Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32529.10.201310

159-2013 (60)

Ympäristötoimialan viranhaltijoiden päätökset (Hal)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 325

Ympäristötoimiala, toimialajohtaja Markku Toivonen 22.10.2013:

Toimialajohtaja/sarja 10:

8.10.2013 § 13. Turun lämpökuvauksen hankinta.

Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) – työkaluja suunnitteluun on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke, jossa pyritään edistämään ilmastonmuutoksen huomioon ottamista kaupunkisuunnittelussa. Yhtenä osana selvitetään kaupungin sisäisten lämpötilaerojen syntyä, sillä ns. lämpösaarekeilmiöllä on vaikutuksia mm. terveyteen ja rakennusten energiankulutukseen sekä yhteys ilmanlaatuun. Lämpösaareke syntyy rakennusten, liikenteen ja teollisuuden hukkalämmöstä sekä kaupungin rakenteiden varastoiman auringonsäteilyn vapautumisesta ja synnyttää voimakkaimmillaan yli 10 asteen lämpötilaeroja kaupunkialueella. Selvitystä tehdään yhdessä Turun yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Osana lämpösaarekeilmiön tutkimusta Ympäristönsuojelun tulosalue on pyytänyt tarjouksia ilmasta tehtävästä lämpökuvauksesta Turun keskustassa ja lähialueilla. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava palveluhankinta. Tarjouspyyntö lähetettiin kuudelle potentiaaliselle tarjoajalle, ja määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät: Blom Kartta Oy, FM-International Oy ja Helikopterikeskus Oy.

Valintaperusteiksi oli tarjouspyynnössä ilmoitettu hinta (60 %), kokemus vastaavasta työstä (20 %), toimitusaika (10 %) ja ympäristötekijät (10 %). Tarjoukset pisteytettiin tarjouspyynnössä mainittujen periaatteiden mukaisesti. Kaikki tarjoajat ilmoittivat käyttävänsä työn osissa alihankkijoita, joten tarjoukset arvioitiin kokonaisuutena ottamalla huomioon myös näiden referenssit. Blom Kartta Oy:n tarjous sai korkeimmat kokonaispisteet mm. halvimman hinnan, nopean toimitusajan ja aiempien kotimaisten infrapunakuvausten ansiosta. Tarjouksen hinta on 28 000 euroa + alv, ja työlle on varattu rahat ILKKA-hankkeen budjetissa.

Toimialajohtaja päätti, että Turun lämpökuvauksen palveluntuottajaksi valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen antanut Blom Kartta Oy, ja työn kustannukset maksetaan ILKKA-hankkeen määrärahoista. Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella.

21.10.2013 § 14. Raitiotien toteutusmalliselvityksen markkinavuoropuhelu.

Tiivistelmä: Turun raitiotien toteutus- ja rahoitusmallin selvityksellä esitetään perusteltu suositus siitä, miten raitiotie tulisi toteuttaa. Selvitys toimii taustamateriaalina raitiotien toteuttamispäätöstä tehtäessä antaen suuntaviivoja suositeltavimmasta toteutus- ja rahoitusmallista. Selvitystyön aikana on tullut esiin tarve laatia markkinavuoropuhelu, jotta selvitys on realistinen myös markkinatoimijoiden näkökulmasta eikä selvitys siten jää liian teoreettiseksi. Markkinavuoropuhelu laaditaan siten, että raitiotien suunnittelubudjettiin ei tarvitse tehdä muutoksia.

Turun raitiotien ohjausryhmä piti työtä hyödyllisenä. Ohjausryhmän kokouksen jälkeen on saatu tarjous, jossa on arvioitu tapaamiskohtaiseksi kustannukseksi 2870 eur (+alv). Neuvottelujen jälkeen on päädytty yhteensä kuuteen haastatteluun. Haastatteluihin kutsutaan rakennusliikkeitä (3 kpl Suomesta ja yksi ulkomailta) sekä pääomasijoittajia (2 kpl). Toimeksiannon kiinteä veloitus on 17 220 eur (+alv) jakautuisi puoliksi Turun ja Tampereen kesken, jolloin Turun kustannukseksi jäisi 8 610 eur (+alv).

Toimialajohtaja päätti tilata seuraavat Raitiotien toteutusmalliselvityksen markkinavuoropuhelun Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy:ltä. Työn kokonaiskustannuksiksi arvioidaan Turun osalta 8 610 eur (+alv). Työn kokonaiskustannukset eivät Turun osalta saa ylittää 8 610 eur (+alv).

21.10.2013 § 15. Raitiotien yleissuunnitelmaa täydentävät työt.

Tiivistelmä: Turun raitiotien linjausvaihtoehtojen valinnan mahdollistamiseksi nähdään tarpeelliseksi laatia täydentäviä suunnitelmia ja selvityksiä. Täydentävien töiden laadintatarve perustuu tarkentuneeseen suunnittelutietoon sekä suunnittelun aikana saatuihin palautteisiin. Täydentävät työt laaditaan siten, että raitiotien suunnittelubudjettiin ei tarvitse tehdä muutoksia.

Toimialajohtaja päätti tilata seuraavat Raitiotien yleissuunnitelmaa täydentävät työt Ramboll Finland Oy ja WSP Finland Oy yritysryhmältä:

1)    Tarjous täydentävistä töistä 14.10.2013 tarjouksen mukaisesti.

a. Tammi-syyskuun aikana laaditut täydentävät työt kokonaishintaan 31 246 eur (+alv). Töiden kokonaiskustannukset eivät saa ylittää 31 246 eur (+alv).

b. Optiot Itäharjun ja Aurajoen uusista silloista, mikäli nämä linjaukset valitaan syksyn päätöksenteossa jatkosuunnitteluun. Kustannusarvio Itäharjun sillan osalta on 10 070 eur (+alv) ja Aurajoen sillan osalta 5 860 eur (+alv). Töiden kokonaiskustannukset eivät saa ylittää näitä arvioita.

2)    Turun linjausvaihtoehtojen lisätarkastelut 14.10.2013 tarjouksen mukaisesti. Kustannusarvio kolmelle työlle yhteensä 20 378 eur (+alv). Töiden kokonaiskustannukset eivät saa ylittää 20 378 eur (+alv).

a. Satamaradan ja ratapihan tarkastelut Linnakaupungin vaihtoehtotarkasteluissa. Kustannusarvio 5 843 eur (+alv).

b. Sairashuoneenkadun linjausvaihtoehdon tutkiminen Linnakaupunkiin. Kustannusarvio vaihtoehdon tutkimiselle on 8 129 eur (+alv).

c. Myllysillan linjausvaihtoehdon tutkiminen Hirvensaloon. Kustannusarvio vaihtoehdon tutkimiselle 6 406 eur (+alv).

Suunnittelupäällikkö/sarja 10:

2.10.2013 § 18. Hännikönkadun väli Talvitie - Palometsäntie katusaneerauksen suunnittelu.

Kiinteistöliikelaitoksen Infrapalvelut -yksikön on tarkoitus asfaltoida ja parantaa kuivatusta Hännikönkadulla välillä Talvitie – Palometsäntie. Suunnitteluyksikkö on pyytänyt tätä varten Turun kaupungin kansalliset kynnysarvot alittavien hankintojen menettelytapaohjeiden mukaisesti tarjouksia Hännikönkadun välin Talvitie – Palometsäntie katusaneerauksen suunnittelusta.

Kyseessä on EU-kynnysarvon alittava hankinta. Tarjouspyyntö lähetettiin sähköpostilla kolmelle umpeutuneessa puitejärjestelyssä toimialalle tie-, katu- ja aluetekniikka valitulle konsultille. Tarjouksia saatiin määräaikaan mennessä 3 kpl seuraavasti:

Ramboll Finland Oy, Pöyry Finland Oy, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.

Ramboll Finland Oy:n ja Pöyry Finland Oy:n tarjoukset eivät täytä suunnittelutyöstä vastaavan projektipäällikön tai suunnittelijan kokemuksen mukaista vaatimusta joten tarjoaja tulee näin ollen sulkea pois kilpailusta.

FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:n tarjous täytti tarjouspyynnönmukaisuuden vaatimukset ja se on otettu mukaan vertailuun.

Suunnittelupäällikkö päätti, että Ramboll Finland Oy ja Pöyry Finland Oy suljetaan pois kilpailusta tarjoajalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia vastaamattomina.

Suunnittelupäällikkö päätti tilata Hännikönkadun välin Talvitie – Palometsäntie katusaneerauksen suunnittelun FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy:ltä. Suunnittelutyön kokonaishinta, jota ei saa ylittää ilman suunnittelutoimiston suostumusta, on 11 060,00 euroa (alv 0 %).

Samalla suunnittelupäällikkö päätti, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

18.10.2013 § 19. Hirvensalon koulun alueen yleisten alueiden suunnittelu; Taipaleenpuiston sillan, Lauttarannan Urheilupuiston pohjarakennustapojen vertailu ja yleissuunnitelman päivitys sekä puistojen pohjapatojen suunnittelun tilaus.

Suunnittelutoimisto on järjestänyt asiantuntijapalveluiden puitejärjestelysopimuksen mukaisen minikilpailutuksen Hirvensalon koulun asemakaava-alueen katujen ja muiden yleisten alueiden suunnittelusta. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on kokouksessaan 18.12.2012 § 558 päättänyt tilata kyseessä olevan suunnittelutyön Pöyry Finland Oy:ltä.

Alkuperäiseen suunnittelutyöhön ei ole kuulunut puistoalueiden taitorakenteiden, kuten Taipaleenpuiston sillan ja puistojen pohjapatojen, suunnittelua. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on kokouksessaan 19.6.2013 päättänyt selvitettäväksi viheralueiden taloudellisemman toteutuksen.

Suunnittelupäällikkö päätti tilata lisätyönä Hirvensalon koulun alueen yleisten alueiden suunnitteluun konsultin lisätyötarjouksen 28.8.2013 mukaiset Taipaleenpuiston sillan, Lauttarannan Urheilupuiston pohjarakennustapojen vertailun ja yleissuunnitelman päivityksen sekä puistojen pohjapatojen suunnittelun Pöyry Finland Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnitteluyksikön suostumusta, on Taipaleenpuiston sillan suunnittelun osalta 14 000,00 euroa (alv 0 %), Lauttarannan Urheilupuiston pohjarakennustapojen vertailun ja yleissuunnitelman päivityksen osalta 11 000,00 euroa (alv 0 %) ja puistojen pohjapatojen suunnittelun osalta 3 000,00 euroa (alv 0 %).

Samalla suunnittelupäällikkö päätti, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

18.10.2013 § 20. Telakkarannan alueen katujen ja muiden yleisten alueiden suunnittelu, kolmen inklinometriputken asennus.

Keskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus, hankinta- ja logistiikkajohtaja on päätöksellään 26.11.2010 § 131 tilannut Telakkarannan alueen katujen, muiden yleisten alueiden ja vesihuollon suunnittelun Ramboll Finland Oy:ltä. Asiasta on allekirjoitettu erikseen edellisen lisäksi suunnittelusopimus. Suunnittelutehtävän sisältö on määritelty suunnittelusta järjestetyn kilpailun tarjouspyynnössä.

Suunnittelutyön aikana on tullut esille tarve tarkkailla maaperän liikkeitä. Tarkkailutarve on vielä täsmentynyt siten, että tarkoitusta varten alueelle tulee asentaa kolme inklinometriputkea. Inklinometriputkien asennus ei sisälly suunnittelusopimuksen mukaiseen työhön. Ramboll Finland Oy tekee seurantamittauksia Aurajokirantaan keskusta-alueelle aikaisemmin asennetuissa inklinometriputkissa. Mittausten tekeminen edellyttää erikoiskalustoa. Suunnitteluyksikkö on pyytänyt tarjouksen uusien inklinometriputkien asentamisesta Telakkarannan aluetta suunnittelevalta Ramboll Finland Oy:ltä. Lisätyön yksityiskohtainen sisältö ja kustannus on esitetty konsultin tarjouksessa 30.5.2013.

Suunnittelupäällikkö päätti tilata Telakkarannan alueen katujen ja muiden yleisten alueiden suunnittelun lisätyönä kolmen inklinometriputken asennuksen Ramboll Finland Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnitteluyksikön suostumusta, on 9 650,00 euroa (alv 0 %). Lisäksi totean, että inklinometriputkien ensimmäisen mittauskerran jälkeisistä mittauksista sovitaan erikseen.

Samalla suunnittelupäällikkö päätti, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

18.10.2013 § 21. Telakkarannan alueen katujen, muiden yleisten alueiden ja vesihuollon suunnittelu, korttelin 49 ympäristön suunnitelmamuutokset.

Kadunrakennustyön aikana on tullut ilmi, että kortteliin 49 rakennetut rakennukset eivät ole aikaisempien katusuunnitelmien ja niihin perustuvien ilmoitettujen katukorkeuksien mukaisessa korkeusasemassa. Lisäksi Itäiselle Rantakadulle suunnitellut pinnan korkeudet eivät ole toteutettavissa kadunrakennustyön aikana esiin tulleiden laiturirakenteiden takia. Edellä esitetyistä syistä jo valmiita ja hyväksyttyjä suunnitelmia on tarpeen muuttaa. Tarkoituksenmukaisuussyistä suunnitteluyksikkö on pyytänyt suunnitelmien muuttamisesta muutostyötarjouksen suunnitelmien laatijalta eli Ramboll Finland Oy:ltä. Muutostehtävien yksityiskohtainen sisältö ja kustannus on esitetty konsultin tarjouksessa 30.8.2013.

Suunnittelupäällikkö päätti tilata Telakkarannan alueen katujen, muiden yleisten alueiden ja vesihuollon suunnitteluun liittyvät, korttelin 49 katu- ja kadunrakennussuunnitelmien muutostyöt Ramboll Finland Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnitteluyksikön suostumusta, on 12 522,50 euroa (alv 0 %).

Samalla suunnittelupäällikkö päätti, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

21.10.2013 § 22. Kunnallissairaalantien kevyen liikenteen väylän suunnittelu, lisätyötilaus.

Suunnittelupäällikkö on päätöksellään 31.12.2012 § 80 tilannut WSP Finland Oy:ltä Kunnallissairaalantielle kevyen liikenteen väylän suunnittelun välille Askaistentie - Uittamontie. Päätökseen liittyvässä konsultin tarjouksessa on määritelty suunnittelutehtävään sisältyvät työt. Suunnittelutyön aikana, suunnitelmien luonnostelun yhteydessä, on havaittu järkeväksi laajentaa suunnittelualue kattamaan Kunnallissairaalantien katualue koko leveydeltä välillä Askaistentie – Uittamontie sekä Kunnallissairaalantien ja Uittamontien sekä Kunnallissairaalantien ja Askaistentien liittymäalueet.

Suunnittelupäällikkö päätti tilata edellä määritellyn Kunnallissairaalantien kevyen liikenteen väylän suunnittelun lisätyön WSP Finland Oy:ltä. Suunnittelutyön kustannusarvio, jota ei saa ylittää ilman suunnitteluyksikön suostumusta, on 11 788,00 euroa (alv 0 %).

Samalla suunnittelupäällikkö päätti, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

21.10.2013 § 23. Hansakatu, suunnittelutyön loppukokouksen mukaisten suunnittelutöiden tilaus.

Suunnittelupäällikkö on päätöksellään 15.10.2012 § 33 tilannut Hansakadun suunnittelun WSP Finland Oy:ltä. Suunnittelutyö on valmistunut ja siitä on pidetty 11.9.2013 loppukokous. Loppukokouksessa konsultti on esittänyt lisä- ja muutostöiksi suunnittelun yhteydessä tehtyjä lukuisia pieniä lisä- ja muutossuunnitteluita. Lisä- ja muutossuunnittelu on yksilöity ja niiden kustannusvaikutus on esitetty loppukokouspöytäkirjassa. Kaupungin yhteyshenkilö on todennut konsultin esitykseen sisältyvät työt sellaisiksi, jotka eivät kuuluneet alkuperäiseen suunnittelutoimeksiantoon ja että niiden tekemisestä on sovittu suunnittelutyön aikana sekä siten konsultin esityksen perustelluksi.

Suunnittelupäällikkö päätti tilata loppukokouspöytäkirjan 11.9.2013 mukaiset Hansakadun suunnitteluun liittyvän lisä- ja muutossuunnittelun WSP Finland Oy:ltä. Tällä päätöspöytäkirjalla tilatun suunnittelutyön kustannus on 2 256,00 euroa (alv 0 %). Lisäksi totean, että aikaisemmin tilatusta suunnittelutyöstä on laskuttamatta 4 822,00 euroa (alv 0 %), joten suunnittelutyön loppulasku on 7  078,00 euroa (alv 0 %).

Samalla suunnittelupäällikkö päätti, että asian kiireellisyyden vuoksi tämä päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Toimialajohtaja:

22.10.2013 § 87. Kaavoituspäällikön viran (vakanssinumero 607105) täyttäminen.

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikössä on ollut avoinna kaavoituspäällikön virka (vak.nro 607105). Viran kelpoisuusvaatimuksena on arkkitehdin tutkinto ja riittävä kokemus kaavoituksesta ja maankäytön suunnittelusta.

Hakuaika päättyi 16.9.2013. Virkaan tuli 7 hakemusta, kaikki määräaikaan mennessä. Kaikki hakijat kutsuttiin haastatteluun ja heille tehtiin myös tehtävän vaatimusten ja henkilön toimintavalmiuden vertailu -testi.

Arviointiryhmään kuuluivat allekirjoittaneen lisäksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Niko Aaltonen ja varapuheenjohtaja Jorma Hellstén.

Hakemusasiakirjojen, haastattelun ja soveltuvuusarvion perusteella parhaiten tehtävään soveltuu arkkitehti Christina Hovi. Tällä hetkellä Hovi toimii kehityspäällikkönä ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun tulosalueella.

Christina Hovi on antanut suostumuksensa valintaan ja ilmoittanut ottavansa viran vastaan 1.12.2013.

Toimialajohtaja päätti valita kaavoituspäällikön virkaan (vak.nro 607105) arkkitehti Christina Hovin 1.12.2013 lukien.

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat tiedoksi ja päättää samalla, ettei se siirrä niitä käsiteltäväkseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.