Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta39317.12.20137

2848-2013 (615, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Kiinteistöliikelaitos, Iso-Heikkilän lumensijoituspaikka, Kiertotähdentie (P 2013-300) (Hal)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on myöntänyt poikkeamispäätöksen lumensijoituspaikan rakentamiseksi. Poikkeaminen on myönnetty ehdollisena ja määräaikaisena. Kahden asunto-osakeyhtiön edustajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausuntoa valitusten johdosta. Lausuntoehdotuksen mukaan toisen muutoksenhakijoista tulee esittää lisäselvitystä valitusoikeudestaan. Mikäli valitukset tutkitaan, molempien muutoksenhakijoiden valitukset tulee hylätä.

Ksylk § 393

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila 9.12.2013:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 22.10.2013 § 304 hyväksynyt Kiinteistöliikelaitoksen poikkeamishakemuksen lumensijoituspaikan rakentamiseksi Iso-Heikkilän kylän (427) Iso-Heikkilä -nimisestä tilasta R:no 2:11 erottamattomalle määräalalle. Lumensijoituspaikka sijaitsee Kiertotähdentien päässä.

Kiinteistöliikelaitos on hakenut maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia lupia yhteensä kuuden lumensijoituspaikan toteuttamiseksi eri puolille kaupunkia. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on käsitellyt haetut poikkeamisluvat 22.10.2013 ja rakennuslautakunta vastaavat toimenpideluvat 14.11 pidetyssä kokouksessa.  

Asemapiirroksessa esitetyn Iso-Heikkilän lumensijoituspaikan rajasta n. 40 metrin päässä sijaitsevan tontin omistava asunto-osakeyhtiö Iso-Heikkilänrinne ja n. 80 metrin päässä sijaitsevan tontin omistaja asunto-osakeyhtiö Iso-Heikkilänkallio ovat valittaneet poikkeamispäätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa asiasta 20.12.2013 mennessä. Lausunnon toimittamiseksi on pyydetty lisäaikaa 3.1.2014 asti.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslain 193.1 §:n mukaan valitusoikeus poikkeamispäätöksestä on mm. viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistajalla ja haltijalla; sellaisen kiinteistön omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa ja sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa.

Iso-Heikkilänkallion omistaman tontin 853-62-57-1 raja on lähimmillään n. 80 metrin päässä asemapiirroksessa esitetyn lumensijoituspaikan rajasta. Iso-Heikkilänkallion hallitseman tontin ja lumensijoituspaikan väliin jää puustoa ja osittain tontti 853-62-61-1 sekä Väisälänkatu. Asunto-Oy Iso-Heikkilänkallio ei ole viereisen tai vastapäisen alueen haltija. Näin ollen hallinto-oikeuden tulee pyytää muutoksenhakijalta lisäselvitystä valitusoikeuden selvittämiseksi. Säännöksessä säädetty puhevallan käytölle asetettu huomattavuuskynnys tulee huomioida. Mikä tahansa vaikutus ei ole riittävä peruste valitusoikeuden syntymiseen. Asunto-Oy Iso-Heikkilänrinteen omistama tontti sijaitsee lähimmillään n. 40 metrin päässä lumensijoituspaikan reunasta. Väliin jää puustoa.  

Mikäli valitukset tutkitaan, lautakunta toteaa, että valitukset tulee hylätä.

Asunto-Oy Iso-Heikkilänkallion valituskirjelmän mukaan poikkeamispäätös tulee kumota, koska lumensijoituspaikka sijaitsee asuntoalueen välittömässä läheisyydessä. Korkeat lumikasat ja alueen raskas liikenne aiheuttavat turvallisuusriskin alueen lapsille. Vilkas kuorma-autoliikenne ja siitä aiheutuva melu sekä pakokaasu vaikuttavat koko asuinalueelle. Lumimassojen sulaminen kestää kesään asti ja puistoalueelle jää saastetta ja likaa. Lisäksi alueen käyttö lumensijoituspaikkana poikkeaa täysin asemakaavasta.

Asunto-Oy Iso-Heikkilänrinteen valituskirjelmän mukaan päätöksessä ei ole huomioitu, että lumenkaato on maksullista toimintaa ja kaupungin liikelaitos kerää rahaa asumisviihtyvyyden kustannuksella. Poikkeamisen myöntäminen saattaa kaupungin asukkaat eriarvoiseen asemaan, koska asumista haittaava toiminta sallitaan asumisen lähellä vaikka muuten melua pyritään vähentämään. Valituksen mukaan päätös on tehty puutteellisin tiedoin, koska toiminnasta aiheutuvaa melua ei ole selvitetty. Läheiselle Ovakon alueelle myönnettiin poikkeaminen, joten sinne voisi toimittaa läntisen Turun lumet. Poikkeamisen myöntäminen ei tue Linnakaupungin kaavoituksessa asetettuja tavoitteita. Poikkeamisen myöntäminen ei poista asumiselle aiheutuvaa haittaa. Meluhaitta jatkuisi viikonloppuisin ja pyhinä. Maisemallinen haitta pysyy entisellään, virkistysalue pienenee eikä luonnolle tai maisemalle aiheutuvia haittoja ole kartoitettu. Päätökseen olisi tullut liittää kielto asumiselle aiheutuvan melun aiheutumisesta ja velvollisuus pitää toiminta sellaisena, ettei se aiheuta haittaa maisemalle, siisteydelle, viihtyisyydelle, turvallisuudelle ja luonnolle. Menettelyä, jolla pitkään luvatta jatkunut toiminta tehdään luvalliseksi, pidetään sopimattomana. Valituskirjelmän mukaan poikkeamispäätös tulee kumota.

Maankäyttö- ja rakennuslain 171.1 §:n mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen laissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista. MRL:n 172 §:n mukaan poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle; vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista; eikä vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Poikkeusta ei saa myöntää, jos se johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaisella poikkeamispäätöksellä ei myönnetä poikkeamista muusta kuin maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista ja muista rajoituksista. Viime kädessä kysymys toiminnasta ja sen ympäristöllisestä sallittavuudesta ratkaistaan ympäristönsuojelulain mukaan eikä maankäyttö- ja rakennuslain perusteella. Varsinaisen lumensijoitustoiminnan yksityiskohtainen ohjaaminen ei ole mahdollista poikkeamispäätöksessä.

Kiinteistöliikelaitoksen tulee toiminnassaan noudattaa jätelain mukaisia velvoitteita koskien roskaamiskieltoa ja siivoamisvelvollisuutta sekä kaupungin ympäristönsuojelumääräyksiä. Poikkeamispäätökseen on myös lisätty erillinen ehto koskien alueen siistimistä.

Asemakaavoihin merkittyjen lumensijoituspaikkojen vähäisyys sekä kunnan velvollisuus huolehtia katujen kunnossapidosta talvella on päätöksenteossa katsottu erityiseksi syyksi, jonka perusteella poikkeamisen myöntämistä voidaan puoltaa. Kiinteistöliikelaitoksella toiminnanharjoittajana on tieto siitä, paljonko lumensijoituspaikkoja tarvitaan, jotta kunnossapito koko kaupungin alueella on sujuvaa talven lumimäärästä riippumatta. Poikkeamisen myöntämistä on puollettu määräaikaisena ja ehdollisena, jotta toiminnasta ympäröivälle asutukselle aiheutuvat haitat ja mahdollisuudet niidet vähentämiseen voidaan selvittää. Vuoden määräajan jälkeen, arvioidaan toiminnan aikana tehtyjen selvitysten perusteella, voidaanko alueen käyttöä lumensijoituspaikkana jatkaa. Ehdoilla on pyritty myös vähentämään ympäröivälle asutukselle lumensijoituspaikan määräaikaisesta toteuttamisesta aiheutuvia haittoja.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitukset tulee hylätä, mikäli ne tutkitaan.

Lisätietoja antaa tarvittaessa, ympäristölakimies Nina Mattila, 040-674 1633 s-posti: nina.mattila@turku.fi, osoite Puolalankatu 5, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Asunto-Oy Iso-Heikkilänkallion valituskirjelmä 19.11.2013

Oheismateriaali 2Asunto-Oy Iso-Heikkilänrinteen valituskirjelmä 19.11.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus