Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta2321.01.20143

222-2014 (614)

Asemakaavoituksen käynnistäminen ja maankäyttö- ja rakennuslain 53.1 §:n mukaisen rakennuskiellon määrääminen "Riitasuonaukion" alueelle (rakennuskielto nro 135) (Ks)

Tiivistelmä:

"Riitasuonaukion" alueelle suuntautuu useita eri maankäyttötavoitteita, jotka tulisi ratkaista asemakaavanmuutoksella. Alue sijaitsee osittain Kaerlan ja osittain Kärsämäen kaupunginosassa. Päätösehdotuksen mukaan kaupunginhallitukselle esitetään alueen asemakaavanmuutoksen käynnistämistä ja alueen asettamista rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi.

Ksylk § 23

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 9.1.2014: 

Asemakaavanmuutoksen tarpeellisuus

Kaupunkisuunnittelu ehdottaa, että kaupunginhallitukselle esitetään liitekarttaan merkityllä alueella asemakaavanmuutoksen käynnistämistä. Alueelle suuntautuu useita maankäyttöön liittyviä kehitystarpeita, jotka tulisi ratkaista asemakaavanmuutoksella. Kiinteistöliikelaitos on anonut asemakaavanmuutosta, jossa Riitasuonaukio muutetaan liikerakennusten korttelialueeksi autoravintolatoimintaa varten. Lisäksi liikennejärjestelyt alueella vaativat päivitystä. Korjasmäenkadun ja Riitasuonkadun liittymät Pohjoiskaareen toimivat tällä hetkellä huonosti. Runosmäkiseura onkin esittänyt, että Pohjoiskaaren, Riitasuontien ja Korjasmäenkadun nykyisen risteyksen alueelle rakennetaan liikenneympyrä. Pohjoiskaaren ja Tampereen valtatien risteyksessä sijaitsevalla huoltoasemalla on laajennustarpeita. Huoltoasemaa vastapäätä sijaitsevan ruokakaupan pysäköintialue on sijoitettu poikkeamispäätöksellä puistoalueelle. Edellä mainitut asiat tulisi ratkaista asemakaavanmuutoksella. Alueen liikennejärjestelyvaihtoehtoja sekä niiden vaatimaa tilaa on jo alustavasti selvitetty.

Rakennuskiellon asettaminen

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 53.1 §:n mukaan kunta voi määrätä rakennuskiellon alueelle, jolle asemakaavan laatiminen tai muuttaminen on vireillä. MRL:n 53.2 §:n mukaan rakennuskielto on voimassa enintään kaksi vuotta. Kunta voi kaavoituksen keskeneräisyyden vuoksi pidentää kieltoaikaa kaksi vuotta kerrallaan.

Voimassa olevien asemakaavojen mukainen rakentaminen saattaa vaikeuttaa alueen kaavoittamista. Tästä syystä alue ehdotetaan asetettavaksi rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi suunnittelumahdollisuuksien turvaamiseksi.

MRL:n 202 §:n mukaan rakennuskieltoa koskevassa päätöksessä voidaan määrätä päätös tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman. Muutoksenhakuviranomainen voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon.

Liite 1Rakennuskieltokartta nro 135, 9.1.2014

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunkisuunnittelun 9.1.2014 päivättyyn karttaan nro 135 merkityllä alueella käynnistetään asemakaavanmuutos ja alue asetetaan rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi. Lisäksi esitetään, että kaupunginhallitus määrää rakennuskieltoa koskevan päätöksen tulevan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Ksylk § 23
Liite 1:Rakennuskieltokartta nro 135, 9.1.2014