Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta35319.11.20139

11376-2012 (235)

Aluehallintoviraston Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n Naantalin monipolttoainevoimalaitoksen toimintaa koskeva ympäristölupapäätös (Ys)

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Turun Seudun Energiantuotanto Oy:lle ympäristöluvan koskien uuden monipolttoainevoimalaitoksen toimintaa Naantalissa.

Ksylk § 353

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 12.11.2013:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 1.11.2013 myöntänyt ympäristöluvan Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n hakemukselle, joka koskee monipolttoainevoimalaitoksen toimintaa Naantalissa. Samalla kiinteistöllä sijaitsevat nykyisen voimalaitoksen voimalalaitosrakennukset. Hanke koskee nykyisen voimalaitoksen korvaamisesta osittain uuden tekniikan laitoksella sekä uusiutuvien polttoaineiden käytön lisäämisellä.

Toiminta käsittää polttoaineteholtaan enintään 450 MW:n kiinteän polttoaineen kattilan sekä kiinteiden polttoaineiden varastoinnin ja käsittelyn laitosalueella. Monipolttoainevoimalaitos voi toimia vuorotellen sekä Vna:ssa jätteen polttamisesta 151/2013 tarkoitettuna rinnakkaispolttolaitoksena että Vna:ssa polttoaineteholtaan vähintään 50 MW:n polttolaitosten päästöjen rajoittamisesta 96/2013 (LCP-asetus) tarkoitettuna monipolttoaineyksikkönä.

Laitoksen toimiessa rinnakkaispolttolaitoksena kattilassa saa polttaa enintään polttoaineena jätteenpolttoasetuksen soveltamisalaan kuuluvia kierrätyspolttoaineita yhteensä enintään 40.000 tonnia vuodessa. Kierrätyspolttoaineita voivat olla paperi ja kartonki, tekstiilit, puu (ei sisällä vaarallisia aineita), muovi, paperi- ja kartonkipakkaukset, muovi- ja puupakkaukset, sekalaiset pakkaukset ja tekstiilipakkaukset sekä lisäksi rakentamisessa ja purkamisessa syntynyttä puuta ja muovia. Jätepolttoaineille on asetettu lisäksi joitakin tarkempia vaatimuksia.

Toiminnalle on ympäristöluvassa annettu 42 lupamääräystä koskien mm. polttoaineita, päästöjä ilmaan, melua, päästöjä vesiin, viemäriin ja maaperään, polttoaineiden ja kemikaalien varastointia ja käsittelyä, häiriötilanteita, tarkkailua ja raportointia.

Lisäksi toiminnanharjoittajalle annettiin lupa aloittaa monipolttoainevoimalaitoksen toiminta lupapäätöksen mukaisesti lupamääräyksiä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Turun kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan lausunto tuki ympäristöluvan myöntämistä monipolttoainevoimalaitokselle, koska laitoksen toiminta mm. tukee seudullista yhdyskuntajätteiden energiahyödyntämistä ja mahdollistaa uusiutuvien polttoaineiden käytön edistämisen.

Koko päätös on luettavissa aluehallintoviraston sivuilta (www.avi.fi/etela)

Oheismateriaali 1Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n Naantalin monipolttovoimalaitoksen ympäristölupapäätös

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi ja päättää samalla, ettei se anna aihetta muutoksen hakuun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.