Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta21213.08.201311

8359-2012 (615, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle/ Asunto-osakeyhtiö Puolala (Hal)

Tiivistelmä:

Asunto-osakeyhtiö Puolalalle on myönnetty poikkeus rakentaa uudisrakennus siten, että muun muassa asemakaavassa osoitetut kerrosluku ja rakennusala ylitetään. Naapurikiinteistön toinen omistaja on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt asiassa lautakunnan lausuntoa.

Ksylk § 212

Toimialan hallinto, ympäristölakimies Leena Salmelainen 5.8.2013:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 18.6.2013 § 188 hyväksynyt ehdollisena Asunto-osakeyhtiö Puolalan poikkeamishakemuksen asuinrakennuksen (kerrostalo) ja 2-kerroksisen pysäköintihallin rakentamiseksi kaupunginosan 6, korttelin 18 tontille 10, osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 10 b.

Naapurikiinteistön toinen omistaja (Asunto Oy Kauppiaskatu 20) on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiasta 19.8.2013 mennessä.

Ympäristötoimialan hallintopalvelut esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Poikkeamisharkinnassa on arvioitu kerrosluvun ylityksen vaikutusta voimassa olevaan asemakaavaan ja sen toteuttamismahdollisuuksiin. Poikkeamispäätöksen mukainen, asemakaavasta poikkeava uudisrakennuksen kerrosluku johtaa Läntisen Pitkäkadun puoleisella julkisivulla korkeudeltaan yhtenäiseen kattolinjaan tonttien 10 ja 11 rakennusten osalta. Tällainen yhtenäinen kattolinja on arvioitu poikkeamisharkinnassa kaupunkikuvallisesti paremmaksi kuin jos tontille 10 rakennettava uudisrakennus toteutettaisiin asemakaavan mukaisesti tontilla 11 sijaitsevaa rakennusta matalampana.

Rakennushankkeesta on vireillä myös rakennuslupahakemus, jonka liitteeksi on toimitettu tarkemmat suunnitelmat hankkeesta. Rakennuslupahakemuksen julkisivupiirustuksesta (luoteeseen, koilliseen) ARK 005-002 ilmenee kattomuoto ja kiistanalainen katon kohta kiinteistöjen 10 ja 11 rajalla. Poikkeamispäätöksellä ei hyväksytä tiettyä rakentamistapaa kohteeseen vaan suunnitelmien yksityiskohdat ratkaistaan rakennusluvassa. Lumen mahdollisella kertymisellä kiinteistöjen väliselle katon alueelle ei siten ole poikkeamisharkinnassa merkitystä.

Uudisrakennuksen parvekkeet ylittävät rakennusalan rajan n. 1,3 metriä 27 metrin matkalla. Määrä on niin vähäinen, ettei asialla ole suurta merkitystä tontin 11 valoisuudelle tai huoneistojen näkymille.

Poikkeamispäätös on tehty ehdollisena. Päätösharkinnassa on arvioitu, että mainittujen ehtojen täyttyessä poikkeamiselle on esitetty erityisiä syitä ja poikkeus voidaan myöntää. Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin lautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Leena Salmelainen, puh. (02) 262 4216, s-posti leena.salmelainen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 17.7.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus