Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta20018.06.201321

8017-2012 (615, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle poikkeamishakemusta koskevasta valituksesta (Hal)

Tiivistelmä:

Sampaan kylään, Satavan saaren länsipäähän on myönnetty poikkeus rakentaa rantavyöhykkeelle vanhan lomarakennuksen tilalle lomarakennus ja autotalli. Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt asiassa lautakunnan lausuntoa.

Ksylk § 200

Hallintopalvelut, ympäristölakimies Leena Salmelainen 17.6.2013:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 23.4.2013 § 107 hyväksynyt ehdollisena Torsti Hurmerinnan poikkeamishakemuksen loma- ja talousrakennuksen rakentamiseksi Sampaan kylän (506), Leenala-nimiselle tilalle rek. nro 1:297, osoitteessa Kivelänperäntie 29.

Naapurikiinteistön omistajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiasta 28.6.2013 mennessä.

Ympäristötoimialan hallintopalvelut esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraavanlainen lausunto.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittaman korvaavan rakentamisen yksi kriteeri on, että kiinteistön käyttö ei muutu olennaisella tavalla. Kyseessä on vanhan lomarakennuksen purkaminen ja uuden lomarakennuksen rakentaminen täysin samaan paikkaan. Kyseessä on siten korvaava rakentaminen maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamalla tavalla.

Kiinteistön luonnonolosuhteiden haasteet on tunnistettu poikkeamishakemuksen käsittelyssä. Tämän vuoksi hakijaa on ohjattu melko yksityiskohtaisesti rakennushankkeen suunnittelussa, jotta varmistuttaisiin mahdollisimman hyvin rakentamisen sopivuudesta rakennettuun ympäristöön ja maisemaan. Kaavoituksen näkökulmasta rakennushanke poikkeaa aikaisemmasta suunnitelmasta, koska nyt kyseessä on lomarakennus, jonka sijainti on kaavoituksen kannalta huomattavasti aikaisempaa parempi. Keskusteluissa on ilmennyt, että valittajien näkökulmasta talousrakennuksen koko ja sijainti ovat nousseet suurimmaksi ongelmaksi rakennushankkeessa. Naapureilla ja kaavoitusyksiköllä on poikkeava näkemys siitä, minkälainen sijainti on kaavoituksen kannalta parempi ratkaisu. Asemapiirroksen mukainen sijainti noudattaa kaavoittajan näkemystä asiasta.

Poikkeamispäätös on tehty ehdollisena. Päätösharkinnassa on arvioitu, että mainittujen ehtojen täyttyessä poikkeamiselle on esitetty erityisiä syitä ja poikkeus voidaan myöntää. Edellä esitetyn perusteella ja viitaten päätöksen perusteluihin lautakunta katsoo, että valitus tulisi hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Leena Salmelainen, puh. (02) 262 4216, s-posti leena.salmelainen@turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Valitus 31.5.2013

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Engblom, Helesvirta, Hellstén, Muurinen, Peltola, Ruohonen ja Vierimaa.

Koiviston Sandelinin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Säteri ja Sundqvist.

Mastomäki oli poissa.

Koiviston Sandelinin kannattamana tekemä muutosehdotus oli seuraava:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan Turun hallinto-oikeudelle, että valitus hyväksytään ja lautakunnan päätös 23.4.2013 kumotaan lautakunnassa tuolloin esitetyin perustein:

Kuten Turun Museokeskuksen antamassa lausunnossakin todetaan alue on säilyttämisen arvoinen kokonaisuus ja asiaa tulisi tarkastella kokonaisuutena. Kiinteistökohtaisen poikkeuksen myöntäminen automaattisesti tukee uusia poikkeushakemuksia jo lupakäsittelyjen yhdenvertaisuudenkin takia. Tälle poikkeamiselle ei ole esitetty erityisiä syitä jotka puoltaisivat poikkeamisluvan myöntämistä. Mikään hakemuksessa esitetty seikka ei puolla näin suuren uudisrakennuksen rakentamista 30 m päähän rantaviivasta. Myöskään mikään esitetyistä perusteista ei puolla niin massiivisen talousrakennuksen rakentamista lomarakennuksen yhteyteen.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus