Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta22013.08.201319

11519-2008 (244)

Vastineen antaminen korkeimmalle hallinto-oikeudelle/Huleveden johtamista koskeva valitusasia (Ys)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 220

Toimialan hallinto, hallintojohtaja Harri Lehtinen 12.8.2013:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 29.5.2012 § 250 tehnyt seuraavanlaisen päätöksen:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti hylätä Suzan Mohammadin vaatimuksen siitä, että kiinteistöä Räntämäki-52-6 palveleva, jo olemassa oleva sadevesiviemäri saadaan liittää tonteilla Räntämäki-52-2 ja 3 olevaan sadevesiviemäriin ja siihen liittyvään sadevesikaivoon.

Samalla ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti Heikki Virran, Anja Virran, Markku Virran ja Liisa Haaparannan vaatimuksesta velvoittaa Suzan Mohammadin lopettamaan hulevesien johtamisen tontilta Räntämäki-52-6 tonttien Räntämäki-52-2 ja 3 alueella sijaitsevaan sadevesiviemäriin ja -kaivoon tulppaamalla sadevesiviemäri tontin Räntämäki-52-6 alueella tai muulla vastaavalla tavalla estämään huleveden kulkeutumisen mainittuun sadevesiviemäriin ja -kaivoon tontin Räntämäki-52-6 alueelta. Toimenpide on suoritettava 30.9.2012 mennessä uhalla, että tonttien Räntämäki-52-2 ja 3 omistajat saavat teettää työn tontin Räntämäki-52-6 omistajan kustannuksella.

Lisäksi ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti velvoittaa Suzan Mohammadin johtamaan tontin Räntämäki-52-6 hulevedet kaupungin hulevesiverkkoon vuonna 2000 hyväksytyn suunnitelman tai vaihtoehtoisesti uuden hyväksyttävän suunnitelman mukaisesti ellei hänelle voida erillisestä hakemuksesta myöntää vapautusta hulevesiverkkoon liittymisvelvollisuudesta. Toimenpide on suoritettava 1.5.2013 mennessä.

Perustelut:

Hulevesien johtaminen tontilta Räntämäki-52-6 on mahdollista ilman kohtuuttomia kustannuksia, eivätkä tonttien Räntämäki-52-2 ja 3 omistajat ole antaneet suostumustaan veden johtamiseen tonttiensa kautta.

Kiinteistöllä Räntämäki-52-6 on velvollisuus liittyä alueelle rakennettuun hulevesiverkkoon, mikäli tontille ei myönnetä vapautusta liittymisvelvollisuudesta.

Lainkohdat:

Vesilaki 6 luku 9 § 3 mom. ja 12 § 2 mom. sekä 20 luku 2 § 1 mom. ja 7 § 1 mom.  (19.5.1961/264 muutoksineen)

Vesilaki 19 luku 3 § (27.5.2011/587)

Vesihuoltolaki 10 ja 11 §

Susan Mohammadin haettua muutosta lautakunnan päätökseen on Vaasan hallinto-oikeus 23.4.2013 antamallaan päätöksellä kumonnut lautakunnan päätöksen ja myöntänyt Susan Mohammadille päätöksessä mainituin ehdoin oikeuden johtaa kiinteistöltä Räntämäki-52-6 tulevat hulevedet kiinteistöjen Räntämäki-52-2 ja 3 kautta kaupungin sadevesiviemäriin johtavaan putkeen. Samalla Mohammad on velvoitettu osallistumaan hulevesiviemärin käyttö- ja kunnossapitokustannuksiin.

Anja Virta, Heikki Virta, Markku Virta ja Liisa Haaparanta ovat valittaneet päätöksestä korkeimmalle hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt asiasta ympäristö- ja kaavoituslautakunnan vastinetta 16.8.2013 mennessä. Koska ympäristö- ja kaavoituslautakunta on lakkautettu, vastineen antaa kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta, jolle ympäristö- ja kaavoituslautakunnan tehtävät ovat siirtyneet.

Ehdotus annettavaksi vastineeksi

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta ilmoittaa vastineenaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Asiaa ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa käsiteltäessä oli esittelijän tekemä alkuperäinen päätösehdotus lopputulokseltaan samansisältöinen kuin Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisu. Ympäristönsuojelutoimiston valmistelema päätösehdotus perustui siihen, että jo rakennetun hulevesiviemärin pitäminen paikallaan ei aiheuta kohtuutonta haittaa kiinteistöille, joiden alueen kautta tontin hulevedet johdetaan.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta päätti kuitenkin äänestyksen jälkeen äänin 6-5 velvoittaa ympäristönsuojelutoimiston valmistelemaan asian siten, että hulevesiputki tulee siirtää vuonna 2000 hyväksytyn suunnitelman mukaiseen paikkaan.

Asia valmisteltiin uudelleen lautakunnan tahdon mukaisesti ja myös esittelijä muutti ehdotuksensa lautakunnan enemmistön tahdon mukaiseksi. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi uuden muutetun päätösehdotuksen äänin 7-3 vähemmistön ollessa aikaisemman päätösehdotuksen kannalla.

Lautakunnan päätös perustui siihen, että naapurikiinteistöjen omistajat eivät olleet antaneet suostumustaan hulevesiviemärin sijoittamiseen ja siihen, että hulevesiviemärin johtaminen tontilta on mahdollista myös muuta kautta ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Vaasan hallinto-oikeus on tulkinnut asiaa toisin ja päätynyt ratkaisussaan samaan lopputulokseen kuin ympäristönsuojelutoimiston alkuperäinen ehdotus.

Muutoksenhakijat vaativat, että hallinto-oikeuden päätös kumotaan ja lautakunnan päätös saatetaan voimaan.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hyväksyä, Vaasan hallinto-oikeuden päätös kumota ja lautakunnan päätös saattaa voimaan.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen puh. (02) 262 4289, fax (02) 262 4915, postiosoite PL 355, 20101 Turku, sähköposti harri.lehtinen@turku.fi.

Oheismateriaali 1Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätös 29.5.2013 § 250

Oheismateriaali 2Vaasan hallinto-oikeuden päätös 23.4.2013

Oheismateriaali 3Valituskirjelmä 21.5.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen vastineen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Helesvirta, Hellstén, Muurinen, Ruohonen ja Röberg.

Sundqvistin Mastomäen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Koivisto, Sandelin ja Säteri.

Sundqvistin muutosehdotus

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että Vaasan hallinto-oikeuden päätös tulee pysyttää voimassa.

 

Jakelu

vstnKorkein hallinto-oikeus