Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta36626.11.20136

7289-2013 (615, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle poikkeamishakemuksesta, Hirvensalo, Kaukselankatu 19 (Hal)

Tiivistelmä:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on myöntänyt poikkeuksen asemakaavasta pysyttää autokatos rakennusalan ulkopuolella paikassa, jossa se on ollut 1980-luvun lopulta saakka. Naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka pyytää lautakunnan lausuntoa asiassa. Lausuntoehdotuksen mukaan katoksen paikallaan pysyttäminen täyttää sekä poikkeamisen oikeudelliset että tarkoituksenmukaisuuteen liittyvät edellytykset.

Ksylk § 366

Hallintopalvelut, ympäristölakimies Leena Salmelainen 19.11.2013:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 24.9.2013 § 262 hyväksynyt Tero ja Anni Pakarisen poikkeamishakemuksen luvatta tehdyn talousrakennuksen (autokatos ja pyörävarasto) paikallaan pysyttämiselle Moikoisten kaupunginosan (51), korttelin 33 tontilla 9, osoitteessa Kaukselankatu 19.

Naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa asiasta 25.11.2013 mennessä. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa 9.12.2013 saakka.

Ympäristötoimialan hallinto esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa valituksesta seuraavanlainen lausunto.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Kyseinen autokatos on sijainnut nykyisellä paikallaan 1980-luvun lopulta lähtien eli noin 25 vuotta. Tässä ajassa autokatos ei ole aiheuttanut erityisiä vaurioita naapurirakennukselle. Valittajat ovat 4.5.1993 kirjallisesti ilmoittaneet, etteivät tule moittimaan kyseisen, jo paikallaan sijainneen katoksen rakennuslupaa. Vaikka asialla ei ole oikeudellista merkitystä rakennusluvan myöntämisen kannalta, sillä on merkitystä poikkeamisasiassa, jossa arvioidaan poikkeamisen edellytyksiä muun muassa tarkoituksenmukaisuusperusteella.

Poikkeamisharkinnassa on katsottu, että katoksen sijoittaminen olevaan paikkaansa ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Poikkeaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Hankkeella ei myöskään ole sellaisia merkittäviä haitallisia vaikutuksia, joiden vuoksi poikkeamista ei voitaisi myöntää. Edellä sanottu huomioon ottaen poikkeamisen oikeudelliset edellytykset ovat siis olemassa (MRL 172 §). Poikkeamista koskevien säännösten mukaan kunta voi myöntää poikkeuksen, mikäli oikeudelliset edellytykset täyttyvät. Päätös sisältää siis tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

Mikäli poikkeamista ei myönnetä, tulee katos purkaa. Asiaa kokonaisuutena tarkastellen ratkaisu olisi kohtuuton: katoksen paikallaan pysyttäminen täyttää poikkeuksen myöntämisen oikeudelliset edellytykset, katos on sijainnut nykyisellä paikallaan jo huomattavan pitkään ja valittajat ovat aikanaan suostuneet katoksen paikallaan pysyttämiseen. Lisäksi päätökselle asetetun ehdon mukaan rakennuksen mahdollisesti aiheuttamat haitat tulee rakennusluvassa pyrkiä minimoimaan. Tällä tarkoitetaan lähinnä teknisiä ratkaisuja.

Arvioitaessa poikkeamisen tarkoituksenmukaisuutta suhteessa naapurikiinteistölle mahdollisesti aiheutuvaan haittaan on huomioon otettu myös ns. naapuruussuhdelain 14 §, jonka mukaan haittaa kärsivän naapurin tulee reagoida asiaan riittävän aikaisessa vaiheessa.

Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Leena Salmelainen, puh. 050-541 7924, s-posti leena.salmelainen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 23.10.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus