Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta20813.08.20137

9580-2009 (667, 235, 021)

Aluehallintoviraston päätös Turun sataman hakemuksesta Pansion roro-laiturin rakentamiseksi, sataman edustan ruoppaukseksi, ruoppausmassojen läjittämiseksi sekä pilaantuneiden ruoppausmassojen hyödyntämiseksi satamarakenteissa

Tiivistelmä: -

Ksylk § 208

Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki 1.8.2013

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut 28.6.2013 Turun sataman hakemuksesta. Hakemus koski Pansion satamaan rakennettavan roro-laiturin rakentamista. Rakentaminen edellyttää ruoppaus- ja täyttötöitä satama-alueella ja laituriin johtavalla laivaväylällä.

Hakemus

Laiturin rakentamisen ja laituriin johtavan väylän ruoppaustöiden vuoksi on poistettava arviolta noin 350 000 m3 savea. Ruopattavan alueen pinta keskimäärin noin 30 cm:n syvyydelle kuoritaan pois. Tämän massan tilavuudeksi on arvioitu 16 500 m3.

Pintakerroksen kuorinnan jälkeen ruopataan savea laiturin ja väylän rakentamisen edellyttämälle tasolle. Väylä ruopataan tasoon -10,0 m. Pintakerroksen alta ruopattavien massojen arvioitu kokonaistilavuus on 330 000 m3.

Ruoppausalueen pinnalta kuoritut massat sijoitetaan laiturirakenteen sisäpuolelle jäävään syvänteeseen, jonka kokonaistilavuus on 26 600 m3. Syvänteen pohjalle läjitetään pilaantuneet ruoppausmassat, jonka jälkeen allas täytetään mahdollisesti pilaantuneilla massoilla. Tämän jälkeen päälle on tarkoitus läjittää noin 2m:n paksuinen kerros puhdasta savea. Massat stabiloidaan altaaseen pilaristabiloinnilla.

Laiturialue eristetään läjitystyön ajaksi silttiverhoseinällä, jossa on aukot proomukuljetuksia varten. Aukot varustetaan tekniikalla, joka estää samentunee veden virtauksen pois alueelta.

Yli 30 cm:n syvyydeltä ruopattavat massat läjitetään Rajakarin meriläjitysalueelle. Syvältä ruopattavia puhtaita savia käytetään Rajakarin läjitysalueen viimeistelyyn alueilla, joihin ei enää jatkossa läjitetä.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunto

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta antoi hakemuksen johdosta lausunnon 17.5.2011 (§ 171) ja toennut hakemuksesta seuraavaa:

Päätös

Aluehallintovirasto on myöntänyt Turun Satamalle vesilain mukaisen luvan satama-alueella vesialueen täyttöön, roro-laiturin rakentamiseen, laiturialueen ja laituriin johtavan väylän ruoppaamiseen hakemuksen mukaisesti sekä ruoppausmassojen läjittämiseen Rajakarin läjitysalueelle.

Lisäksi AVI on myöntänyt satamalle ympäristöluvan läjittää pilaantuneita ruoppausmassoja laiturirakenteen sisälle jäävään syvänteeseen.

Molempien lupien osalta on annettu töiden suorittamista ja niiden seurantaa koskevia lupamääräyksiä, jotka ilmenevät yksityiskohtaisesti oheismateriaalina olevasta päätöksestä. Hakemuksesta poiketen AVI on mm. edellyttänyt, että pintasedimentin ruoppauksessa pilaantuneimmaksi todettu alue on kuorittava vähintään 60 cm:n syvyyteen asti ja läjitettävä laiturialueen syvänteeseen. Muulla alueella riittävä syvyys on 30 cm. Mereen läjityskelvottomiksi arvioitujen massojen ruoppaamiseen on käytettävä suljettavaa ja tiivistä kauhaa. Lisäksi sataman on maksettava Varsinais-Suomen ELY-keskukselle 6 000 €:n suuruinen kalatalousmaksu.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunnossa antamat asiat on huomioitu päätöksessä ja sen lupamääräyksissä.

Oheismateriaali 1Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 149/2013/2

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsee aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.