Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta5411.02.20148
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta6625.02.20144

8900-2013 (613, 627)

Asemakaavamuutosluonnos; "Jaakkoo-Taara", Iso-Heikkilä (os. Ruissalontie 4-6) (21/2013) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavamuutoksella luodaan mahdollisuus laajentaa tontilla 28-9 toimivaa teollisuuslaitosta viereisille tonteille 4 ja 5. Rakennusoikeutta osoitetaan rakentamiseen yhteensä 11 000 k-m2. Asemakaavamuutoksesta esitetään kaksi vaihtoehtoa, joista toisessa suojeltavaksi merkitty teollisuus- ja toimistorakennus säilytetään, toisessa rakennus puretaan.

Ksylk § 54

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Laurent Druey 30.1.2014:

Iso-Heikkilän kaupunginosan korttelin 28 tonteille 4, 5 ja 9 on laadittu 30.1.2014 päivätty asemakaavamuutosluonnos ”Jaakkoo-Taara” (21/2013). Asemakaavamuutos laaditaan Turun kaupungin / Kiinteistöliikelaitoksen aloitteesta.

Nykytilanne

Tontilla 28-9 toimii Jaakkoo-Taara -niminen teollisuuslaitos, joka valmistaa pakkaamiseen ja mainospainotuotteisiin liittyviä tuotteita. Yritys työllistää nykyään 115 työntekijää. Nykyisten rakennusten yhteenlaskettu kerrosala on noin 5400 k-m2. Asemakaavan mukainen yleinen pysäköintialue on pääosin Jaakkoo-Taaran henkilökunnan ja vieraiden käytössä.

Asemakaava

Voimassa olevassa asemakaavassa muutosalue on osoitettu teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi ja yleiseksi pysäköintialueeksi. Yhteenlaskettu rakennusoikeus alueella on 12 635 k-m2 ja sallittu kerrosluku IV. Tontin 9 rakennusoikeus on 8194 k-m2.

Yleiskaava

Voimassa olevassa Linnakaupungin osayleiskaavassa alue on työpaikkojen, palvelujen ja asumisen aluetta, johon saa sijoittaa enintään VIII-kerroksisia rakennuksia. Tontin 5 itäisessä kulmassa oleva vanha teollisuusrakennus on osoitettu suojeltavaksi.

Asemakaavanmuutosprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Osallisille on lähetetty 4.2.2013 laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Suunnittelualueen viereisessä puutalokorttelissa 28-6 sijaitsevan Asunto Oy Rajakatu 8:n edustaja esitti osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta suullisen huomautuksen. Hän kertoi asukkaiden olevan huolissaan viereisen teollisuuslaitoksen laajentamisen myötä lisääntyvästä auto- ja kuorma-autoliikenteestä, josta voi aiheutua vaaratilanteita lähinnä korttelissa asuville lapsille.

10.1.2014 osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on muutettu kaavan valmistelua koskevaa osaa siten, että on lisätty luonnosvaihe, jossa esitellään kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle kaksi vaihtoehtoa, ennen asemakaavaehdotuksen käsittelyä.

Vuoden 2013 aikana arkkitehtitoimisto Sabelström Oy on laatinut kaksi vaihtoehtoista laajennussuunnitelmaa. Toisessa vaihtoehdossa tontilla 5 sijaitseva suojeltava rakennus säilytetään, toisen vaihtoehdon mukaan ko. rakennus tulisi purkaa. Molemmissa vaihtoehdoissa ehdotettu rakennusoikeus on yhteensä 11 000 k-m2.

Asemakaavan kuvaus

Vaihtoehto A

Kaava mahdollistaa nykyisen tuotantolaitoksen laajentamisen täydentämällä tontin 9 rakentamattomat alueet, ja jatkamalla Ruissalontien varrella olevan nykyisen rakennusosan uudella, 20 m syvällä ja 70 m pitkällä, nykyiseen rakennukseen kytketyllä siivellä. Ajoyhteys alueelle on järjestetty yhdestä liittymästä Ruissalontieltä ja yhdestä suuntaisliittymästä korttelialueen länsipäässä, Pansiontien puolelta.

Tontin 28-5 kaakkoiskulmassa sijaitseva, vuonna 1911 rakennettu teollisuus- ja toimistorakennus on merkitty suojeltavaksi (sr4).

Vaihtoehto B

Nykyisen laitoksen laajennus voidaan kaavan mukaan toteuttaa jatkamalla nykyistä Pansiontien varrella olevaa siipeä ja rakentamalla tontille 5 kokonaan uusi rakennusosa. Kaavan toteutus edellyttää osayleiskaavassa suojeltavaksi merkityn rakennuksen purkamista.

Molemmissa vaihtoehdoissa muutosalue on Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (TY-1), jossa yhteenlaskettu sallittu kerrosala on 11 000 k-m2 ja autopaikkojen määrä tulee olla 1 ap/120 k-m2. Molemmissa rakennusten enimmäiskorkeus maasta mitattuna on 10.00 metriä, lukuun ottamatta alueen koilliskulmassa olevaa rakennusosaa, jossa sallittu korkeus on 15.00 metriä.

Vaihtoehtojen vertailu

Vaihtoehdossa A tuotantolaitoksen laajennus joudutaan suunnittelemaan kokonaan suojeltavan rakennuksen ehdoilla. Tämän johdosta esitetty laajennusosa jää pinta-alaltaan vajaaksi ja suojeltavaa rakennusta voitaisiin osoittaa yksinomaan toimistotilojen käyttöön, kun toisaalta laajennuksessa on pääosin tarvetta tuotantotiloista. Esitetty ratkaisu ei täytä tuotantoprosessin vaatimuksia. Kuorma-autojen ajojärjestelyt ovat erittäin haastavat, ja toimivat ainoastaan järjestämällä suuntaisliittymä Pansiontielle. Lisäksi kuorma-autojen käyttöön tuleva piha-alue sijoittuu suoraan naapuritontilla sijaitsevan puutalokorttelin viereen.

Suojeltavaksi merkitty, vuonna 1911 rakennettu teollisuus- ja toimistorakennus ei ole ollut käytössä vuosiin ja sen tilojen käyttö edellyttää täydellistä rakenteiden ja sisätilojen uusimista. Lisäksi rakennuksen alla ja sen piha-alueella on havaittu runsaasti öljypohjaista saastetta, johtuen alueen aikaisemmasta käytöstä.

Vaihtoehdossa B koko muutosalue on vapaasti käytettävissä ja sekä laajennusosat että liikennejärjestelyt voidaan suunnitella tuotantoprosessiin, varastotilojen tarpeisiin ja tavarakulkuun parhaiten sopivalla tavalla. Liittymä Pansiontielle on tarpeeton, koska ajoliikenne on järjestettävissä Ruissalontien kautta.

Vaikutus elinkeinoelämään

Jaakkoo-Taara on toiminut Turussa vuodesta 1935 ja työllistää nykyään 115 työntekijää. Toiminnan laajentaminen mahdollistaa huomattavan työpaikkojen kasvun.

Seuraava vaihe

Lautakunnan hyväksymispäätöksen jälkeen asemakaavanmuutos asetetaan nähtäville ja siitä pyydetään viranomaisten lausunnot. Asemakaavanmuutosehdotus voidaan viedä kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi kun maankäyttösopimukset on allekirjoitettu.

Liite 1Luonnoskartta, vaihtoehdot A ja B, pvm 30.1.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 30.1.2014 päivätyn luonnoksen vaihtoehdon B laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Jaakkoo-Taara” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi päätettiin pitää katselmus kaava-alueella 25.2.2014 klo 14.30 alkaen.

Ksylk § 66

Pöydältä 11.2.2014 § 54.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koiviston Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.


Liitteet:

Ksylk § 54
Liite 1:Luonnoskartta, vaihtoehdot A ja B, pvm 30.1.2014