Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta39117.12.20135

833-2008 (235, 021)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös koskien Turun Sataman (Pansion satama) hallintopakkoasiaa (Ys)

Tiivistelmä:

Vaasan hallinto-oikeus on 29.11.2013 antanut päätöksen ELY-keskuksen hallintopakkopäätöksestä tehdystä valituksesta, joka koskee Turun Sataman Pansiossa sijaitsevan sataman toiminnasta aiheutuvaa meluhaittaa.

Ksylk § 391

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 9.12.2013:

Varsinais-Suomen ELY-keskus antoi 29.6.2012 (dnro VARELY/894/07.00/2010) päätöksen hallintopakkoasiassa, jossa Turun Satamalta edellytettiin toimenpiteitä melutasojen raja-arvojen saavuttamiseksi ja varmistamiseksi Pansion öljy- ja junalauttasatamassa. ELY-keskus antoi meluhaittojen vähentämiseksi kolme määräystä, jotka koskivat toimenpidesuunnitelman mukaisen meluaidan rakentamista, ahtausoperoinnin aikarajoittamiseen liittyvien neuvottelujen jatkamista ahtausliikkeen ja varustamon kanssa sekä melumittausten tekemistä meluntorjuntatoimien riittävyyden varmistamiseksi.

Vaasan hallinto-oikeuden antamalla päätöksellä muutettiin lupamääräys 2 kuulumaan siten, että ahtausoperointia eli satamaan tulevien laivojen purkausta tai satamasta lähtevien alusten lastausta sekä tavaroiden siirtoa välivarastoalueilta aluksiin tai aluksista välivarastoalueelle ei saa harjoittaa poikkeustilanteita, kuten pilaantumisvaarassa olevan lastin käsittelyä lukuun ottamatta, klo 22.00 ja klo 6.30 välisenä aikana. Poikkeustilanteesta tulee välittömästi ilmoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskukselle. Meluaidan rakentamiselle annettiin aikaa 30.6.2014 asti.

Aikarajoituksen antamista hallinto-oikeus perustelee sillä, että satamatoiminnasta aiheutuva melutaso ympäristössä voi ylittää öisin ja aamuisin ympäristöluvassa määrätyt enimmäismelutasot. Melumallinnuksen mukaan ylitys tapahtuu, kun ro-ro-alukset saapuvat aikaisin yöllä satamaan ja ahtaus aloitetaan varhain aamulla. Muuta kohtuullisin kustannuksin toteutettavissa olevaa keinoa melutasojen alentamiseksi kuin ahtaustoiminnan ajallinen rajoittaminen ei asiakirjoista saatavan selvityksen perusteella ole käytettävissä.

Saman muutoksenhakijan toinen valitusasia, joka liittyi MS Finnbreeze-laivan ympäristöluvan rikkomusten lopettamiseen, on hylätty Vaasan hallinto-oikeudessa.

OheismateriaaliVaasan hallinto-oikeuden päätösnumero 13/0512/3

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.