Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta28215.10.20134

1923-2012 (613, 627, 021)

Asemakaavanmuutosehdotus "Tikkumäki" Kähärin kaupunginosa (os. Tikkumäentie 2, Tikkutehtaankuja 1) (16/2012) (Ks)

Tiivistelmä:

Tikkumäen alueelle Satakunnantien varrelle, entiselle teollisuusalueelle vahvistui vuonna 2006 asemakaava, joka mahdollisti asuinrakentamisen. Yksi paritaloille osoitettu tontti on jäänyt rakentamatta hankalien pysäköintijärjestelyjen vuoksi. Asemakaavanmuutoksessa osoitetaan kolmen kaksi- ja kolmikerroksisen asuinkerrostalon rakentamista paritalojen tilalle. Samalla puretaan autopaikoituksen yhteisjärjestely ja autopaikat sijoitetaan maanalaiseen tilaan omalle tontille. Nykykaavassa tontilla on rakennusoikeutta 1642 k-m², johon osoitetaan lisäystä 108 k-m². Alueelle arvioidaan sijoittuvan noin 30-40 asukasta.

Ksylk § 282

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Paula Keskikastari 1.10.2013:

Kähärin 72. kaupunginosan korttelin 1 tontille 27 laadittu asemakaavanmuutosehdotus on päivätty 6.6.2013 ja sitä on 1.10.2013 lausuntojen johdosta muutettu ”Tikkumäki” (16/2012).

Nykytilanne

Nykyinen asemakaava on saanut lainvoiman 4.3.2006. Rakentamattomalle tontille on kaavassa osoitettu tiivistä, 2-kerroksista pientaloasutusta 1642 k-m² talousrakennukset mukaan lukien. Pientalojen 20 autopaikkaa tulee kaavan mukaan sijoittaa Satakunnantien varren kerrostalotontin maanalaiseen paikoitustilaan. Tonttien eriaikaisesta omistus- ja rakentamistilanteesta johtuen tämä ei ole toteutunut.

Kaavaprosessin vaiheet

Suunnittelualueen ja viereisen tikkutehtaan tontin omistaa Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy, Turku, joka on tehnyt aloitteen asemakaavan muuttamiselle 5.2.2012.

Kaavan muuttamista koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma on päivätty 18.10.2012. Aluksi tavoitteena oli toteuttaa yksi 4-kerroksinen asuinrakennus Tikkumäentien ja Tikkutehtaankujan kulmaukseen tontille 27 ja laajentaa tikkutehtaan tontin 28 uusia käyttömahdollisuuksia.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman pohjalta pyydettiin mielipiteitä 23.11.2012 mennessä. Mielipiteitä jätettiin runsaasti, 25 kappaletta. Niissä vastustettiin katujen kulmaukseen esitettyä 4-kerroksista rakentamista pääosin kaupunkikuvallisista ja näköalasyistä. Kaavan muutoksen tarvetta ei pidetty uskottavana eikä muutosta vähäisenä. Katsottiin myös, että muutos tuli aivan liian nopeasti, koska asuntoja ostettaessa mainittiin, että tontille tulee pientaloja. Jotkut kokivat asuntojensa arvon laskevan, jos esitetty kerrostalo toteutetaan aivan heidän asuntojen näköalojen eteen. Mielipiteissä korostettiin myös, että alkuperäistä tavoitetta rakentamisen mataluudesta ja väljyydestä ei pidä muuttaa. Joissakin mielipiteissä mainittiin myös alueella jo esiintyvät liikenne- ja autopaikkaongelmat. Osassa mielipiteistä myös ymmärrettiin kaavanmuutoksen tarve ja esitettiin uusia ehdotuksia rakentamistavalle.

Saadun palautteen perusteella tontin rakentamistapatavoitetta päätettiin muuttaa ottamalla mielipiteiden keskeiset painotukset huomioon. Samalla jätettiin tikkutehtaan tontti ulos kaavamuutosalueesta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi kaavaluonnoksen kokouksessaan 23.4.2013. Luonnoksessa alueelle esitettiin kolmen 2–3 -kerroksisen kerrostalon rakentamista alueelle.

Vuorovaikutus

Asemakaavanmuutosehdotus oli julkisesti nähtävillä ja lausunnoilla 10.6.–26.7.2013.

Nähtävilläoloaikana ehdotusta vastaan tehtiin kolme muistutusta. Kaksi niistä tuli länsipuolen omakotitonteilta ja yksi pohjoispuolen paritalotontilta.

Muistutusten mukaan muutos on todella merkittävä eikä vähäinen. 3-kerroksiset kerrostalot eivät sovellu omakotitalojen naapuriksi. Niistä on esteetön näkyvyys omakotitontin pihalle, mikä vie kaiken yksityisyyden ja laskee tontin arvoa. Esitetty rakentamistapa tuhoaa alueen ilmeen, eikä autopaikoituksesta syntynyt ongelma ole uskottava. Alkuperäisestä kaavasta on pidettävä kiinni. Alueelle sopivat hyvin puiset paritalot. Muistuttaja ihmettelee, miksi näitä korvataan suurella, synkällä ruskeatiilisellä kerrostalolla.

Vastaus: Nykykaavassa tontille on sallittu 1642 k-m² ja lisäystä on esitetty 108 k-m². Muutos aikaisempaan on vähäinen. Uudet rakennukset sijoittuvat yhtä etäälle rajasta ja niiden päädyt ovat omakotiasutuksen suuntaan kuten nykykaavassakin. Tikkumäen tonttien eriaikaisesta omistus- ja rakentamistilanteesta johtuen ei nykykaavan mukaisten pientalojen autopaikkoja ole ennakkoon rakennettu Satakunnantien varren kerrostalotontille. Tämän järjestelyn toteuttaminen pilaisi nyt kerrostalojen valmiita pihaympäristöjä ja olisi epätaloudellista.

Muistutuksia on tarkemmin referoitu kaavaselostuksessa, jossa niihin on myös annettu yksityiskohtainen vastaus. Muistutukset eivät anna aihetta asemakaavanmuutosehdotuksen tarkistuksiin.

Ehdotuksesta saatiin 7 lausuntoa. Lausuntojen sisältö ja vastineet on kirjattu kaavaselostukseen.

Kiinteistöliikelaitoksen lausunnon perusteella kaavakartan A-1-alueen kaavamääräyksiin lisättiin seuraava lause: ”Tikkumäentieltä voidaan tontille ohjata ajoa vain huoltoa, pelastustoimia ja vieraspysäköintiä varten.”

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen lausunnon johdosta täydennettiin kaavaselostuksen kohtia 3.3 Ympäristön häiriötekijät ja 5.4 Asemakaavan vaikutukset, erillisselvitykset.

Lausuntojen perusteella tehtyjen muutosten ja tarkennusten perusteella ei ole tarpeen asettaa asemakaavanmuutosta uudelleen julkisesti nähtäville.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavanmuutoksella täydennetään Satakunnantien varrella sijaitsevaa Tikkumäen asuntoaluetta uusilla asunnoilla ja puretaan nykykaavan edellyttämä autopaikoituksen yhteisjärjestely asuinkerrostaloyhtiö Tikkutehtaankuja 2:n kanssa.

Asemakaavanmuutos kohdistuu suojellun tikkutehtaan luoteispuoliseen tonttiin, joka on nykyisin rakennustyömaan ulkovarastointialueena. Rakentamattomalle tontille on osoitettu kolme uutta asuinkerrostaloa. Tikkumäentien varrelle sijoittuu 2-kerroksinen rakennus. Tämän lisäksi tontille saa rakentaa kaksi 3-kerroksista asuinkerrostaloa. Rakennuksissa on tarkoitus käyttää samoja materiaaleja, kattomuotoja ja värityksiä kuin jo toteutetuissa Tikkumäen alueen uusissa rakennuksissa. Rakentamistehokkuus on e = 0,5.

Rakennusoikeus kasvaa kaavamuutoksessa 108 k-m² (6 %) ja rakennustyypin muuttumisesta johtuen asuntokoko tulee olemaan pienempi kuin voimassa olevassa paritalokaavassa.

Autopaikat sijoitetaan pääosin oman tontin maanalaiseen tilaan, johon sijoitetaan myös tikkutehtaan uuden käytön edellyttämiä autopaikkoja. Ajo maanalaiseen pysäköintiin tapahtuu Tikkutehtaankujalta.

Ennen rakentamista maaperä puhdistetaan aikaisemman teollisuuskäytön takia. Aivan tontin lounaisrajalla olevat Terijoen salavat pyritään säilyttämään. Pysäköintitilan kannen alasta vähintään puolet tulee istuttaa. Tikkumäentien ja Tikkutehtaankujan kulmaukseen istutetaan puustoa katutilaa rajaamaan.

Selostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §, 65 §, 66 § ja 82 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus

Liite 2Tilastolomake

Liite 3Kartta

Oheismateriaali 1Tikkumäentie 6 muistutus 12.6.2013

Oheismateriaali 2Tikkumäentie 4 muistutus 13.6.2013

Oheismateriaali 3Ruiskutehtaankuja 2 muistutus 25.7.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä 6.6.2013 päivätyn ja 1.10.2013 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Tikkumäki”.

Samalla kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää periä asemakaavanmuutoksen hakijalta Rak.tsto Asuntomestarit Oy:ltä kaavan laatimisesta ja käsittelystä aiheutuneina kustannuksina:

 

-asemakaavakarttojen laatimiskuluja5 000 euroa
-kuulutuskuluja 500 euroa
   
 Yhteensä5 500 euroa

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Ruohosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi päätettiin pitää katselmus kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.


Liitteet:

Ksylk § 282
Liite 1:Selostus
Liite 2:Tilastolomake
Liite 3:Kartta