Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta35719.11.201313

15986-2005 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Linnanfältin asemakaavasta tehdystä valituksesta (Hal)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Linnanfältin asemakaavasta tehdyn valituksen. Valtuuston päätös on lainmukainen.

Ksylk § 357

Ympäristötoimiala/ Kaupunginsihteeri Satu Lehto 6.11.2013:

Kaupunginvaltuusto on 17.6.2013 § 153 hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen "Linnanfältti" Linnankadun varteen, Turun Linnan tuntumaan. Alue on Puuinfo Oy:n hallinnoiman Moderni puukaupunki -hankkeen puutalomiljöökohde. Turun kulttuuriympäristöyhdistys Puu ja Talo ry on tehnyt valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen valituksen ja vaatinut valtuuston päätöksen kumoamista ja katselmuksen toimittamista.

Hallinto-oikeus on 5.11.2013 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen ja vaatimuksen katselmuksen toimittamisesta. Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valituslupa ja valitus on tehtävä korkeimmalle hallinto-oikeudelle 5.12.2013 mennessä.

Hallinto-oikeuden perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämä selvitysten riittävyys ei ole itsenäinen valitusperuste, vaan se liittyy olennaisena osana kaavan sisältövaatimusten täyttymisen arviointiin. Laki ei edellytä, että ennen kaavan hyväksymistä olisi selvitettävä kaikki kaavoituksen eri vaihtoehdot. Sen sijaan selvitysten riittävyyttä arvioitaessa olennaista on se, että asiakirjoissa on riittävän laajasti selvitetty alueen olosuhteet niin, että voidaan arvioida, täyttääkö valittu kaavaratkaisu siltä maankäyttö- ja rakennuslaissa edellytetyt sisältövaatimukset.

Kaava-asiakirjoissa on laajasti selvitetty sekä kaikkien Linnankatu 71:ssä sijaitsevien että Linnankatu 75:ssä sijaitsevien rakennusten kaupunkikuvallinen, rakennustaiteellinen ja kulttuurihistoriallinen arvo. Selvitys on riittävä.

Vuonna 2008 tehty sopimus tontinluovutuskilpailusta, asemakaavoituksesta ja yhdyskuntarakennemuutoskustannusten jakamisesta on luonteeltaan yksityisoikeudellinen sopimus eikä sen sisällöllä ole merkitystä asemakaavan lainmukaisuutta arvioitaessa.

Asemakaavamuutoksessa kaikki Linnankadun varren arvokkaat rakennukset on osoitettu suojeltaviksi. Kun otetaan huomioon rakennusten suojeluarvoista ja sijainnista saatu selvitys, asemakaavassa osoitetut suojelumerkinnät ovat riittävät ja asemakaava täyttää siltä edellytetyn rakennetun ympäristön vaalimista koskevan sisältövaatimuksen. Valituksessa mainituilla alueelle aiemmin myönnetyillä rakennusluvilla ja poikkeamisluvilla ei ole merkitystä arvioitaessa asemakaavamuutoksen suojelumerkintöjen lainmukaisuutta.

Kaupunginvaltuuston päätös ei ole lainvastainen.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 5.11.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.