisuus-, terveyden-suojelu- ja tupakkalain valvontaa koskevien tietojen toimittamisesta 14.1.2014 Dnro 9691/06.01/2013, Dnro 11922/62/2013