Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta414.01.20144
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta2421.01.20144

5232-2012 (613, 627)

Asemakaavanmuutosluonnos; "Aitiopaikka" Nummi, os. Inspehtorinkatu, Pispalantie (17/2012) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan opiskelija-asuntojen rakentaminen sekä opiskelija-asumista palveleva liike- ja toimistorakentaminen alueelle. Uudisrakentamisen tavoitteena on eheyttää alueen kaupunkirakennetta näkyvällä paikalla kaupunkiintuloväylän varrella sekä jatkaa alueen opiskelija-asuntorakentamista.

Ksylk § 4

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 30.12.2013:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 2.1.2014 päivätyn asemakaavanmuutosluonnoksen.

Nykytilanne

Kaava-alue sijaitsee näkyvällä paikalla kaupunkiintuloväylän varrella.

Alue toimii pysäköintialueena, jonne on osoitettu osa lähialueen kortteleiden 108, 109, 121 ja 122 autopaikoista. Alue on suurelta osin asfaltoitua pysäköintikenttää, jossa on yksittäisiä puita ja istutuksia. Pohjoisosassa on päiväkotirakennus ja jonkin verran nurmialuetta. Päiväkoti on toiminut viime vuodet päiväkotiryhmien väistötilana. Päiväkotitoiminta on päättymässä.

Alueen naapurissa oleva vanha Ylioppilaskylä on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Suunnittelutilanne

Alue on Turun yleiskaavassa 2020 esitetty työpaikkojen ja asumisen alueeksi (PAK) ja kerrostalovaltaiseksi asuinalueeksi (AK).

Alue on 7.10.2002 ja 11.5.2009 hyväksytyissä asemakaavoissa osoitettu autopaikkojen korttelialueiksi (LPA, LPA-1, LPA-3), joihin saa sijoittaa osan kortteleiden 108, 109, 121 ja 122 autopaikoista sekä katualueeksi (Inspehtorinkadun ja Pispalantien osa).

Rakentamisen myötä alueelta poistuu noin 100 kylpylähotelli Caribian paikkaa. Nämä paikat voidaan sijoittaa kylpylähotellin pysäköintialueelle järjestämällä pysäköintialueen paikat tehokkaammin.

Suunnittelun vaiheet ja osallistuminen

Asemakaavan laadinta perustuu alueen maanomistajien Turun Ylioppilaskyläsäätiön ja Turku Ausade Hotellit Oy:n jättämään kaavoitusaloitteeseen.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 9.10.2012 § 420 lisäyksellä, että kaavoituksessa tullaan myös tutkimaan lasten päivähoidon sijoittumisen tarpeellisuus ja tarkoituksenmukaisuus kaava-alueella.

Kaava kuulutettiin vireille 27.10.2012. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin kuusi mielipidettä. Lähialueen asukkaat ja asukasyhdistykset ovat huolissaan pysäköintitilanteesta ja lisääntyvästä liikenteestä. Kylpylähotelli Caribian kiinteistössä vuokralla oleva yrittäjä on huolissaan toiminnan vaatimien pysäköintipaikkojen riittävyydestä.

Kaavaan liittyen tehtiin valtuustoaloite päiväkotitilojen järjestämisestä alueella. Aloitteeseen on vastattu ja päiväkotitarve on merkitty tutkittavaksi kaavoituksen yhteydessä. Kaava-alue ei ole paras mahdollinen kunnallisen päivähoitoyksikön sijoittamiseen, koska alue on osin liikennemelualueella, suoraa yhteyttä virkistysalueeseen ei ole ja alue on pinta-alaltaan pieni nykyisin kunnallisissa päiväkodeissa käytettävään päiväkotiyksikkökokoon nähden. Varhaiskasvatuksen tekemässä päivähoidon palveluverkkoselvityksessä (30.11.2012) itäiselle palvelualueelle ei ole suunniteltu uusia yksiköitä.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö järjesti arkkitehtikilpailun keväällä 2013 alueen suunnittelusta. Kutsukilpailuun valittiin 5 toimistoa korkeatasoisten ilmoittautuneiden arkkitehtitoimistojen joukosta. Palkintolautakunta valitsi voittajaksi ”Kukka” nimisen ehdotuksen, jonka tekijä on Optiplan Oy.

Voittaneen ehdotuksen perusteella pyydettiin lausunnot Museokeskukselta ja ELY:n ympäristö- ja luonnonvarat yksiköltä. Turun Museokeskus toteaa lausuntonaan, että uusi asuinrakennus muodostaa oman kokonaisuutensa Ylioppilaskylän aluekokonaisuuden viereen eikä Museokeskuksella ole huomautettavaa asemakaavanmuutoksesta. ELY piti voittanutta ehdotusta onnistuneena. Ehdotuksen pohjalta pystytään laatimaan asemakaava, joka ottaa huomioon rakennetun ympäristön vaalimisen.

Alueesta on tehty tie- ja raideliikenteen meluselvitys, tärinä- ja runkomelutarkastelu sekä maaperän geotekninen rakennettavuusselvitys. Meluselvityksen perusteella rakennuksen Helsinginkadun puoleisille julkisivujen rakenteille määriteltiin ääneneristävyysvaatimukset. Tärinä- ja runkomeluselvityksessä todetaan, että tärinä ei aiheuta vaurioriskiä tai viihtyvyyshaittaa eikä runkomelu aiheuta ongelmia kaava-alueelle rakennettavissa rakennuksissa.

Alustavaa luonnosta esiteltiin asukastilaisuudessa 22.10.2013 Nummenpakan koululla. Lisääntyvä liikenne, alueen pysäköintiongelmat ja erityisesti kaava-alueen ulkopuolella olevan Keskikadun liikenneongelmat mietityttivät osallistujia.

Alustava luonnos lähetettiin osallisille marraskuun 2013 alussa. Mielipiteet pyydettiin 2.12. mennessä. Mielipiteitä saapui viisi.

Turku Energian kannanoton perusteella kaava-aluetta laajennettiin käsittämään korttelin 109 tontti 8, jotta uudelle muuntamolle saadaan paikka. Mukaan otettiin myös osat Inspehtorinkadun ja Pispalantien katualuetta, jotta kaava saadaan rajattua järkevästi.

Liikenneviraston kannanotossa kehotettiin huomioimaan raideliikenteen melu ja -tärinä.

Piispanpellon asukkaat olivat huolissaan lisääntyvästä liikenteestä, jo nykyisin ongelmallisen pysäköintitilanteen huononemisesta sekä poistuvista päivähoitopaikoista. Nummenmäen pientalot ry ilmaisi mielipiteessään, että poistuvat pysäköintipaikat on korvattava eri toimijoille ja toimenpiteet Keskikadun liikenteen katkaisemiseksi on aloitettava kaavan valmistelun yhteydessä.

Asemakaavanmuutosluonnos

Luonnos on laadittu Aitiopaikan opiskelija-asuinkorttelin arkkitehtikutsukilpailun voittaneen Optiplan Oy:n ”Kukka” ehdotuksen pohjalta. Inspehtorinkadun ja Pispalantien rajaama korttelin osa on osoitettu opiskelija-asumiseen tarkoitettuja asuntoja sekä liike- ja toimistorakentamista varten varatuksi korttelialueeksi AL-1.

Neljäkerroksinen yhteen rakennettu vapaamuotoinen kerrostalomassa rajaa korttelin sisään suojaisan sisäpihan. Rake

Oheismateriaali

nnusoikeutta on 9500 k-m2. Rakennuksen Helsinginkadun puoleisille julkisivurakenteille on määrätty ääneneristävyysvaatimukset meluselvityksen mukaan. Korttelin läpi tulee rakentaa kävely-yhteydet.

Pysäköintipaikkoja tulee sijoittaa 1 autopaikka /100 k-m2 sekä 1 vieraspaikka / 15 asuntoa. Lisäksi alueelle tulee sijoittaa siellä nykyisin olevat lähialueiden opiskelija-asumista palvelevat 90 autopaikkaa ja 41 autopaikkaa kylpylähotelli Caribian käyttöön. Caribian autopaikat tulee sijoittaa kaava-alueen kaakkoisosaan.

Korttelin 109 tontin 8 osaan sijoitetaan yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten korttelialue, ET, muuntamoa varten. Muu osa tontista 8 säilyy LPA-3 autopaikkojen korttelialueena.

Inspehtorinkadun ja Pispalantien katualueet säilyvät ennallaan.

Liite 1Luonnoskartta 2.1.2014

Oheismateriaali 1OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 2Mielipiteet ja lausunnot alustavasta luonnoksesta

Oheismateriaali 3Osallistumis- ja arviointisuunnitelma, muut. 16.12.2013

Oheismateriaali 4Tärinä- ja runkomelutarkastelu

Oheismateriaali 5Tie- ja raideliikennemeluselvitys

Oheismateriaali 6Geotekninen rakennettavuusselvitys

Oheismateriaali 7Kartoitus päivähoitotiloista Ylioppilaskylän läheisyydessä (jaettiin kokouksessa)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 2.1.2014 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Aitiopaikka” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 24

Pöydältä 14.1.2014 § 4.

PäätösKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti hyväksyä 2.1.2014 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Aitiopaikka” pohjaksi. Lisäksi lautakunta edellytti, että asemakaavanmuutosehdotusta laadittaessa selvitetään päiväkotitilojen sijoittaminen kaavaan.

Päätös tehtiin Sandelinin Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 4
Liite 1:Luonnoskartta 2.1.2014

Ksylk § 24
Liite 1:Luonnoskartta 2.1.2014