Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta22520.08.20134

2986-2013 (615)

Poikkeamispäätös; Kakskerta, Brinkhall, Brinkhallin pajatie 38, uuden lomarakennuksen rakentaminen (P 2013-302) (Ks)

Tiivistelmä:

Rakennuspaikka sijaitsee Kakskerran saaren pohjoisosassa. Sillä sijaitseva vanha vapaa-ajan asunto puretaan uudisrakentamisen yhteydessä. Naapuritilan omistaja vastustaa poikkeamisen myöntämistä, koska rakennuspaikka ei ole kelvollinen eikä hankkeessa ole huomioitu ympäristöä riittävästi. Poikkeamista ehdotetaan myönnettäväksi ehdollisena, jotta uudisrakennus soveltuisi mahdollisimman hyvin ympäristöön.

Ksylk § 225

Hallintopalvelut, ympäristölakimies Nina Mattila 6.8.2013:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Brinkhallin kylän (407) Vierilä I -niminen tila R:no 1:213.

Osoite: Brinkhallin pajatie 38.

Hakija

Petteri Blomberg.

Rakennushanke

- Uuden lomarakennuksen rakentaminen, kerrosala 70 m2, I kerros.

Kaavoitustilanne

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (YM 23.8.2004), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue. Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös haja-asutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen sekä jokamiehen oikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Satava-Kakskerta osayleiskaava (Kv 4.11.1985), jossa rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys RA-1: Loma-asuntoalue.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen ranta-alueelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

- Rakennuspaikan koko alle 2000 m2 (1800 m2) (MRL 116 §).

- Rakennuspaikka sijaitsee rakennuskieltoalueella (MRL 38 §).

- Rakennuksen etäisyys keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta on alle 50 metriä (n. 20 m) (RJ 19 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Kiinteistön naapureille on annettu viran puolesta mahdollisuus muistutuksen tekemiseen. Hakemuksesta on jätetty yksi muistutus.

Hakija on antanut muistutuksen johdosta vastineen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Museokeskus (purku): ei huomautettavaa.

Päätöksen perustelut

Hakemuksen kohteena oleva vuonna 1957 rekisteröity Vierilä I -niminen tila sijaitsee rantavyöhykkeellä Brinkalan kylässä vastapäätä Mäntysaarta. Poikkeamisessa on kyse uuden kerrosalaltaan 70 m2 suuruisen lomarakennuksen rakentamisesta. Rakentamisen yhteydessä tilalta puretaan vanha n. 21 k-m2 vapaa-ajan asunto (853-407-1-213-1). Olemassa olevan vapaa-ajan asunnon rakennuslupakuvia ei löytynyt rakennusvalvonnan arkistosta. Rakennusrekisterin tietojen mukaan rakennus on valmistunut vuonna 1956. Tilalla sijaitsee tällä hetkellä myös pihavarasto (n. 6 m2), joka säilytetään. Jätevedet käsitellään liittymällä Kakskerta-Satavan vesiosuuskunnan jätevesiviemäriin.

Naapurikiinteistön (853-407-1-214) omistaja on jättänyt rakennushanketta koskien muistutuksen, jossa hän ilmoittaa vastustavansa poikkeusluvan myöntämistä, koska rakennuspaikka ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain 116.2 § mukaisia rakennuspaikalle asetettuja vaatimuksia, sijaitsee rakennuskieltoalueella ja liian lähellä rantaviivaa. Muistutuksen mukaan hakijan tilalla ei ole myöskään paikkaa talousrakennukselle eikä osuuskunnan viemäriä ja uudisrakennuksen terassi on suunniteltu liian lähelle naapurin rajaa. Muistutuksen mukaan hankkeessa ei ole huomioitu luontoa eikä rakennuksen soveltumista ympäristöönsä.

Hakija on antanut muistutuksen johdosta vastineen, jossa todetaan, että olemassa oleva rakennus on huonokuntoinen ja uusi lomarakennus vastaisi nykyisiä terveellisyyden ja turvallisuuden vaatimuksia. Rakennuspaikkaa on vastineen mukaan pidettävä kelvollisena, koska sillä sijaitsee jo rakennus. Lisäksi hakija ilmoittaa, että hakijan omistamasta naapuritilasta (853-407-1-369) voidaan tarvittaessa lohkoa 200 m2 osa. Vastineen mukaan hakija on jo Kakskerta-Satava vesiosuuskunnan jäsen ja tilan viemäriliittymä voidaan yhdistää naapuritilan rajalla olevaan paineviemäriputkeen. Hakija toteaa, että tilalla on jo talousrakennus (pihavarasto) ja terassi on suunniteltu riittävän kauas (seitsemän metrin päähän) naapurin rajasta. Vastineen mukaan vanha purettava mökki on kalliossa kiinni ja kärsii kosteuskuormituksesta ja uuden rakennuksen paikka on suunniteltu siten, että pintavesiongelma vähenee ja rakennus sopeutuu paremmin ympäröivään kalliomaisemaan. Hakijan mukaan ympäröivä luonto on otettu huomioon myös rakennuspaikan tiesuunnittelussa.

Hakemuksen mukaisia poikkeuksia ehdotetaan myönnettäväksi, koska kyseessä on korvaava rakentaminen vanhalle lomarakennuspaikalle. Hanke ei muuta olemassa olevaa maankäyttöä eikä lisää lomarakennuspaikkojen määrää. Asian valmistelija on tehnyt paikalla käynnin 26.7 valokuvien ottamiseksi rakennuspaikasta. Valokuvat ovat päätösehdotuksen oheismateriaalina. Koska kyseinen rakennuspaikka sijaitsee jyrkässä rinteessä, poikkeamista ehdotetaan puollettavaksi ehdollisena, jotta uudisrakennus soveltuisi mahdollisimman hyvin ympäristöön. Hakija on ilmoittanut hyväksyvänsä ehdot.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukainen poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 172 §).

Liite 1Asemapiirros 7.3.2013

Oheismateriaali 1Poikkeamishakemus, Blomberg Petteri, sijaintikartta

Oheismateriaali 2Naapurin muistutus 19.7.2013

Oheismateriaali 3Hakijan vastine 2.8.2013

Oheismateriaali 4Valokuvia rakennuspaikasta (3 kpl, 26.7.2013)

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 7.3.2013 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

- Rakennusluvan käsittelyn yhteydessä tulee saada kaupunkikuvaneuvottelukunnan lausunto uudisrakennuksen sopivuudesta ympäristöön.

- Rakentamisen jatkosuunnittelussa tulee rakennussuunnittelijan olla pätevyysluokkaa A.

- Rakennuksen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että sokkeli ei muodostu kohtuuttoman korkeaksi.  

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 800 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 50 euroa/kuultava kiinteistö (3 kpl), yhteensä 950 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaisuuspäivästä lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Koiviston kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lisäksi lautakunta päätti pitää asiassa katselmuksen ennen seuraavaa kokousta ja tutustua samalla myös Harjattulan asemakaava-alueeseen.


Liitteet:

Ksylk § 225
Liite 1:Asemapiirros 7.3.2013