Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta26224.09.20133

7289-2013 (615, 021)

Poikkeamispäätös; Moikoinen, Kaukselankatu, talousrakennus (autosuoja ja varasto) (P 2013-769) (Ks)

Tiivistelmä:

Poikkeamisessa on kyse talousrakennuksen rakentamisesta asemakaavassa osoitetun rakennusalan ulkopuolelle. Poikkeamisen myöntäminen on naapurin vastustuksesta huolimatta tarkoituksenmukaista, koska autosuojalle ei ole osoitettavissa tontilta selkeästi nykyistä parempaa paikkaa.

Ksylk § 262

Hallintopalvelut, lakimiesharjoittelija Johannes Koskenniemi 21.8.2013:

Hakija

Pakarinen Tero ja Anni

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Moikoisten kaupunginosan (51) korttelin 33 tontti 9, pinta-ala 610 m2, osoite: Kaukselankatu 19.

Rakennushanke

- talousrakennus (autosuoja ja pyörävarasto) yht. 22 m2, luvatta tehty.

Kaavoitustilanne

Asemakaava 6/1979 (23.10.1980), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys AO: Omakotirakennusten ja muiden enintään kahden perheen talojen korttelialue.

Poikkeukset (MRL 58 §)

- Talousrakennus rakennetaan kokonaan rakennusalan ulkopuolelle.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Rakennuspaikan naapurikiinteistöille on annettu viran puolesta mahdollisuus muistutuksen jättämiseen. Naapurikiinteistön (tontti 8) haltijat vastustavat poikkeuksen myöntämistä. Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuslautakunta myönsi 12.8.2010 § 369 hankkeelle rakennusluvan, mutta Turun hallinto-oikeus kumosi päätöksen 23.6.2011 antamallaan tuomiolla. Korkein hallinto-oikeus pysytti hallinto-oikeuden päätöksen 15.2.2013.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan talousrakennuksen rakentamista rakennusalan ulkopuolelle ei voida myöntää vähäisenä poikkeuksena rakennusluvan yhteydessä. Näin ollen rakennusluvan myöntäminen vaatii poikkeamispäätöksen.

MRL 171 §:n mukaiset poikkeamisen oikeudelliset edellytykset ovat olemassa, koska rakennushanke ei haittaa kaavoitusta, kaavan toteuttamista tai alueen käytön muuta järjestämistä, eikä se vaikeuta luonnon tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Kyse on siitä, onko poikkeamisen myöntäminen tarkoituksenmukaista.

Rakennuspaikan naapurit (tontti 8) vastustavat poikkeamisen myöntämistä. Muistutuksen mukaan talousrakennus tekee naapurin oman rakennuksen kunnostamisen ja huoltamisen mahdottomaksi. Rakennukselle aiheutuu muistutuksen mukaan kosteusvaurioita siitä, että talousrakennus on kiinni vuokralaisten rakennuksessa. Samoin melu kantautuu tontin 8 rakennukseen.

Muistutuksen tehneet naapurit ovat 4.5.1993 antaneet kirjallisen suostumuksensa rakennusluvan hakemiseen autokatokselle. Suostumuksen mukaan tontin haltijat eivät tule moittimaan autokatoksen rakennusluvan hakua. Poikkeamishakemuksen mukaan autokatos on rakennettu 1980-luvun lopulla, joten tontin 8 haltijoiden voidaan katsoa suostuneen siihen, miten autokatos on toteutettu.

Annetusta suostumuksesta huolimatta naapureilla on oikeus muistutuksen jättämiseen. Suostumus voidaan kuitenkin ottaa huomioon arvioitaessa poikkeamisen edellytyksiä. Poikkeamisen myöntäminen ei sinänsä MRL 172 §:n mukaan edellytä naapureiden suostumusta, mutta naapureiden suhtautuminen voidaan ottaa huomioon tarkoituksenmukaisuusharkinnassa.

Myös tontin 32-5 omistajat jättivät muistutuksen hakemuksesta. Heillä ei ollut huomautettavaa poikkeamishakemuksesta vaan muistutuksessa kiinnitettiin huomiota tontin korkeusasemaan.

Tontin 33-9 muodosta johtuen autokatoksen ja varaston sijoittamiseen tontille ei ole yksinkertaista ratkaisua. Asuinrakennus on sijoitettu rakennusalalle sillä tavoin, ettei autokatosta voida rakentaa sen etelä- tai pohjoispuolella rakennusalalle. Rakennusalaa jää vain tontin länsiosaan, jonne ei ole tarkoituksenmukaista sijoittaa autosuojaa, kun otetaan huomioon tontin korkeuserot. Länsiosaan sijoitetun autosuojan kulkuväylä veisi suuren osan tontin pinta-alasta. Tontille on kuitenkin asemakaavassa osoitettu 40 k-m2 rakennusoikeutta autosuoja-, askartelu-, sauna-, varasto- yms. tiloihin. Koska autosuojalle ei ole selkeästi parempaa paikkaa osoitettavissa tontilta, on tarkoituksenmukaista myöntää poikkeaminen autosuojan rakentamiseksi siihen, missä se on ollut jo noin kahdenkymmenen vuoden ajan, varsinkin kun otetaan huomioon, että naapurit ovat vuonna 1993 suostuneet tähän ratkaisuun.

Rakentamisen yksityiskohdat ratkaistaan rakennuslupavaiheessa. Tällöin tulee pyrkiä minimoimaan tontin 51-33-8 rakennuksille aiheutuva haitta.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §.

Liite 1Asemapiirros 10.6.2013

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurien muistutus 16.8.2013

Oheismateriaali 3Naapurien muistutus 12.8.2013

Oheismateriaali 4Hakijan vastine 21.8.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää seuraavalla ehdolla hyväksyä hakemuksen ja 10.6.2013 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

Ehto:

- Rakennusluvassa tulee pyrkiä minimoimaan tontin 51-33-8 rakennuksille aiheutuva haitta.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 800 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 50 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl), yhteensä 1000 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaisuuspäivästä lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä ehdotuksesta. Päätökseen lisättiin hakijoiden nimet.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.

Jakelu

kuulJulkipano
tiedPirjo Storm ja Jari Roth
aoTero ja Anni Pakarinen
tiedUlla Lassila ja Simo Partanen
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedRakennuslautakunta
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
tpvKoskentaka Liisa
tiedLaiho Marja


Liitteet:

Ksylk § 262
Liite 1:Asemapiirros 10.6.2013