Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta33412.11.20138

15695-2005 (613)

Asemakaavaluonnos "Harkkionmäki", Haarla (os. Tammistontie) (46/2005) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaavan laatimisella tähdätään pientaloalueen kaavoittamiseen yleiskaavojen ja kaupungin strategian mukaisesti täydentämään Haarlan kaupunginosaa.

Ksylk § 334

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Jani Eteläkoski 31.10.2013:

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on laatinut 10.10.2013 päivätyn asemakaavaluonnoksen Haarlan kaupunginosaan Tammistontien ja Haarlanlahden väliselle alueelle.

Nykytilanne

Alue on yleisilmeeltään selvästi kaksijakoinen. Itäpuoli alueesta on peltona olevaa vanhaa merenpohjaa, mikä on paikoitellen myös varsin alavaa. Pohjois- ja länsireunat taas ovat metsäisiä kallioalueita, jotka ovat paikoitellen korkeita ja hyvinkin jyrkkärinteisiä. Kaupunki omistaa suunnittelualueesta vain pienen osan. Suurimman osan alueesta omistavat yksityiset maanomistajat. Omistus jakaantuu useiden eri maanomistajien kesken ja osin tästä syystä kiinteistönmuodostus onkin alueella varsin rikkonaista. Kaava-alueen koko on n. 31,7 ha. Tästä maa-aluetta on n. 27,3 ha ja vesialuetta n. 4,4 ha. Alueella on tällä hetkellä 16 asuntoa ympärivuotisessa käytössä.

Prosessin vaiheet

Asemakaavan laatiminen on perustunut Turun kaupunginvaltuuston hyväksymiin eri kausien asunto- ja maankäyttöohjelmiin sekä sittemmin kaupunginvaltuuston vuonna 2011 hyväksymään kaavoitusohjelmaan.

Asemakaavan vireille tulosta on ilmoitettu kaavoituskatsauksissa vuosina 2005-2009.

Osallisille on lähetetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma 20.2.2006.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta palautti 16.9.2008 (§ 590) luonnoksen uudelleen valmisteltavaksi.

Jonkin aikaa tämän jälkeen annettiin ohjeistus, että kaavahankkeista pitää priorisoida sellaiset, joita laaditaan pääasiassa kaupungin omistamalle maalle. Niinpä Harkkionmäen aktiivinen valmistelu lopetettiin pitkäksi aikaa, sillä kaava-alue on lähes kokonaan yksityisessä omistuksessa.

Kaavan aktiivisempi työstäminen aloitettiin uudestaan vuoden 2012 alussa. Silloin lähdettiin tutkimaan tarkemmin hankkeen kaavataloutta, jotta tulisi selvyys olisiko se toteutettavissa suuresta yksityisestä maanomistuksesta huolimatta. Samalla lähdettiin tutkimaan uudestaan myös erilaisia liikenteellisiä vaihtoehtoja.

Alueen maanomistajille ja asukkaille järjestettiin liikenneyhteyksiä koskeva kysely keväällä 2012.

Koska kaavahankkeessa on ollut niin paljon erilaisia vaiheita ja luonnosvaihtoehtoja, niitä ei ole katsottu aiheelliseksi koota kattavasti tähän kirjeeseen, vaan ne on kuvattu luonnoksen selostuksessa.

Luonnos

Kaava-alue tukeutuu liikenteellisesti kahteen päähaaraan, Haarlahdentiehen sekä Urhatinkadun kohdalta lähtevältä uuteen katuhaaraan, joka lähempänä ranta-aluetta haarautuu vielä kahteen osaan. Niittymäentie säilyy nykyisen kaltaisena. Jätevedenpumppaamolle menevästä huoltoväylästä muodostetaan kevyen liikenteen väylä, jonka kautta sallitaan kulku kahdelle nykyiselle asuinkiinteistölle.

Alueen hankalista lähtökohdista johtuen uusia rakennuspaikkoja on osalle aluetta pystytty lähinnä vain ”lisäämään”, mutta avoimelle peltoalueelle päin tultaessa uusia tontteja on saatu sijoitettua enemmän ja niiden sijoittelu on pystytty toteuttamaan määrätietoisemmin niin, että uudesta rakenteesta syntyy ryhdikäs talorivistö peltoalueelle päin.

Alueelle tulisi noin 66 uutta rakennuspaikkaa, joista melkein kaikki olisi omakotitalotontteja. Uutta rakennusoikeutta tulisi n. 20000 - 23000 kem² ja uusia asukkaita n. 250.

Kaavaan liittyvistä suunnitelmista, taustaselvityksistä, samoin kuin arviot kaavan vaikutuksista, voi lukea luonnoksen selostuksesta. Myös kaksi vuonna 2010 jätettyä mielipidettä on referoitu selostuksessa.

Liite 1Luonnoskartta pvm 10.10.2013

Liite 2Luonnoksen selostus pvm 10.10.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 10.10.2013 päivätyn luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Harkkionmäki” pohjaksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Aaltosen Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi päätettiin pitää katselmus kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.


Liitteet:

Ksylk § 334
Liite 1:Luonnoskartta pvm 10.10.2013
Liite 2:Luonnoksen selostus pvm 10.10.2013