Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta28015.10.20136

8653-2010 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus sekä tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus "Välikatu", VII kaupunginosa (os. Puistokatu) (26/2010) (Ks)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on tiivistää ja eheyttää kaupunkirakennetta. Uusi asemakaava mahdollistaa uuden asuinkerrostalon rakentamisen Ruusukorttelinpolun varteen sekä uuden toimistorakennuksen rakentamisen Puistokadun varteen. Muutosalueella sijaitsevat vanhat puutalot sekä pääpaloasema suojellaan.

Ksylk § 280

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström 2.10.2013:

VII kaupunginosan korttelin 34 tonteille 5 ja 6, Puistokadun (osa), Koulukadun (osa) sekä Ruusukorttelinpolun katualueille on laadittu 1.3.2013 päivätty ja 10.9.2013 lausuntojen johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Välikatu” (26/2010).

Asemakaavan kuvaus

Tontti 5

Asemakaavan muutoksella laajennetaan tonttialuetta Puistokadun suuntaan. Muutoksella mahdollistetaan Hätäkeskuksen hälytyssalin laajentamista ja uuden toimistorakennuksen rakentamista Puistokadun varteen. Uudisrakennukselle muodostetaan oma tontti asemakaavanmuutoksen yhteydessä.

Uudella rakennuksella halutaan tiivistää ja eheyttää kaupunkirakennetta jatkamalla kaupunkikerrostalojen vyöhykettä Puistokadun puoleisessa katulinjassa. Tontilla sijaitseva pääpaloasema suojellaan.

Tontti 6

Asemakaavan muutoksella mahdollistetaan pääosin tyhjillään olevan tontin pohjoisosan täydennysrakentaminen. Tontin pohjoisosan täydennysrakentamisella kaupunkitila eheytyy ja korttelista tulee yhtenäisempi. Tontilla sijaitsevat vanhat puutalot säilytetään. Tonttia laajennetaan Puistokadun suuntaan niin, että osittain katualueella oleva puutalo on jatkossa kokonaan tontilla.

Tontti 6:n omistaja Kiinteistö Oy Burger-Talot on konsulttityönä laatinut tontinkäyttösuunnitelman, jonka pohjalta asemakaavanmuutosehdotus on laadittu. Uudisrakennus noudattaa Ruusukorttelin mittakaavaa. L-mallinen rakennusmassa on viisikerroksinen, alakerran julkisivussa on osittain sisäänvedetty arkadikäytävä. Autopaikat on sijoitettu maan alle.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutos on käynnistynyt kaupungin aloitteesta. Vireilletuloilmoitus sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on lähetetty 4.10.2010 ympäristön asukkaille ja muille osallisille.

Asemakaavatoimisto on 1.4.2011 laatinut 3 eri vaihtoehtoa asemakaavanmuutoksen pohjaksi ja esitti ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle, että asemakaavaehdotusta valmistellaan vaihtoehto 1:n pohjalta. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti kokouksessaan 31.5.2011 palauttaa luonnoksen uudelleen valmisteltavaksi (YKL § 266). Laadittavan asemakaavanmuutoksen pohjaksi lautakunta toivoi luonnosta, joka säilyttäisi tontilla 6 olevat puutalot ja mahdollistaisi tontin tehokasta käyttöä uudisrakentamiselle.

Asemakaavatoimisto laati ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksen mukaisesti neljännen vaihtoehdon, VE 4, päiväys 12.1.2012. Turun ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 28.2.2012 hyväksynyt 12.1.2012 päivätyn luonnoksen VE 4 (§ 71) ehdotuksen valmistelun pohjaksi.

Asemakaavatoimisto on pyytänyt ennakkolausuntoja/kannanottoja Museokeskukselta, suunnittelutoimistolta (liikenne), Kiinteistöliikelaitokselta, Kiint. Oy Burger-Taloilta sekä Hätäkeskukselta.

Lausuntojen perusteella tehdyt muutokset

1.3.2013 päivätystä ehdotuksesta pyydettiin lausunnot Kiinteistöliikelaitokselta, Ympäristötoimialan rakennusvalvonnalta, kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksiköltä ja ympäristönsuojelulta, Vesiliikelaitokselta, Turku Energia Sähköverkot Oy:ltä, Turun Seudun Kaukolämpö Oy:ltä, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta (riskienhallinnan palvelualue), Museokeskukselta ja Hätäkeskukselta.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta saatujen lausuntojen perusteella ehdotusta on vähäisissä määrin muutettu ja täydennetty 10.9.2013.

Rakennusvalvonnan lausunnon mukaisesti dB- ja ik-merkinnät sekä maa-merkinnän rajausta on tarkennettu ja pieniä muutoksia on tehty Y-2 alueen kaavamääräyksiin.

Kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikön ehdotuksesta pieniä tarkennuksia on tehty suojeltujen rakennusten kaavamääräyksiin (ääneneristys).

Suojelumääräykset on muotoiltu uudelleen Museokeskuksen esityksen mukaisesti.

Pelastuslaitoksen esityksen mukaisesti hälytysajoneuvojen asettamat vaatimukset on lisätty kaavamääräyksiin.  

Asemakaavanmuutosta ”Välikatu” koskevat ennakkolausunnot, lausunnot ja kaupunkisuunnittelun kaavoituksen vastineet niihin on esitetty yksityiskohtaisesti asemakaavaselostuksessa.

Seuraava vaihe

Asemakaavanmuutosehdotus on seuraavaksi tarkoitus laittaa julkisesti nähtäville.

Sovelletut lainkohdat:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus

Liite 2Tilastolomake

Liite 3Kartta

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 1.3.2013 päivätty ja 10.9.2013 muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Välikatu” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos VII-34.-11-13.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Sandelinin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi päätettiin pitää katselmus kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.

Kaavoitusarkkitehti Thomas Hagström esitteli asiaa kokouksen alussa.


Liitteet:

Ksylk § 280
Liite 1:Selostus
Liite 2:Tilastolomake
Liite 3:Kartta