Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta4204.02.20149

9521-2009 (231)

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista 2013 (Ys)

Tiivistelmä:

Ympäristönsuojelu on vuoden 2013 aikana tehnyt yhteensä 9 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ja antanut asiaan liittyen yhteensä seitsemän lausuntoa. Puhdistamisen käytännön toteutusta on valvottu työmaakäynnein ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Lisäksi ympäristönsuojelu on jatkanut maaperän tilan tietojärjestelmän päivittämistä.

Ksylk § 42

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Fredrik Klingstedt ja ympäristötarkastaja Virpi Laine 24.1.2014:

Tausta

Ympäristöministeriö on päätöksellään YM2/464/2009 siirtänyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta ja Etelä-Suomen aluehallintovirastolta Turun kaupungin ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle (nykyinen kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta) toimivallan käsitellä Turun kaupungin alueella olevat, ympäristönsuojelulain 12 luvussa mainitut pilaantunutta maaperää koskevat asiat 1.5.2010 alkaen. Lautakunta on delegoinut asiaa koskevan päätösvallan ympäristönsuojelujohtajalle. Päätöksessään ympäristöministeriö on edellyttänyt, että lautakunnan tulee toimittaa vuosittain ympäristöministeriölle yhteenveto käsitellyistä ilmoituksista ja ympäristöluvista, niiden lukumääristä, käsittelyajoista, käsittelymaksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.

Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista vuonna 2013

Vuoden 2013 aikana ympäristönsuojelu teki yhteensä 9 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Kaikki puhdistamispäätökset on julkaistu Turun kaupungin internet-sivuilla. Maaperän puhdistamista koskevat asiat ratkaistiin ilmoitusmenettelyllä, koska pilaantuneen alueen laajuus ja maaperän pilaantumisen aste oli kohteissa riittävästi selvitetty, puhdistamisissa noudatettiin yleisesti käytössä olevia hyväksyttäviä puhdistusmenetelmiä eikä toiminnasta aiheutunut ympäristön muuta pilaantumista. Pääosa kohteista kunnostettiin tai tullaan kunnostamaan ns. massanvaihtomenetelmän avulla. Yksi kohde, jonka puhdistuskustannukset rahoitetaan öljysuojarahastosta (ns. Soili-kohde), kunnostettiin vuoden 2013 aikana biologisella in-situ -menetelmällä (biostimulaatio) yhdistettynä massanvaihtoon.

Puhdistamisilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2013 oli 28 päivää ja ilmoitusten käsittelymaksut olivat 900 euroa / ilmoitus.

Ympäristönsuojelu antoi 4 lausuntoa koskien maaperän kunnostuksen toteutusta ja yhden lausunnon maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointiraportista. Lisäksi ympäristönsuojelu antoi yhden lausunnon maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuuden perustutkimuksesta sekä yhden lausunnon maaperän kunnostustoimenpiteiden riittävyydestä ja jatkotarkkailuohjelman kelpoisuudesta.

Ympäristönsuojelu valvoi puhdistamispäätösten käytännön toteutusta suorittamalla työmaakatselmuksia kunnostuskohteisiin ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Tulosalue valvoi myös useita maaperän kunnostustyömaita, joissa rakentamisen yhteydessä jouduttiin ennalta arvaamattomasti poistamaan haitta-ainepitoisia maa-ainesjätteitä.

Tiedot kohteista, joissa on tehty maaperätutkimuksia tai -kunnostuksia, on merkitty maaperän tilan tietojärjestelmään.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää toimittaa yllä esitetyn yhteenvedon ympäristöministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoYmpäristöministeriö