Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta25510.09.20135

7754-2012 (230)

Kemikaalien markkinavalvonnan siirtyminen Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) (Ys)

Tiivistelmä:

Uuden kemikaalilain tultua voimaan 1.9.2013 kuntien kemikaalivalvontaviranomaisen tehtävät lakkaavat.

Ksylk § 255

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Jaana Gustafsson 3.9.2013:

Uudistettu kemikaalilaki astui voimaan 1.9.2013. Kuntien kannalta olennaisin muutos laissa on kemikaalien markkinavalvonnan keskittäminen Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes). Lain tultua voimaan kunnilla ei enää ole velvollisuutta eikä toimivaltaa valvoa kemikaalilain ja sen soveltamisalaan kuuluvien EU-asetusten noudattamista siltä osin kuin on kyse nykyisin kunnan kemikaalivalvontaviranomaiselle säädetystä markkinavalvonnasta.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on elokuussa 2012 antamassaan lausunnossa kannattanut markkinavalvonnan keskittämistä, sillä aiemman lain mukainen hajautettu järjestelmä monine viranomaistahoineen oli kaikkien toimijoiden kannalta hankala.

Kemikaalilakiin on aiempaa täsmällisemmin kirjattu kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tehtävä valvoa kemikaalilain ja sen nojalla annettujen säädösten noudattamista sekö EU:n biosidiasetuksen, pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annetun asetuksen ja REACH-asetuksen tiettyjä kohtia. Valvonta on ns. olosuhdevalvontaa eli kohdistuu toiminnan harjoittajien velvoitteeseen huolehtia ympäristöhaittojen ehkäisemisestä ja torjumisesta kemikaalien käytössä ja varastoinnissa.

Oheismateriaali 1Ilmoitus kemikaalien markkinavalvonnan siirtymisestä kunnilta Tukesille

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.