Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta34212.11.201316

6547-2007 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös Munttismäen asemakaavasta tehdystä valituksesta (Hal)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Munttismäen asemakaavasta tehdyn valituksen. Valtuuston päätös on lainmukainen.

Ksylk § 342

Ympäristötoimiala/ Kaupunginsihteeri Satu Lehto 5.11.2013:

Kaupunginvaltuusto on 25.3.2013 § 69 hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen "Munttismäki" Kärsämäkeen, Leafin entisen makeistehtaan koillispuolella olevalle alueelle. 20 alueen asukasta on tehnyt valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen valituksen ja vaatinut valtuuston päätöksen kumoamista.

Hallinto-oikeus on 25.10.2013 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen ja vaatimuksen katselmuksen toimittamisesta. Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valituslupa ja valitus on tehtävä korkeimmalle hallinto-oikeudelle 25.11.2013 mennessä.

Hallinto-oikeuden perustelut

Kaava-alueelta tai sen osilta on tehty maaperän haitta-aineselvitys, luontoselvitys, selvitys pohjavesiolosuhteista sekä geotekniset rakennettavuusselvitykset. Munttismäen asemakaavanmuutos perustuu riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin, joiden perusteella voidaan ratkaista asemakaavan sisältövaatimusten täyttyminen.

Kaupunki päättää itsehallintonsa nojalla kaavan sisällöstä. Kaupunginvaltuuston ratkaisuvaltaa rajoittavat ainoastaan maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyt kaavan sisältövaatimukset sekä yleiset harkintavaltaa rajoittavat hallinto-oikeudelliset periaatteet. Koska hallinto-oikeudessa kaavamuutoksen edellytysten arviointi on laillisuusharkintaa, hallinto-oikeus ei voi kumota kaavapäätöstä sillä perusteella, että jokin toinen vaihtoehto kaava-alueen rakentamiselle tai tiejärjestelyille olisi muutoksenhakijoiden mielestä parempi tai tarkoituksenmukaisempi. Hallinto-oikeus ei voi muutoksenhakijoiden vaatimuksesta myöskään muuttaa kaavaa, vaan ainoastaan ratkaista sen, onko valittu kaavaratkaisu lainmukainen.

Liikenteen edellytysten järjestämiselle on olemassa erilaisia vaihtoehtoja. Kaavamuutoksessa valittu vaihtoehto, jossa liikenne Hiidenkadulle on järjestetty kahden uuden kadun välityksellä, täyttää liikenteen järjestämiselle asetetun asemakaavan sisältövaatimuksen. Kaavalla ei aiheuteta kenenkään elinympäristön laadun sellaista merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitus huomioon ottaen.

Kun otetaan huomioon tehdyt selvitykset sekä kaavaan niiden perusteella liitetyt kaavamääräykset ja aluerajaukset, kaavamuutosalueelle on voitu osoittaa asuinrakentamista. Kaavamuutos täyttää terveellistä ja turvallista elinympäristöä sekä luonnonympäristön vaalimista koskevat asemakaavan sisältövaatimukset. Kaavanmuutosalueen pinta-alasta enin osa on osoitettu lähivirkistysalueeksi tai puistoksi, joten niiden määrä on riittävä.

Asemakaavan muutos täyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset asemakaavan sisältövaatimukset. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole lainvastainen.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 25.10.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.